Krönika
15 februari 2020 15:14

Anna Hassö: ”Vad är viktigt för hästen 
- egentligen?”

GästkrönikörUtegång, hagarnas storlek, foderstat, klippmaskin och ryttarvikt, det är några av de många faktorer som spelar in i hästens välfärd. Ridsports gästkrönikör Anna Hassö funderar på vad som egentligen är viktigt för hästen, och påminner om att det tar mer än femtio år att ändra en art.

Anna Hassö: ”Vad är viktigt för hästen 
- egentligen?”
Anna Hassö är tävlingsryttare och B-tränare i fälttävlan, diplomerad beridare och ridinstruktör och driver försäljningsstall. Foto: Lottapictures

Det görs många studier kring hästars beteende och tillvaro. Det är bra, men jag känner ofta att det är gammal kunskap som liksom testas igen. Det läggs pengar på en massa saker som vi egentligen redan vet. Man studerar beteende, olater, uppväxt, rörelse i skrittmaskin jämfört med hage, hur mycket en häst pillrar i bädden på olika strömedel, täckesbehov, klippning och så vidare.

Vissa anser att vi avlat fram en mycket känsligare häst. Det tar långt mer än 50 år att ändra en art, det är hur vi förhåller oss till hästarna som ändrats mest. De ska liksom passa in i en människas värld, och vi överför mänskliga värderingar och känslor på dem.

Jag har tidigare jämfört ensamma, isolerade hästar med barn som får se på när andra leker. Man hör ofta ”den kan se andra hästar från sin hage”. Om man överför det på vuxna som inte interagerar med andra vuxna, utan mest via en telefon, så vet vi alla att det inte tillgodoser ens behov. Inte hästens heller.

Hästar behöver mer eller mindre konstant rörelse för att må bra (det har forskats en del även på det). Hela systemet är uppbyggt så, med en liten magsäck, där det snabbt bildas magsyra; magsår är ett större problem än många tror. Många andra problem försvinner snabbt om hästen får gå ut med sällskap, den blir avrastad och behöver inte longeras för att tåla att ridas. Longering, anser jag, är till för hältutredning eller hästar med sadeltvång.

Hagarnas storlek är av stor vikt. Det borde inte få säljas ”hästgårdar” med bara en hektar mark.

Hästar överutfodras och får tillskott utan koll på vad de egentligen behöver: ett bra grovfoder. ”Inga hästar förutom i trav, galopp, distans och svår fälttävlan gör hårt arbete”, sa en veterinär som jag föreläst med. Tänk på det när ni gör er foderstat!

En annan tänkvärd sak som veterinären sa var att en häst kan bära cirka 20 procent av sin normalvikt. En häst på 500 kilo kan alltså bära 100 kilo. Om hästen har 50 kilo övervikt blir bara 50 kilo kvar till ryttare inklusive utrustning. Givetvis spelar balans och annat in, men som riktlinje.

Om hästen dessutom står inne större delen av dygnet får den andra problem med matsmältning och eventuella olater i stall, hantering och ridning.

Utmana dig själv att våga tänka på vad som egentligen är viktigt. Att allt ser perfekt ut, eller om hästen faktiskt tål att vara ute litet mer och ha ett bättre liv, fysiskt och psykiskt, om den får ha en del täckhår kvar?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 19 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden