Ekonomiska efterdyningarRidsports krönikör Annelie Frank funderar på hur det kommer att bli i ridsporten när coronakrisen har lagt sig. Kommer det kanske vara så att fälttävlansryttarna är bättre rustade för att klara ett sådant här glapp? De är ofta inte är lika beroende som hoppryttare av att flyga jorden runt och hoppa klasser med stora prispengar för att få sin ekonomi att gå runt.
Annelie Frank: Är fälttävlansryttare bättre rustade?
Tävlingssäsongen i fälttävlan skulle ha varit i gång nu, med bland annat stortävlingen Badminton inom kort. Något som känns väldigt avlägset i den pågående pandemin. Men även om det känns långt borta nu så kommer det en tid efter corona. Även för fälttävlan.
Dröjer post-corona kan den olympiska grenen tappa ett helt år. I fälttävlan finns det ju ingen inomhussäsong att satsa på, som i dressyr och hoppning.
Att vårsäsongen blir betydligt kortare än vanligt i hela västvärlden står redan helt klart. Skulle allt kicka i gång i början eller mitten av maj och det finns tävlingsarrangörer redo, kanske pandemin inte påverkar sporten särskilt mycket. Men om det börjar gå fram mot sensommaren eller hösten innan det blir några tävlingar, påverkas fälttävlan en hel del.
I fälttävlan finns det ju ingen inomhussäsong att satsa på, som i dressyr och hoppning.
Det tar tid att bygga upp en fälttävlanshäst så att den blir redo för stora uppgifter. Naturligtvis går mycket att göra genom träning, men det behövs även ”träning” i skarpt läge – på just tävling.
Även rutinerade hästar behöver tävlas i gång i lite lägre klasser än sin högsta nivå. Att kunna ge alla hästar det de behöver i ett stall med hästar i olika åldrar och en säsong på ett par månader, det går inte.
Det är svårt att säga vilka konsekvenser ett scenario där kanske till och med hela säsongen försvinner får. Kanske blir det svårare för ekipage på väg upp och enklare för de etablerade att hålla sig kvar på toppen. Kanske höjer det svenska landslaget sin kapacitet i dressyr och banhoppning när vintersäsongen förlängs på det här sättet.
Kanske blir det svårare för ekipage på väg upp och enklare för de etablerade att hålla sig kvar på toppen.
En annan aspekt är ekonomin – kommer några toppryttare att försvinna för att de inte klarar pandemin ekonomiskt? Eller är fälttävlansryttare bättre rustade?
De är inte är lika beroende som hoppryttare av att flyga jorden runt och hoppa klasser med stora prispengar för att få sin ekonomi att gå runt. De har byggt upp sin verksamhet på andra inkomster, och i Sverige är det i skrivande stund fortfarande tillåtet att ha träningar.
Å andra sidan kanske marginalerna är mindre.
Att villkoren inte är desamma för fälttävlan som för dressyr och hoppning är helt klart – och detta gör att de tre sporterna kommer att påverkas på olika sätt av pandemin. Det kommer att dröja innan vi har svaret på hur.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på