Sverige
22 november 2013 12:42

Avslöjar smygande infektion

Snart lanseras apparaten som sägs kunna upptäcka smygande infektioner på hästar, något som fram tills nu varit svårt att upptäcka.

Testerna kan tas av vem som helst och provsvar får man inom två minuter. Syftet med apparaten är att man på ett enkelt sätt ska få svar på om hästen har infektioner i kroppen inför tävling, skriver Aftonbladet.

– Jag har under hela min jobbkarriär tänkt på att det måste gå att att testa hästarna och få svar precis före loppet, på så sätt behöver man inte riskera hästarnas hälsa- och liv. Problemet när hästen gör en otillräcklig prestation är att hästen mår dåligt, tar stryk och kan dra på sig hjärtmuskelinflammation, säger Peter Forssberg, tidigare överveterinär på Svensk Travsport, till Aftonbladet.

Det är företaget Life Assays som tagit fram apparaten, som kostar fem, sex tusen kronor. Varje test kostar sedan 300 kronor. Testet är enkelt.
– Det är ett blodprov man tar, det tillkommer en centrifug till apparaten, efter centrifugeringen sugs blodet in i apparaten, sedan trycker man på en knapp och får svar efter två minuter, säger Peter Forssberg till tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden