Träningstips
23 juni 2021 18:43
Ridsportplus

Arbete gör hästen mindre tittig

Hästproblem, del 3Är du en av alla ryttare som håller utkik efter brevlådor, soptunnor och annat din häst kan tänkas reagera på under uteritten? Försöker du pedagogiskt visa din häst att ensilagebalen inte alls är farlig? Tänk om, råder Nina Lilja.

Arbete gör hästen mindre tittig
En häst som har för vana att se spöken och skygga, är oftast inte framme för skänkeln och hittar på något annat att göra än att jobba, anser Nina Lilja. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att hästar spänner sig, ”ser spöken” och skyggar är ett väldigt vanligt förekommande problem. Den häst som ofta reagerar för brevlådor, stenar och plastpåsar på uteritten är inte sällan också på tårna i ridhuset och när den hanteras från marken. När hästar skyggar i ridningen upplever Nina Lilja att det allt som oftast handlar om att de inte är helt framme för skänkeln.
    – Hästen hittar helt enkelt på något annat den kan göra där och då i stället för att jobba. Så sätt hästen i arbete, råder hon bestämt.
    – Rid också ut ordentliga turer. De flesta hästar slappnar av när de blir lite trötta. Rider du ut både ofta och länge ger du hästen en ärlig chans att vänja sig vid miljön och träningen i skogen.
    – Låt hästen se sig omkring och jobba på ordentligt. När den blir lite trött kommer du antagligen märka att den också taggar ner.

    Att få en tittig häst att slappna av handlar så klart till stor del om att själv vara avslappnad och trygg, men också om att närma sig den inbillade faran på rätt sätt. Om du själv sitter med full fokus på den där läskiga brevlådan – kanske vänder du rentav hästen rakt mot den – ja, då har du verkligen bett hästen uppmärksamma att där finns något att vara rädd för. Om du dessutom skänklar på för allt vad du är värd mot det som skrämmer, skapar du en enorm spänning i både dig själv och hästen.
    – Tryck aldrig på hästen fram mot det som skrämmer. Jobba dig i stället närmare via skänkelvikningar eller i en öppna. Och ställ ifrån, inte emot. På så sätt visar du hästen att du inte reagerar på det som är läskigt och ber den fokusera på dig i stället.

    Fakta

    Nina Lilja om att leda förbi det farliga

    Jag skulle kunna sitta av om hästen verkligen reagerar på något, men helst gör jag det inte. Hästen som mest är lite fjantig måste komma mellan hjälperna och lyssna på mig och med hästen som är stressad känner jag att jag tappar kommunikationen om jag sitter av. Ska du hoppa av så ska du gå förbi 25 gånger och verkligen öva situationen.

    Tvång skapar spänning

    Sv-portratt-nina
    Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan på ponny och upp till Grand Prix dressyr på häst. Hon har även visat hästar på Breeders och i Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Hon driver sin verksamhet i Mantorp, Östergötland. Foto: Natalie Lindholm

    Samma sak gäller inne på dressyrbanan. Att tvinga fram hästen som reagerar på domarbåset kommer bara att skapa spänning. Sätt hästen hellre i arbete i närheten och jobba er framåt successivt.
    – Tänk på att du som ryttare alltid ställer hästen ifrån det läskiga och aldrig mot det. Känn att du har hästen mellan hjälperna och verkligen kan styra dit du vill.

    Kontakt och lydighet är A och O oavsett om du rider ett dressyrpass, hoppar bana eller är ute och galopperar på ett fält.

    Men finns det då situationer när det är en bra idé att stanna upp och låta hästen undersöka utan att pressa den och utan att sätta den i arbete? Det beror på, säger Nina Lilja.
    – Du måste avgöra vad som är rätt för just din häst. En häst som kanske utnyttjar situationen lite måste sättas i arbete för att komma på andra tankar. Men en häst som verkligen är jättestressad kan absolut behöva stå still en stund och
    andas för att se att det inte finns något att vara rädd för innan du sätter den i arbete.

    Många hästar mår helt klart bra av att få stanna upp och tänka, så stressa inte fram något om din häst är nervös eller tittig.

    Rid ut med sällskap av stabil kompis

    En annan bra lösning för att få hästen att slappna av ute är så klart att rida ut med sällskap av en stabil kompis. Vet du att din häst kommer reagera på ett visst ställe, låt den andra hästen gå före så din häst ser att det inte finns något att vara rädd för. Tvinga aldrig hästen att gå först om den är stressad.

    Vill du träna en viss situation, låt den andra hästen gå före flera gånger innan din häst får prova att ta täten.

    Hur mycket man än vill träna och gör alla rätt så finns det också situationer när man bara vill ge upp – alla har vi varit där någon gång. I de lägena gäller det att ta ett steg tillbaka och försöka analysera både varför hästen reagerar som den gör och hur du själv påverkar hästen där och då. Hur reagerar du när hästen blir spänd? Blir du också spänd och forcerad eller slappnar du av och sätter den i arbete precis som vanligt?
    – Är hästen verkligen dum? Nej, antagligen inte. Den är spänd och antingen förstår den inte vad du som ryttare vill förmedla, eller så förstår den inte vad som händer runtomkring.

    Fakta

    Så tränar du

    Tips-1_dsc3310
    Slappna av själv Foto: Natalie Lindholm

    1. Slappna av själv

    Mental träning är ett jättebra verktyg när du vill lära dig att slappna av. Själv är jag värdelös på mental träning, men jag vet ju att vattenmattan eller brevlådan inte är farlig och på så sätt kan jag överföra mitt lugn till hästen. Jag får helt enkelt säga till mig själv att skärpa mig och fokusera på ridningen, inte det hästen tittar på. Om både du och hästen är lika spända blir det pannkaka av alltihop, så försök slappna av både mentalt och fysiskt. Kom ihåg att kropp och tanke hänger ihop, mental spänning blir till kroppslig spänning. Det är väldigt vanligt att ryttaren blir spänd, hamnar lite uppe på hästen med späda armar ben och utan att inverka alls, förutom när man försöker styra mot det läskiga. Släpp ner axlar och ben och jobba med hästen mellan hjälperna tills både du och hästen blir helt avspända.

    Tips-2_dsc3342
    Sätt hästen i arbete Foto: Natalie Lindholm

    2. Sätt hästen i arbete

    Det finns inget system för vad hästen tycker är skrämmande, allt från en soptunna till en vanlig sten kan trigga en reaktion. Därför går det inte att hela tiden se sig om efter faror. Ibland kan allt verka helt lugnt när hästen plötsligt reagerar. Här handlar därför allt om att redan ha hästen mellan hjälperna så att du enkelt kan ställa och forma åt det håll du vill. Känn att hästen är med dig och lydig, på så sätt kommer eventuella reaktioner bli betydligt mindre. Jobba gärna den spända hästen lite låg och rund. En häst som går med giraffhals blir bara mer spänd både fysiskt och mentalt. Ställ hästen ifrån det som skrämmer och jobba i lite öppna eller skänkelvikning för att få hästen i arbete så att du långsamt kan närma dig det läskiga.

    Tips-3_dsc3349
    Tvinga inte fram hästen Foto: Natalie Lindholm

    3. Tvinga inte fram hästen

    Det absolut vanligaste felet ryttare gör är att tvinga hästen att titta på det den är rädd för och säga att den SKA gå fram. Vi ser det hela tiden inne på tävlingsbanan. Är hästen rädd för vattenmattan och du rider rakt mot vattenmattan i stället för att rida förbi, så visar du med allt vad du har att det är något hästen borde reagera på. Skapa inte onödig spänning, utan avdramatisera i stället. Att visa hästen problemet är att skapa det. Visa att du inte alls är fokuserad på det läskiga. Går du in med inställningen att din häst är rädd, så skapar du en rädsla i hästen som kanske inte fanns där från början. Bestäm dig för att det inte finns något som är läskigt i stället!

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden