Sverige
14 juli 2020 19:05
Ridsportplus

Arbetet får fortsätta på omtvistade marken vid Flyinge

TvistArbetet med att anlägga ridbanor och en ridvall på ett område i Flyinge får fortsätta. Entreprenören har visat att det inte handlar om dumpning av avfallsmassor, utan att det finns fog för den mängd massor som förts in på området, konstaterar miljönämnden i Lund i sitt beslut. Markköparen får också klartecken att köra dit ytterligare schaktmassor.

Arbetet får fortsätta på omtvistade marken vid Flyinge
Mathias Grönberg, en av markköparna, är lättad över det nya beslutet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två år efter det första marklovet kommer nu ett betydligt mer genomarbetat marklov från miljönämnden i Lund, efter att länsstyrelsen i Skåne i våras konstaterade att det första beslutet byggde på ett mycket bristfälligt underlag.

    Länsstyrelsen stoppade också tillförseln av nya schaktmassor till området, och begärde att kommunen skulle avgöra om den mängd schaktmassor som markköparna ville köra till området var rimlig, eller om det var fråga om bortskaffande av avfall, med andra ord dumpning.

    Markköparna, Nedeljko Bodulica och Mathias Grönberg, skrev redan 2018 kontrakt med Flyinge om att köpa området, med målet att det skulle byggas en tränings- och tävlingsanläggning i världsklass.
    Men boende i området har i skrivelser till myndigheterna ifrågasatt seriositeten i de planerna, liksom den stora mängd schaktmassor som körts till området.

    Miljönämnden skriver i beslutet att det är svårt att avgöra hur mycket massor som behövs, och att flera faktorer påverkar, men ”bedömer ändå att verksamhetsutövaren i tillräcklig utsträckning kunnat visa att det är fråga om återvinning av avfall och inte kvittblivning. Verksamhetsutövaren och Flyinge AB har, var för sig, redogjort för de långsiktiga utvecklingsplaner som legat till grund för att realisera projektet oavsett tillgången på avfallsmassor.”

    Klartecken från Miljönämnden

    Miljönämnden ger klartecken till att max 320 000 ton schaktmassor får tillföras området, vilket är 120 000 ton mer än vad som redan körts dit, och exakt lika mycket som entreprenörerna bett om.

    Mathias Grönberg som driver Gaspari Lodge samt Gastro Gaspari i Flyinge och är en av markköparna, är lättad över det nya beslutet, men inte överraskad.
    − Nej, jag är inte förvånad. Vi har hela tiden följt det tillstånd vi haft sedan 2018. Det nya beslutet visar att kommunen tycker att detta är ett bra projekt. Nu har vi 14 månader på oss att slutföra arbetet, och det kan bli lite tajt, men det ska gå.

    Området ska användas både som träningscamp och för tävlingar upp till internationell nivå.
    − Vi kommer att starta ödmjukt, och sedan fortsätta mot nationella och internationella tävlingar. Vi gör detta tillsammans med Flyinge, och bygger en långsiktighet för hästsport och hästnäring, säger Mathias Grönberg.

    Lagt ner tio miljoner

    Hittills har han och den andre markköparen Nedeljko Bodulica lagt ner tio miljoner kronor i projektet, framgår det av miljönämndens beslut.
    − Vad slutkostnaden blir vet jag inte, och det är heller inte så intressant. Allt handlar inte om pengar i ett kortsiktigt perspektiv. Självklart har vi ett affärsintresse i det hela, men det handlar om en helhet av träningar, tävlingar och arrangemang, och inte bara tre tävlingar om året utan ett aktivt hästsamhälle.
    − En idé är att arrangera en tävlingstour på ett antal veckor som ett alternativ till Sunshine tour i Spanien.

    De boende i Flyinge som har ifrågasatt markarbetena och den stora mängden schaktmassor kommer att överklaga Lunds kommuns nya beslut.
    − Vi har inte ändrat oss. Vi anser att kommunen gör fel som tillåter så stora mängder schaktmassor på ett skyddsvärt område, säger Pernilla Linder Velander, en av de boende.

    − Vi upplever också att det än så länge inte kommit entydiga besked om vad som ska göras på området. Vi har absolut inga invändningar mot att verksamheten utvecklas på Flyinge. Tvärtom. Vi kan bara inte se att något av det som är gjort, har det syftet som verksamhetsutövarna hävdar, säger Pernilla Linder Velander.

    Att de boende kommer att överklaga tar Mathias Grönberg med ro.
    − Kommunen har gjort en grundlig utredning och vi har än en gång blivit tilldelade samma tillstånd. Jag välkomnar att man belyser ärendet, och vi har inte gjort något fel.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden