Sverige
23 juni 2022 10:27
Ridsportplus

Annelie skapade ett kroppsskydd för ryttare

Säker hästhanteringDet började som en överlevnadsfråga. "Jag blev kär i en häst med extremt flyktbeteende, och insåg att jag behövde något som skyddade mer än en väst", säger Annelie Andersson, som har lanserat en utrustning som skyddar ryttarens mest utsatta kroppsdelar.

Annelie skapade ett kroppsskydd för ryttare
Annelie Andersson tog fram utrustningen efter att ha undersökt utbudet i andra sporter. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I över två år har Annelie Andersson arbetat med att utveckla en utrustning, som skyddar ryttare och den som hanterar hästar, samtidigt som den är så smidig att utvecklaren räknar med att den kommer att användas.

    − Idén föddes med Ola, som hade en benägenhet att skena med sin ryttare i sadeln. Jag började titta på vad andra idrotter hade för utrustning, och hittade crash pants som skyddar rumpan på mountain bike-åkare, och jag köpte en hockeyutrustning med skydd för axlar och nyckelben som jag red med.

    Annelie Andersson Bakifrån An
    Annelie Andersson visar upp kroppsskyddet. Foto: Anna Nyberg

    − Men jag insåg att utbudet av skydd för ryttare inte var tillräckligt bra, att det fanns en lucka på marknaden här, berättar Annelie Andersson, som inledde samarbete med experter på området, läste på om säkerhetsstandarder, och fick kontakt med ingenjörer.

    Skydd utan att begränsa rörligheten

    Till slut var den klar, utrustningen som saluförs under varumärket Protequi, ett tvådelat set där överkroppen får skydd för rygg, bål, axlar, nyckelben och överarm. Den nedre delen av setet skyddar i sin tur ländrygg, höft och lår mot slag och stötar.

    − Vi har varit noggranna när vi valt material. Jackan och byxan är i tillverkade i stretch, så det är inga problem att sitta till häst eller röra sig som man önskar med skydden på sig.

    Hon har bland annat presenterat skyddsutrustningen för Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott, som visade stort intresse.
    − Tyvärr kommer överdelen ännu inte att vara tillåten att tävla i för ryttare som är 18 år och yngre, eftersom den standard som gäller i dag kräver ett två centimeter tjockt skyddsmaterial. Det  material vi använder är modernare, med mycket hög stötabsorption, men tunnare.

    Protequi
    Skyddsutrustningen finns i olika storlekar. Foto: Protequi

    Har besökt ridskolor och hästkliniker

    Utrustningen kan inte bara användas vid ridning eller körning, utan vid allt arbete med hästar. Företaget ser bland annat att hästskötare och veterinärer skulle ha stor nytta av utrustningen.

    − Jag har besökt bland annat ridskolor, hästkliniker och seminstationer för att visa utrustningen, och många har blivit förtjusta.  Veterinärer kan exempelvis riskera att få en spark på låret när de ska lägga en bedövning, och då skyddar den här utrustningen.

    Priset för ett helt set är 6 500 kronor inklusive moms och försäljningen har startat under våren.  Annelie Anderssons mål är att nå ut till den globala marknaden.
    − Vi vill aktivt bidra till att antalet skador inom hästsporten minskar och att de olyckor som ändå sker leder till mindre påverkan på utövaren, säger Annelie Andersson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden