Träningstips
26 juli 2023 16:45
Ridsportplus

Annabella Pidgley: Så lär jag mig rida Grand Prix

ProffstipsetAnnabella Pidgley är 18-åringen som rider några av världens bästa hästar, precis tagit steget upp till Grand Prix och gjort det med bravur. Här berättar hon om svårigheterna och hur hon tagit sig an dem.

Annabella Pidgley: Så lär jag mig rida Grand Prix
Annabella Pidgley tipsar om hur hon tagit sig till Grand Prix dressyr. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Så lär sig Annabella Pidgley att rida Grand Prix.

  1. Plocka isär momenten

  En av de kanske viktigaste sakerna jag lärt mig av Charlotte Dujardin (Annabellas tränare, reds anm) är att förberedelser är allt. Med henne har jag fått dissekera varenda moment ner till minsta beståndsdel innan jag satt ihop det igen. På det här sättet har jag fått en mycket bättre förståelse för rörelserna, vilket också gjort det enklare att rida dem bra i slutändan.

  När vi skulle träna slutor längs medellinjen började vi med att rida längs väggen. När jag kunde växla mellan att rida sidvärtes och rakt fram längs väggen byggde vi på övningen steg för steg tills vi kunde flytta ut på medellinjen. Vi var hela tiden väldigt noga med att jag verkligen kunde rakrikta hästen emellanåt och red hela tiden några steg sidvärtes och så några steg rakt fram. Först när det här satt som berget började vi jobba längs medellinjen. Det här har verkligen hjälpt mig att göra rörelsen riktigt bra och känna att jag har kontroll. I dag har jag en genomgående förståelse för hur rörelsen går till och vi brukar få 7,5 eller 8 på momentet.

  2. Fokusera i varje steg

  Det svåraste med att rida Grand Prix är att allt händer väldigt snabbt. I Prix S:t Georges finns det många stunder där du kan hämta hem hästen och förbereda för nästa moment. I Grand Prix kommer alla moment så snabbt inpå varann att du knappt har en kortsida på dig att samla. Därför är det viktigt att vara förberedd. Jag har verkligen fått lära mig att använda varje hörn av ridbanan. Jag kan inte längre slarva mig igenom en hörnpassering och tänka på annat, jag måste vara koncentrerad på nästa moment och använda hörnpasseringen till att förbereda mig själv och hästen. Är du tillräckligt förberedd är det till och med ganska roligt att allt händer så snabbt!

  3. Rakheten först

  Rakhet, rakhet, rakhet. När du rider in för att göra ett byte är just rakheten väldigt viktig. Jobba gärna kvar länge vid väggen innan du gör bytena på diagonalen eller medellinjen. När du lägger bytet vid väggen märker du direkt om hästen inte är riktigt rak, mitt på banan blir det genast svårare.

  4. Spara på hästarna

  Att rida Grand Prix kräver mycket av hästarna och eftersom jag gärna vill spara på mina hästar rider jag väldigt sällan igenom hela programmet hemma. Det händer att jag går igenom det ett par veckor innan en stor tävling men annars fokuserar jag på att göra momenten så bra jag bara kan, ett och ett.

  5. Njut av framstegen

  Innan tävling tittar jag på mina videor från träning för att se vad jag gjorde bra och mindre bra, så att jag inte gör samma misstag om och om igen. Det är lätt att fokusera på missarna, men haka inte upp dig på det som gick galet. Jag jobbar mycket på att först uppskatta det som gick bra innan jag funderar på vad jag kan göra bättre nästa gång. Och glöm inte att stanna upp ibland. Det är lätt hänt att bara tänka framåt och kämpa på, men jag tror det är viktigt att njuta av framgångarna. Ta ett steg tillbaka och uppskatta även små framsteg som du och din häst gjort tillsammans.

  Fakta

  Annabella om ryttarträning

  Jag gör pilates tre gånger i veckan. Det tar inte för mycket energi men stärker mig som ryttare och ger mig bättre kroppskontroll. Hade jag tid skulle jag gärna gå till gymmet varje dag!

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden