Krönika
2 juni 2020 08:19

Äntligen ett ljus i coronamörkret

I Coronans spårRidsporten borde ha fått klartecken mycket tidigare till en viss form av tävlande, tycker Ridsports krönikör Christel Behrmann. Men nu anas ljuset i tunneln - unghästbedömningarna är i full gång igång och snart även det vanliga tävlandet också.

Äntligen ett ljus i coronamörkret
Christel Behrmann ser fram emot att det snart blir tävlingar i landet igen - och ett samlat SM i Falsterbo ser hon som en enorm humörs- och motivationshöjare. Foto: Roland Thunholm

Falsterbo arrangerar SM i hoppning. Äntligen något att se fram emot i en tid där mycket har känts hopplöst och ovisst.

Självklart har man förstått varför allt har stängts. Covid-19 är ett förfärligt virus som ska bekämpas med alla medel och försiktighetsåtgärder.

Men ändå, saknaden efter tävlingar har varit stor, och så lydiga som vi svenskar är inför myndigheternas påbud och så lite av kontaktsport som ridsporten är, kan det inte hjälpas att jag och många med mig tyckt att ridsporten kunde fått klartecken till viss form av tävlande tidigare.

Då tänker jag inte på att barn och ungdomar ska få tävla från den 1 juni, ett påfund som jag anser underligt när alla skickliga proffsryttare stängs ute från en så viktig del av sin verksamhet som tävling.

Vem som helst har kunnat åka på öppna banor, pay-and-jump och träningar. Då borde vi också kunna ha tävlingar, i mindre format. Inte stora nationella meetings, så klart, utan tävlingar med begränsat antal starter per klass, inom distrikten och för ryttare registrerade som företagare i TDB. Till att börja med.

Gretzer anser att proffsen behöver få tävla för att hålla sin verksamhet levande och hästägarna kvar.

Maria Gretzer gjorde ett så starkt inlägg i debatten om tävlingsstoppet att det till och med gav eko i Radiosporten. Det hon skrev var väldigt vettigt, bland annat att motiveringen att barn behöver tävla för att aktiveras och bibehålla sitt hästintresse är befängt.

Gretzer anser att proffsen behöver få tävla för att hålla sin verksamhet levande och hästägarna kvar. I Tyskland är de i gång igen, med just distriktsvisa mitt-i-veckan-tävlingar för proffsen.

Det kan vi ha i Sverige också.

Nu ser vi ivrigt fram emot att tävlingar för alla kommer i gång igen den 14 juni, givetvis med säkra rutiner. 3-årstesterna arrangeras landet runt, och det fungerar, alla sköter sig. Det kommer folk att göra på vanliga tävlingar också.

3-årstesterna arrangeras landet runt, och det fungerar, alla sköter sig.

Att det är klart att det blir SM-tävlingar fungerar som en enorm humörs- och motivationshöjare. Nu finns det något att se fram emot, något att fortsätta hålla i gång inför.

Ett samlat SM, med allt från ponny till seniorer är fantastiskt – liksom att få tävla på drömarenan Falsterbo. Meningen är att barn och ungdomar ska hålla till på en del av området, juniorer, young riders och seniorer på en annan.

Det är väl inte en alltför djärv gissning att storhästfolket får tävla inne på den stora, fina gräsbanan?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden