Hästägartips
11 juni 2015 08:52
Ridsportplus

Anpassa ridningen efter betet

ńven om du släppt din häst på bete behöver inte tävlingssäsongen avstanna helt. Det går utmärkt att kombinera betesgång med ridning, men några saker bör du tänka på.

Anpassa ridningen efter betet
Bara för att hästen går på bete i sommar behöver det inte betyda att du måste sluta rida. Fotograf Elin Stahre

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Du har säkert hört både en och två gånger att tävlingshästar inte ska gå på bete. Hästen blir för tjock, men speciellt att den blir trött och orkar inte prestera på tävlingsdagen. Många tävlingsryttare väljer därför bort betesperioden i jakten på prisrosetterna. Men betessäsongen är en viktig tid på året för hästen som är skapt för att äta gräs. Den hinner återhämta sig, eventuella småskador och överansträngningar kan läka ut och motivationen för arbete laddas upp igen.

    Sommarens tävlingar, roliga träningar och långa uteritter under semestern behöver inte vara hotade av betet. Det går alldeles utmärkt att hålla igång sin häst trots att den strosar omkring i hagen under sommaren. Många ryttare upplever hästen som trött och tycker att den måste komma in i boxen och sova. Det kan bero på att mycket av den explosiva energi som många hästar får av att stå stilla i en box försvinner av att kunna utföra, ett för hästen naturligt beteende – vandra och beta. Ska du iväg på tävling och vet med dig att din häst blir segare än vanligt att rida kan det dock vara lämpligt att stalla in den kvällen innan tävling. Du riskerar inte heller att komma iväg för sent om det visar sig att hästen står längst bort på sommarbetet eller helt plötsligt inte vill bli infångad.

    Anpassa annars träningen efter hästens dagsform och vädret. Är det riktigt varmt bör du undvika att rida ett hårt pass på ridbanan utan en lugnare tur i skogen kanske passar bättre. Rid hellre ett pass på ridbanan en tidig morgon eller sent på kvällen när hettan inte är lika påtaglig. Se till att hästen alltid har friskt vatten och en saltsten i hagen, det är extra viktigt efter träning. Passa på att lägga in någon vilovecka under sommaren om du inte ska tävla. Grundkonditionen finns kvar även efter lite vila eftersom hästen är i ständig rörelse på betet.

    Insektsangrepp är också något som tillhör sommaren. Vissa individer är känsligare än andra så ett flugtäcke eller att få komma in under de värsta perioderna kan vara lämpligt om hästen blir för påverkad. Se även till din häst dagligen och använd flugmedel under den värsta perioden för att underlätta för hästen. Men var försiktig om du ska tävla, läs noggrant på förpackningen om det finns några karensrestriktioner för det flugmedel du använder. Även om du ska tävla och tycker att hästen blir svettig bör du inte klippa pälsen, den skyddar hästen mot både flugor och insekter.

    Skaderisken att släppa sin häst med andra hästar finns alltid. Du kan minska den genom att tillfälligt ta av bakskorna på din häst när den ska släppas ihop med sina nya sommarkompisar. Vid ihopsläppet bör alla hästar släppas samtidigt. Nykomlingar som anländer några dagar senare kan skapa oro i flocken och rangordningen ska göras upp igen. Tänk på att inte ha en för liten sommarhage till hästarna, det ska finnas gott om plats att springa på och konkurrensen om maten minskar.

    Snabba tips
            –  Använd inte flugmedel med karenstid om du ska tävla 

            –  Anpassa träningen efter utomhustemperaturen och hästens dagsform 

            –  Klipp inte bort hästens päls, den ska skydda mot insekter 

            –  Ta av bakskorna vid ihop släppet på betet 

            –  Erbjud hästen friskt vatten både innan och efter träningen 


    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden