Hästägartips
6 november 2019 13:52
Ridsportplus

Antonia – hästvärldens egen tant Greta

Rygga inte för miljönÄnda sedan 80-talet har Antonia Ax:son Johnson jobbat med miljöfrågor. Då sågs hon som konstig – nu är hållbarhet hippare än någonsin. Följ med till Antonias miljömedvetna Lövsta Stuteri.

Antonia – hästvärldens egen tant Greta
Antonia Ax:son Johnson är en lycklig dressyrryttare. Här med en av sina hästar, Lombard V (val f -04 e Lobster-Diplomat, uppf Svend E Jensen). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Redan på 80-talet blev Antonia Ax:son Johnson engagerad i miljö- och klimatfrågor.
    – På den tiden var det nästan ingen som tänkte på miljö som en kritisk fråga. Jag hade möte med medarbetare och chefer i företaget som bara stirrade undrande på mig, miljö var något som myndigheter skulle hålla på med, det var inget för företag. Men min uppfattning var att företag kan vara värdedrivna, säger Antonia Ax:son Johnson.
    – Jag ville definiera mitt uppdrag som familjeföretagare mycket mer än bara det vinstdrivna, och insåg att miljön och att värna om jordens resurser alltid legat mig och familjen väldigt nära hjärtat.

    Familjeföretaget, det är Axel Johnson Gruppen, där bland andra Åhléns, Willys, Kicks Hemköp och Lövsta Stuteri ingår.
    – Jag insåg att vi i våra företag besöks av två miljoner kunder om dagen och att vi påverkar deras vardag genom vad vi säljer. Det slog mig att vi måste ta ansvar vad maten innehåller, hur och var djuren fötts upp och hur textilier produceras, som exempel.

    Processen tog sitt avstamp i en vision

    Lövsta Stuteri, som rymmer både seminstation och tävlingsverksamhet med Tinne Vilhelmson Silfvén i spetsen, fyller 20 år i januari 2020.
    – När jag tittar på hur vi började och hur vi utvecklat verksamheten har det varit en tydlig process som tog sitt avstamp i en vision. Steg för steg har vi jobbat med olika delar.

    Ledorden är fem e:n; ekologi, ekonomi, estetik, etik och empati.
    – Det har visat sig att det är fantastiska ord att hålla sig i när man ska fatta beslut om olika saker. Men ibland hamnar orden i konflikt och det kan vara snårigt hur man ska vikta dem. Som när vi ville ha solceller på stall men de var varken särskilt effektiva eller ekonomiska. Nu för tiden är solceller varken ineffektiva eller dyra, så nu sätter vi upp sådana på den nya lösdriften på seminstationen, säger Antonia Ax:son Johnson.

    Sadelskap-1-191007-rt
    Helt klart är att estetiken slagit igenom när det gäller Lövsta Stuteris utseende, men det ligger också hållbarhetstänk bakom. Det drar mindre energi att torka täckena i ett torkrum än att tumla eller använda torkskåp, och led-lampor är snålare än lysrör. Även de anställda ska hålla, något som de uppvärmda täckes-skåpen, nära boxarna, ska bidra till. Foto: Roland Thunholm

    Att estetiken fått råda på Lövsta råder det ingen tvekan om. Både arkitektur och materialval kan få det att vattnas i munnen på vilken stallnörd som helst. Men hur står det till med ekologin?
    – Vi sätter ekologi väldigt högt – det är absolut härföraren. Så mycket som möjligt av fodret är ekologiskt och närodlat. Men det är en utmaning att hitta ett kretslopp för foder och mockning.

    Miljö var något som myndigheter skulle hålla på med, det var inget för företag.

    Det Antonia Ax:son Johnson är stoltast över är medarbetarna.
    – Jag är nästan gladast över alla idéer som kommer fram. Allt från frågan ”varför går det inte att hitta en snygg tröja som är miljövänlig”, till idén att vi ska återvinna hästskor.

    Har en miljötävling varje år

    Varje år har Lövsta en tävling där alla anställda får komma med sina bästa miljöidéer.
    – Det är så lätt att miljöfrågan dör ut, men här har det blivit en del av allas vardag. Som i stallet, jag ser hur vi läser på schampooflaskan för att se vad som är i den och påminner varandra att återvinna plast. Det är en rad små saker som genomsyrar vår vardag.

    Led-belysning-1-191007-rt
    LED-belysning på Lövsta Stuteri. Foto: Roland Thunholm
    Torkrum-1-191007-rt
    Lövstas torkrum. Foto: Roland Thunholm

    De anställda försöker också samordna transporter mellan de tre gårdarna som ingår i verksamheten; Lövsta, Stjärnborg och Torsåker.

    Inom företagsgruppen tar de tillvara avfall och svinn från frukt och grönt, bland annat för att mata soldatflugelarver som kan bli foder till höns och landodlad lax.
    – Cirkulär ekonomi, säger Antonia Ax:son Johnson.

    Men det finns också mindre miljövänliga aspekter på Lövsta. Att tävla på elitnivå innebär en del resor både med flyg och hästbussar, och en del av hästarna tränas och tävlas i Wellington varje vinter.
    – Jag funderar väldigt mycket på hur jag förflyttar mig. Jag reser absolut mindre än jag gjorde tidigare, vi klimatkompenserar för resor och jag har en elbil sedan många år. Jag tänker mycket på att det borde vara enklare att åka tåg.

    Jag reser absolut mindre än jag gjorde tidigare.

    Hur ser du på Greta Thunberg?
    – Jag tycker att det är enastående att en ung person med sitt väldigt allvarliga sätt och genomtänkta livshållning har kunnat skapa en sådan following runt om i världen. Det säger någonting om vår tid och oron för planeten.

    Fakta

    En lycklig dressyrryttare

    Namn: Antonia Ax:son Johnson.

    Ålder: 76 år.

    Bor: På en 1700-tals gård i Uppland mellan stad och land.

    Gör: Familjeföretagare i Axel Johnson Gruppen där bland annat Åhlens, Axfood och Dustin ingår.

    Gör inom ridsporten: Byggt Lövsta Stuteri till ett av Sveriges ledande utbildnings- och tävlingsstall samt Lövsta Seminstation.

    Övrigt: Tidigare ordförande i SvRF:s dressyrkommitté i åtta år. Lycklig dressyrryttare!

    Expandera

    Hästvärldens tant Greta

    Om jag skulle säga att du var hästvärldens Greta, vad skulle du säga?
    – Möjligen tant Greta, det var roligt.

    Är det ens försvarbart att ha häst, med tanke på klimatpåverkan?
    – Jag tänker på den glädje som hästar sprider och det självförtroende som många barn och unga får av att vara med hästar. Och på den fördjupning som vi får när vi lever nära djur, den jordnära förankring som vi får. Jag kan inte tänka mig en värld utan hästar som dessutom stödjer de fina jordbrukslandskapen vi har.

    Kärleken till naturen och djuren fick Antonia Ax:son Johnson med sig hemifrån.
    – Redan min farfars far från Jönköping hade en passion för hästar. Han hade körhästar och det finns många bilder och beskrivningar där man förstår att han inte såg hästarna som ”dåtidens bilar” utan mera som sina nära vänner.

    Har fem egna ridhästar

    Antonias farfar älskade sitt vita sto Sibylla som han finns avporträtterad med, och hennes far red dagslånga turer i Bergslagens skogar så ofta han kunde.

    Utöver verksamhetens hästar har Antonia i dag fem hästar hon själv rider, varav tre är i 20-årsåldern.
    – Det är också hållbarhet, att värna och älska våra äldre hästar och låta dem njuta av sin ålderdom.

    I morgon: Grovfoder påverkar miljön mindre än kraftfoder. Att odla hö eller hösilage har dessutom en extra positiv effekt – som motverkar klimatförändringarna!

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden