Hoppning
11 mars 2022 09:23
Ridsportplus

Arena Youth Tour-finalisten: ”Att få rida en läromästare betyder otroligt mycket”

KungsbackaVårfinalen i Arena Youth Tour står för dörren och det är inga stora startfält, men starka. Beata Hermelin är med och slåss bland juniorerna tillsammans med Crimson – en av flera läromästare som har betytt mycket. ”Du får verkligen hjälp i din ridning”, säger Beata.

Arena Youth Tour-finalisten: ”Att få rida en läromästare betyder otroligt mycket”
Beata Hermelin är laddad för vårfinal. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon tog sig till vårfinalen av Arena Youth Tour via Andra chansen och i helgen är det dags. Beata Hermelin hade gärna ridit i Scandinavium, men Kungsbacka Grand Prix är inte heller fy skam. Det bästa är att touren ger unga chansen att tävla i större sammanhang.

    – Det är väldigt kul att det finns en ungdomsklass på vanliga tävlingar som på Strömsholm och i Borås, det blir som en höjdpunkt på helgen. Det är synd att finalen inte går i Göteborg, men det är ändå kul med ett sådant meeting som Kungsbacka Grand Prix. Det blir som en liten Grand Prix för de unga ryttarna, säger Beata.

    I finalen rider hon Crimson (SWB val f-05 e Tornesch-Iris, uppf Charlotte och Pam Persson) medan hästen som gav henne finalbiljetten, Obsession Night (val f-07 e Corlensky G-Cruise On, uppf Anna-Lena Rylander och Leif Medin), görs redo för utesäsongen som är i annalkande.
    – Jag har haft Crimson lite längre, därför valde jag honom.

    ”Tacksam över att få chansen”

    Crimson tog hem seniorguldet med Amanda Ericsson 2015, därefter reds han en kort tid av Malin Baryard Johnsson innan Stella Röhlcke tog över tyglarna. Stella hade fina framgångar med Crimson som young rider med NM-silver i lag, seger i Young Rider Cup i Scandinavium och vinster och topplaceringar i svår hoppning internationellt.

    Han är ganska lat måndag och tisdag, att trimma honom i ridhuset då är inte så kul.

    Efter en skada i ett framben med efterföljande rehabilitering kom Lövsta-ägda Crimson till Beata som läromästare i slutet på 2019. Obsession Night ägs av Helena Holm och kom till stallet i höstas. Dessförinnan gick han upp till 1,50. Beata är lycklig över sina rutinerade tävlingshästar.
    – Jag är väldigt glad att sådana som Lövsta och Helena Holm väljer att sätta sina fina hästar hos en oerfaren junior. Jag är tacksam över att få den chansen, att få rida sådana fina hästar hjälper mig verkligen i ridningen, säger Beata.

    – Crimson har lärt mig väldigt mycket. Bara det att kunna hoppa höga hinder lätt, det kan du inte göra på så många hästar.

    Hur är han att rida?
    – Han är ganska lat måndag och tisdag, att trimma honom i ridhuset då är inte så kul. Han tycker det är roligare att rida ut. Sedan måste man trimma lite och när det är dags att hoppa blir han väldigt glad, då har han alltid öronen framåt, berättar Beata.

    ”Skjuts i karriären”

    Ytterligare en läromästare, Titanic VDL, stod för starten på storhästkarriären när hon var 12 år gammal. Valacken hade tidigare gått högt med systrarna Stephanie och Nicole Holmén – och Beata bar han hela vägen till SM-guld och dubbla EM-finaler för children.

    EM-debuten gjorde hon 2017 och gick då in med noll fel i finalrundan, men halkade ner i resultatlistan. Året efter blev det en individuell sjundeplats med ”Nicke”.
    – Det var Titanics förtjänst att det gick så bra. Han var väldigt fin, säger Beata.

    Vad betyder det att få rida riktiga läromästare?
    – Jag skulle säga att du får en skjuts i karriären, du får verkligen hjälp att komma framåt. Att få rida en äldre häst ger mycket rutin, och det är en skön känsla att verkligen kunna lita på någon när det gäller.

    Det är en stor trygghet att ha mamma. Hon vet hur det ska bli bättre.

    Vad är skillnaden i ridningen mellan Titanic och Crimson?
    – Titanic hade ganska stor galopp och var väldigt mjuk, han var lite som en gunghäst. Jag hade en väldigt skön känsla på honom. Med Crimson är det lite mer hålla i och hålla om, men han ger också en väldigt fin känsla. De är ganska lika, men du fajtas mer tillsammans med Crimson. När han går in på banan då går hans fighting spirit i gång. Med Nicke var det lite mer ”håller du i dig Bea så kör vi”.

    Med Obsession Night har Beata fått lite extra stöttning.
    – Jag har fått väldigt bra hjälp av bland annat Peter Eriksson som har tränat honom nästan hela livet. Det är en ganska stor och lång häst, och man måste få bra hjälp i uppvärmningen för att få honom med sig och under sig. Det tränar vi mycket på, och det är nyttigt att ha en sådan häst.

    ”Mamma har koll”

    Förhoppningen är att kunna ha minst en, men gärna två rutinerade hästar som drar jämsides. Just nu är det alltså Crimson och Obsession Night, men det finns också ett par 11-åringar som pockar på uppmärksamhet, berättar Beata. Det är Clabimba (e Clarimo-Caretino) och Kattandro (e Contendro-Hattrick) som hon hoppas en del på.
    – De är väldigt fina, men vi köper och säljer många hästar också, så jag kanske inte kan räkna med alla. Vi får se helt enkelt.

    Förutom Peter Eriksson tränar Beata mest för Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson, och till viss del för Thomas Ryan som står på gården. Mamma Magdalena Hermelin, som själv tagit fram många hästar i sporten och tävlat upp till 1,45, är Beatas klippa i markarbetet och hela satsningen.
    – Det är väldigt bra att ha en sådan kunnig människa runt sig. Mamma har koll och mamma vet. Sedan måste du ta mycket eget ansvar också, men det är en stor trygghet att ha mamma. Hon vet hur det ska bli bättre.

    Magdalena Hermelin har drivit Stall Lagerfelt (Magdalenas flicknamn) på Åsums gård sedan 2002 och under ett antal år tog hon fram unga talanger tillsammans med Angelie ”Hallon”von Essen. Hon är som bekant ett hett namn i landslagssammanhang och bor numera i England.

    Beata har själv inte tävlat på någon av de sydeuropeiska tourerna, men på sportlovet fick hon tillfälle att ”praktisera” lite när Angelie von Essen tävlade på Sunshine Tour.
    – Jag var där och hängde med dem lite. Jag fick rida och grooma och se hur det är på tävling därnere.

    Rider sitt sista juniorår

    Efter Kungsbacka är tanken att starta upp utesäsongen med ett par tävlingsveckor i Belgien. Därefter är det än så länge lite öppet, men Beata vill gärna kvala till Falsterbo.

    I helgen ska Beata även tävla en 6-åring och hemma håller hon på och rider in en 4-åring tillsammans med kusinen Anna Lagerfelt, med stöd av mamma.
    – Det är viktigt att intressera sig för unghästar också, men just nu är det roligast med de äldre, rutinerade hästarna.

    Beata fyller 18 år i april och rider sitt sista juniorår, just nu i utvecklingsgruppen. Vad som krävs för att ta klivet upp till spetstruppen är glasklart.
    – Resultat – om du gör bra resultat räcker det långt. Så det är planen.

    Jag brukar tänka att banor rider jag ju hela tiden, så det här borde jag klara.

    Den personliga hejaklacken består av mormor Elisabeth Lagerfelt.
    – Mormor är väldigt viktig i teamet. Hon älskar att vara på tävling och hon älskar när vi vinner. Hon har väldigt bra koll på tiden. ”Du hade ändå snabb tid” kan hon säga om man har fyra fel. Hon är en riktig tävlingsmänniska.

    Vad har du för styrkor som ryttare?
    – Det är lättare att säga svagheter, säger Beata.

    Hon ropar till mamma Magdalena som kommer med ett snabbt svar: ”Du är ganska lugn.”

    – Ja, det är sant. Jag blir aldrig riktigt nervös, fortsätter Beata.
    – Jag brukar tänka att banor rider jag ju hela tiden, så det här borde jag klara. Det är det jag brukar lugna mig med, att jag hoppar mycket banor, och sedan kör jag bara.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden