Sverige
20 oktober 2020 11:02

Ansvarsnämnden delar ut varning och erinran

DisciplinpåföljderEn veterinär, en hovslagare och en djursjukskötare får nu en varning eller erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, då de brustit i sin yrkesutövning. Den prickade veterinären har vid flera tillfällen använt Virkon för att göra rent livmodern på ston.

Ansvarsnämnden delar ut varning och erinran
En hovslagare har fått en erinran då hen verkat en fånghäst alltför hårt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

En skånsk veterinär anmäldes av en hästägare, då ett sto som stod uppstallad på seminstation behandlades med Virkon i livmodern – enligt veterinären gjordes det på grund av att stoet inte tog sig och att livmodern därför behövde rengöras ordentligt för att få bort eventuell svamp. I sitt svar till Ansvarsnämnden skriver veterinären att hen tidigare har gjort ett tiotal Virkonsköljningar på ston som efter provsvar visat på svamp/mögelväxt i livmodern, med bra resultat.

Virkon är ett rengöringsmedel som främst används vid rengöring av lokaler. Ansvarsnämnden skriver att medlet inte är avsett för djur, och att det strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet att använda medlet på det sätt som veterinären har gjort. De menar att veterinären ”uppsåtligen åsidosatt sina skyldigheter inom djurens hälso- och sjukvård”, och ger därför veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Djursjukskötare får varning

I ett fall där en veterinär anmält att en djursjukskötare gett hästar bedövning och utfört operativa ingrepp utan behörighet har Länsstyrelsen i Kronobergs län valt att ta fallet vidare, och anmält det till Ansvarsnämnden. De anser att djursjukskötaren åsidosatt sina skyldigheter i sin verksamhet, något som hen delvis medger.

I svaret till Ansvarsnämnden skriver djursjukskötaren att hen har tagit bort vargtänder på två hästar vid ett besök i ett stall, men menar att tänderna satt så löst att det inte bör ses som ett operativt ingrepp. Hen skriver också att det inte har använts någon bedövning då det inte behövdes, men inser själv att hen brustit i det ansvar som legitimationen som djursjukskötare innebär. Hästarna borde ha remitterats till klinik eller behandlats av en veterinär.

I sitt beslut skriver Ansvarsnämnden att djursjukskötaren i flera avseenden åsidosatt sina skyldigheter som djurhälsopersonal. Nämndens bedömning är att det har skett uppsåtligen och att felen som hen har gjort sig skyldig till framstår som förhållandevis allvarliga – därför tilldelas djursjukskötaren en varning.

Fånghäst verkades för hårt

Länsstyrelsen i Skåne fick i september 2019 in en anmälan från en veterinär och en hovslagare, som ansåg att en häst som tvingats avlivas hade felbehandlats av en annan hovslagare. Hovslagaren hade enligt anmälan verkat hästen så att hästens fång förvärrades och därmed orsakade onödigt lidande.

Ansvarsnämnden anser att hovslagaren avlägsnat för mycket av hovväggarna, något som bekräftas av fotografier, röntgenbilder samt journaler från både veterinär och hovslagare vid Evidensia i Helsingborg. ”Att som djurhälsopersonal lämna en häst som har haft fång för cirka fyra månader sedan med kraftigt verkade hovväggar och tunna sulor strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet”, skriver Ansvarsnämnden.

Nämnden menar att felet varken är ringa eller ursäktligt, och tilldelar hovslagaren en erinran  för att ha brustit i sin yrkesutövning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden