Sverige
27 februari 2017 11:30

Arbetsterapeuterna: Ridning är friskvård

”Hästarna är ett sätt att få släppa stressen i vardagen. Vad är det om inte friskvård?” Så säger blivande arbetsterapeuten Erica Wikunge, som tillsammans med Kristina Ukalovic skriver en uppsats om hälsoeffekterna av hästar och ridning.

Arbetsterapeuterna: Ridning är friskvård
Kvinnor som är mitt i livet med arbete och familj ser stallet som en plats att pusta ut på. Det visar intervjuer som de blivande arbetsterapeuterna Kristina Ukalovic och Erica Wikunge har gjort.

Namninsamlingen om ridsport som friskvård är ett initiativ som välkomnas av de två studenterna Erica Wikunge och Kristina Ukalovic. De läser sista terminen vid Göteborgs Universitet innan de är färdiga arbetsterapeuter, och gör sitt examensarbete om kvinnor och ridsport.
−Vi vill undersöka hur friska kvinnor mellan 25 och 40 år med minst ett barn upplever ridning som fritidsaktivitet, säger Erica, som själv är hästtjej.

Har intervjuat kvinnor
Kvinnorna de har intervjuat håller på med hästar och ridsport.
−De är i en komplex tid i livet, och vi vill veta varför de väljer en så pass tidskrävande aktivitet, säger Kristina, som själv inte har någon tidigare erfarenhet av hästar.

De håller nu på att bearbeta resultaten, så helheten är inte klar, men en del är tydligt.
−Det vi sett så här långt är att kvinnorna känner ett lugn i stallet. Det är där de kan släppa vardagsstressen och få egentid. När det är tuffa perioder i livet är det hos hästarna de kan pusta ut, säger Erica Wikunge.

”Släppa vardagen”
Hon kan inte förstå varför ridsport inte klassas som friskvård så att arbetsgivaren kan betala ut ersättning till anställda som vill rida.
−Att få släppa vardagen som de här kvinnorna beskriver, det är friskvård.
−Ridning innebär inte bara att sitta på hästen, utan allt arbete i stallet kan vara hälsofrämjande, säger Kristina Ukalovic, som har lärt känna stallmiljön under arbetet med uppsatsen.

Hon gör en jämförelse med ridterapi, som har dokumenterade effekter.
−Om en sport fungerar som terapi, varför får den då inte räknas som friskvård?
Erica Wikunge håller med.
−Om ridterapi används som en behandlingsform, borde ridning också ses som en friskvårdande verksamhet i förebyggande syfte.

Viktigt för arbetsterapeuter
När deras uppsats är färdig senare i vår hoppas de att fler arbetsterapeuter ska se de goda effekterna av hästar och ridning.
−Det är viktigt att arbetsterapeuter vet vilka hälsofrämjande effekter hästar och ridsport kan ge, säger Kristina Ukalovic.

För några dagar sedan startade Ridsport en namninsamling att få riding klassad som friskvård. Läs mer om insamlingen här, och skriv gärna under namninsamlingen direkt:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden