Hästliv
31 december 2013 13:00

Året som snart är slut II

2013 är på väg att arkiveras och läggas till handlingarna. Vad hände egentligen i den värld som vi bevakar under det år som snart är färdigt? Här är en liten minneskavalkad månad för månad som handlar om det andra halvåret.

Året som snart är slut II
Peder Fredricson fick nycklar till två vinstbilar efter sin succé med fyra klassvinster i Globen.

JULI
Den danska djurskyddsorganisationen Dyrenes Beskyttelse vill väcka uppmärksamhet kring hur viktigt det är att kunna läsa hästars beteende och på så sätt kunna undvika olyckor och skador. I en stor on-linetest har hästfolk i alla åldrar kunnat se video på hästars uppförande i olika situationer och fått besvara frågor kring detta.

Nordiskt mästerskap i körning avslutades med guld och mästartitel till Cecilia Qvarnström och Marie Nilsson, silver till Rebecca Kristiansen och många bra placeringar i övrigt för de svenska kuskarna. Dessutom lagguld i ponny enbet.

Det blir en fortsatt avelskarriär för hingstarna JJ Ray Ban 1173 och Bocelli 1044, vilka båda två nyligen blivit opererade för pungbråck. Avelsvärderingsnämnden (AVN) har tillsammans med ASVH:s genetiska- och veterinärmedicinska råd gått igenom fallen och beslutat att bevilja ansökan om dispens för fortsatt avel.

Vid onsdagens rundabordskonferens om distansritt hos det internationella ridsportförbundet i Lausanne nåddes ett enhälligt godkännande av den strategi som förbundet lagt fram om disciplinen.

Entrén till kommunhuset i Grums var på måndagsmorgonen blockerad av runt 700 liter hästgödsel. Det finns, enligt kommunens fastighetsansvarige, ingen förklaring eller tänkbar koppling till något särskilt kommunalt ärende. Kommunen har anmält händelsen som miljöbrott.

Det sägs att vi har de politiker vi förtjänar. Mikael Rahm, ordförande för Sverigedemokraterna i Östhammar, är en sådan. På partiets hemsida skriver Rahm att ”någon dam från miljöpartiet blandat sig i en debatt om att satsa 22 miljoner kommunkronor på att bygga upp Gimo ishall efter vinterns takras och då kopplar på med något fjantigt genusperspektiv. Om vi nu funderar lite på vad det handlar om, att stödja idrotter, kan väl inte ens Kerstin Dreborg (MP), tillstå att ridsport är en idrott. Sport kan jag tillstå, men inte idrott. Idrott eller lagsport där det krävs fysiska insatser kan jag acceptera som idrott. Fotboll, innebandy m.fl. där vi pratar om fysiskt idrottsutövning inkluderas, men definitivt inte ridning. Visst är det så att fler tjejer och kvinnor håller på med ridning än killar, men det är ingen idrott, lagsport eller kräver fysiska prestationer.  Visst, man behöver skicklighet i vad det än vara må, men ridsport är definitivt diskvalificerad som idrott.

Ulla Håkanson har för nionde året delat ut sitt Ajax-stipendium. Årets mottagare är dressyrryttaren Ellinor Magnusson och hoppryttaren Stephanie Holmén.

Det skadade öga som H&M Tornesch 1042 levt med sedan 5-årsåldern, och som olyckligtvis förvärrades vid nationshoppningsmeetinget i Sopot, har opererats bort på universitetsdjursjukhuset i Ultuna.

Jens Fredricson vann årets sista hoppklass i Falsterbo Horse Show. Med god hjälp av den smått fantastiska svenska Lunatic fick den svenska stjärnan, som förra året ordnade svensk seger i nationshoppningen, 66 000 euro för segern i Longines Falsterbo Grand Prix.

Henrik von Eckermann vann Global Champions Tour med Gotha FRH i Estoril, Portugal.

Elin Jansson, från Loviseholms Sporthästklubb, var i ledning från start till mål och är årets svenska seniormästare i hoppning

I kvalet kom Ichi och Sandra Dahlin på nionde plats, och tog därmed den näst sista finalplatsen. Dagen efter slog ekipaget till ordentligt och vann dressyrens 7-årschampionat i Falsterbo.

Christoffer Forsberg skadades allvarligt i samband med ett rotationsfall under lördagens terräng i tyska Hünxe. Fälttävlansryttaren har opererats i Tyskland och ska transporteras hem till Skövde med ambulansflyg i veckan.

Svenska Nikolina (sto f -97 e Niklas-Everest, uppf fam Emanuelsson) under danska Jessica Toelstang, vann brons på ponny-EM i hoppning. Kajsa Andreen blev bästa svenska ryttare på delad elfte plats.

AUGUSTI
– Hon ska ha en spark i baken så att hon skärper till sig i morgon. Rida fel väg på ett mästerskap. Det får inte hända, sade förbundskapten Sylve Söderstrand om Angelica Augustsson efter den första klassen på EM i danska Herning.
Angelica skärpte sig också och fortsatte lagfinalen med 4+0 fel med Mic Mac du Tillard.

Efter en berg- och dalbana utan dess like i tre dagar stod det svenska hopplaget på EM-prispallen i danska Herning på torsdagskvällen. Vägen till bronsmedaljen har varit en stark laginsats.

Han har minst sagt sin egen stil, fransmannen Roger-Yves Bost. Men nu har den lett honom ända till EM-guld. 47-åringens guldhäst heter Castle Forbes Myrtille Paulois och är ett 13-årigt sto e Dollar du Murier. Hon har massor av attityd och vilja. – Hon gör allt för mig, vill verkligen inte riva och är så försiktig, säger Roger-Yves Bost.
Rolf-Göran Bengtsson fick den alltid lika försmädliga fjärdeplatsen.

Tyska dressyrryttaren Ulla Salzgeber har sagt farväl till sin trotjänare Rusty. Ekipaget har tagit OS-, VM- och EM-guld tillsammans.

Det blev fjolårsvinnaren Sa Coeur som tog hem 6-åringarnas final i unghäst-VM i dressyr efter att kvalvinnande Doubleyou W fått slut på bensinen. Sandra Sterntorp och Rausing blev åtta efter en klockren uppvisning med alltför lågt galoppbetyg.

Tyskland är tillbaka på guldtronen. I dag tog landet sitt första EM-guld sedan 2005. Men laget gillar att behöva fajtas om medaljerna. – Det här är det mest spännande EM vi har haft. Jag tror att Tyskland är tillbaka nu, säger Isabell Werth, veteranen i det tyska guldlaget.
Sverige blv femma, precis som vid OS i London 2012.

Charlotte Dujardin har ännu en titel. Tillsammans med Valegro tog den 28-åriga brittiskan och regerande olympiska mästarinnan EM-guld i danska Herning på söndagen.

Erika Sjöström med Hukanamatata är ny svensk juniormästare i fälttävlan och Agnes Stolth med Hesteklewa Sören Spette är ny svensk mästare för unga ryttare.

Årets SM-tävlingar i körning på Flyinge är slut. I den mest prestigefyllda klassen, fyrspann, tog Tomas Eriksson guld.

Janelle Larsson och Tullohea Minnie blev årets första finalvinnare i Ridsport Ponny Cup då de vann söndagens final för kategori B på Grevagården utanför Skövde. I kategori C vann Linnéa Bidefors med Dr Giggles. I kategori D blev Louise Sjöqvist med Sunny 571 årets vinnare.

30 föl är uttagna och hittills klara för årets elitfölauktion på Flyinge den 14 september.

Det var stona som dominerade vid Svenska Morganhästföreningens fyra dagar långa jubileumsfest på Isaksbo Gård i Avesta 1-4 augusti. Bäst av dem alla gick det för 9-åriga Signals Mari-Belle.

När höstterminen startar på Flyinge, Strömsholm och Wången är antalet studenter på hästutbildningarna fler än på många år. Intresset att utbilda sig inom hästnäringen är på topp med fulla kurser på Hippologprogrammet och de många yrkesutbildningarna.

Fem ardennerhästar i en hage i skånska Andrarum dödades av blixten. De fem hästarna ska ha stått väldigt nära varandra under det kraftiga åskväder som berörde stora delar av Skåne men passerade relativt snabbt. Det är troligt att samtliga hästar dödades av samma blixt.

En fruktansvärd brand på stuteri Gut Fasselsberg i utkanten av staden Pfarrkirchen, Tyskland, dödade 35 värdefulla hästar och förstörde stall och byggnader för uppskattningsvis 1,5 miljoner euro.

Ny forskning har riktat uppmärksamheten mot den svenska ridskolehästens hälsa. Resultaten visar på samband mellan kompetent ledning och hållbara hästar.

SEPTEMBER
Niklas Lindbäck med Mister Pooh, Frida Andersén med Herta, Sara Algotsson Ostholt med Reality och Ludwig Svennerstål med Shamwari. Det är ekipagen som tog hem Sveriges första lagmedalj i ett internationellt mästerskap  fälttävlan på 16 år. Och silverhjältarna levererade på hemmaplan.

Michael Jung gjorde det igen. Nu har den makalöse tysken tagit fyra individuella titlar i rad: VM 2010, EM 2011, OS 2012 och EM 2013. Dessutom har han lagguld frän mästerskapen 2011, 2102 och 2013. Det var egentligen aldrig något snack om saken. 31-åringen från Horb i Tyskland ledde EM på Ribersborg i Malmö från början till slut.
Niklas Lindbäck och Mister Pooh blev bästa svenska ekipage med fjärde plats.

Berömmet har haglat över arrangörerna av EM i fälttävlan på Ribersborg i Malmö. Men det är inte säkert att det blir någon fortsättning på tävlingen som har etablerat sig som klassisk tävlingsmark på bara drygt tio år.

Louise Svensson Jähde vann årets tyska Bundeschampionat i fälttävlan för 6-åriga hästar med Calle 44.

Margareta Algotssons världscupfinalvinnare My Fair Lady har somnat in. Hon blev 21 år gammal. My Fair Lady (e Testarossa-Prince Fair xx) har haft en framgångsrik tävlingskarriär tillsammans med Linda Algotsson. Ekipaget har representerat Sverige på både EM och VM samt vunnit en världscupfinal. 

I dag lämnade Göteborg in en ansökan om att få arrangera EM i hoppning, dressyr, fyrspann och paradressyr. Mästerskapen skulle i så fall avgöras på Ullevi i augusti 2017.

På mindre än två dygn har bilden delats 2 000 gånger på Facebook. Att bilden, som föreställer en skylt med en uppmaning för ryttare att rida på deras åker, har orsakat så mycket uppmärksamhet kunde bönderna Lotta och Joakim Furehoff aldrig tro.

Med kunskap om sadlar kan både häst och ryttare undvika långvariga skador. Det var budskapet från sadelforskaren och före detta elitryttaren Jochen Schleese vid hans första besök i Sverige. ”Många kallar mig idiot, eftersom de tycker att jag avslöjar yrkeshemligheter”, sade han och log.

Den svenskfödde hingsten Zidane segrade i helgen i det franska 7-årschampionatet i dressyr. Zidane (e Silvano-Don Schufro uppf Å Ölander och C Gergils) rids och tävlas av sin fransk-svenska ägare Sara Magnusson-Lostria och är godkänd avelshingst i franska stamboken Selle Français.

Den godkända avelshingsten och meriterade tävlingshästen Feliciano 823 somnade på fredagen in i sin favorithage under en blå himmel och i strålande sol. Det berättar Maria Gretzer på sin facebooksida och tackar för de fina år hon och familjen har haft med Feliciano (f -86 e Irco Marco-Utrillo, uppf P Ullman).

Enligt olika medier betalade Jan Tops elva miljoner euro för den 10-årige Baloubet du Rouet-sonen Palloubet d´Halong. Enligt tyska St Georg har den schweiziska ryttaren Janika Sprungers far Hansueli bekräftat försäljningen av hästen och köpesumman elva miljoner euro.

Frankrike vann finalen i Furusiyya FEI Nations Cup i Barcelona. Segern gav laget 4,2 miljoner kronor. Brasilien blev tvåa och Irland trea. Sverige gick inte vidare till den andra omgången.

Tomas Eriksson vann EM-silver i fyrspannskörning i Ungern. Han klättrade därmed ett snäpp efter lördagens maratonkörning. Den svenske kusken avslutade mästerskapet med en felfri precisionskörning.

OKTOBER
Ett 40-tal personer från bland annat Jordbruksverket, SLU, landsbygdsdepartementet och olika hästsportorganisationer samlades i Sveriges riksdag för att prata om hästnäringens framtidsfrågor. Flera riksdagsledamöter och politiker från andra nivåer deltog också i hästriksdagen, som ägde rum på initiativ av moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren och blev ett möte mellan hästbranschen och politiken.

En häst dog när ett stall i Lilla Tjärby, strax norr om Laholm, rasade samman under gårdagens storm. En häst skadades dessutom så pass att den fick föras till djursjukhus. Flera av Ridsports läsare rapporterar om hur stormen drabbade deras stall och hästar.

Toppen räcker långt men svag årgång. Så löd omdömet från domarna Leif Nilsson och Maria Gretzer efter finalen i årets 4-årschampionat i hoppning på Avel- och Sportchampionatet. Det var ganska tunt överlag men det fanns en handfull verkliga guldkorn som kan går verkligt långt inom sporten.

Alla sittplatser i hela Crafoordhallen var upptagna när Patrik Kittel började testrida årets 4-årsfinalister i dressyr. Efter mycket inledande teknikproblem med mikrofonen, vilket de fantastiska 4-åringarna faktiskt tolererade, fick publiken ta del av Patriks intressanta reflektioner och råd.

Årets upplaga av hopphästauktionen var välbesökt men trög i budgivningen. Många köpare gjorde veritabla fynd, dock smällde det till med stoet Attitude för 520 000 kronor. Totalt såldes 24 hästar och tre förblev osålda. Auktionen omsatte 3 630 000 kronor. 

Rolf-Göran Bengtsson kommer till Flyinge den 4 januari för att under en hel dag dela med sig och visa hur han optimerar träningen för varje individ. – Bra grundutbildning blir aldrig omodernt, poängterar Rolf-Göran i ett pressmeddelande.

På Global Dressage Forum var det tätt mellan dressyrvärldens kändisar men tre elever i Plantskolan, en avknoppning till Knytkalaset, darrade inte på manschetten utan visade upp hur de tränar. De tre tränarna Kyra Kyrklund, Jan Brink och Liane Wachtmeister fick gott gehör i auditoriet för talangprogrammet.

– Mitt hjärta är brustet, skriver holländska Anky van Grunsven på sin hemsida efter att hennes legendar Bonfire dött.
Ekipaget har bland annat ett individuellt OS-guld från 2000, fyra OS-silver, ett VM-guld och tre VM-silver på meritlistan. Bonfire slutade att tävla 2000 och har efter det levt ett pensionärsliv. Valacken har tidigare hedrats med en staty i naturlig storlek hemma på Anky van Grunsvens anläggning. Bonfire blev 30 år.

Tinne Vilhelmson Silfvén kan snart ses med en ny stjärna på tävlingsbanorna. Lövsta Stuteri har köpt den nioårige tyska hingsten Benetton Dream FRH (e Brentano II- Rotspon–Davignon-Weltmeyer) som kommer att verka som både avelshingst och tävlas – Det är en väldigt spännande häst att jobba med, säger Tinne.

Minna Telde har sålt sin 5-åriga Bilan, (val e Bocelli-Donnerschlag, uppf P-A Persson) som var tvåa i Scandinavian Open i Falsterbo, tia i unghäst-VM i tyska Verden och vann både Breeders Trophy och det öppna championatet vid Svenskt Avel- och Sportchampionat i Flyinge, till en tysk amatörryttare. -Det var inte alls planerat. Bilan har inte varit direkt till salu men det kom ett bud och det är ju detta man lever på i branschen och då blev det som det blev, säger Minna Telde.

På onsdag ska Blekinges första terrängbana för tävling i fälttävlan börja byggas. Det är Rid- och Körsällskapet Sporren och Blekinge Naturbruksgymnasium som tillsammans bygger banan.

Anneli Ohlén och Sara Henriksson ordnade svenska segrar vid helgens distansritt i polska Zakrzów. Anneli vann den enstjärniga öppna klassen över 80 kilometer med Tizca ox (sto f -02 e Wadim-Etat, uppf Onsala Arabians) med tre minuter. Sara Henriksson vann ungdomsklassen med Elopolda ox (sto f -06 e Orkow-El Borr, uppf J o E Wahn) i en upploppsstrid efter 80 kilometers ridning.

NOVEMBER
En ung kvinna från nordvästra Skåne häktades i fredags misstänkt för att ha sålt hästar, i första hand ponnyer, och hundar för mångmiljonbelopp utan att betala skatt. Hon har heller inte kunnat visa någon bokföring för sin verksamhet.

Huddinge kommun satsar tio miljoner kronor på att stärka flickors idrottande. Ridsporten kommer att vara ett prioriterat område. En kartläggning av upprustningsbehov och utveckling av de ridanläggningar som erbjuder allmännyttig ridskoleverksamhet kommer att genomföras av kultur- och fritidsnämnden.

Förvaltningsrätten i Malmö har i dom den 14 november gett Falsterbo Horse Show AB rätt i tvisten mot Polismyndigheten i Malmö om bevakningskostnader i samband Falsterbo Horse Show 2012.

Pether Markne har dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Han kommer att avtjäna straffet i fotboja. Det var i somras som tränaren Pether Markne stoppades av polisen på väg hem efter en fest. Utandningstestet visade strax över 1,0 promille, gränsen för grovt rattfylleri.

Fälttävlansryttaren Frida Andersén blev kvällens drottning på Ryttargalan 2013. Hon fick Ridsports utmärkelse Årets komet, hennes Herta blev årets häst och fälttävlanslaget gjorde Årets bragd.

Den första dagen av ASVH:s besiktningsresa för rådgivande hingstbedömning var förlagd till Strömsholm, där fem deltagare rekommenderades till bruksprov, i mars 2014 eller kommande år.

Daniel Deusser tackar sin häst för segern i Top 10-finalen i Globen. ”Jag visste inte ens att jag skulle rida här för två veckor sedan, men Evita har varit i bra form ett tag nu”.

Fjärås, Flyinge eller Loviseholm? Något av de tre lagen skulle ta hem AgriaAllsvenskan i Globen. Efter tre ryttare var det Fjärås i toppen och med avslutande Louise Torgersen på Alisia var saken klar. Fjärås Hoppryttare är årets svenska mästare i laghoppning.

Det blir inga tävlingar för Rolf-Göran Bengtsson under resten av året. Det står klart efter tisdagens läkarbesök hos specialist i Hamburg. Det är inget som är sönder i ljumsken men en blödning i en muskel måste rehabtränas varje dag.

Scott Brash vann finalen i årets Global Champions Tour med Hello Sanctos. Det gav poäng som även förde upp honom som totalvinnare i ligan. Rolf-Göran Bengtsson kom åtta totalt.

Angelica Augustsson, vann årets final i Volkswagen Grand Prix som avgjordes på onsdagskvällen i Flyinge. Som snabbast i grundomgången av de åtta som höll nollan hade Angelica Augustsson den alltid lilla förmånen att starta sist i winning round. Det förvaltade hon också på bästa sätt. On förlorar däremot sin vinnarhäst Mic Mac du Tillard när hon vid årsskiftet flyttar från Tysk till sin nya bas på Ashford Farm i Belgien.

Jennie Larsson och Lövsta Stuteri-ägda Zircoon Spring Flower har gått från klarhet till klarhet i Grand Prix under året. Nu kan ekipaget satsa vidare då ett avtal är klart med Lövsta Stuteri. Detta tryggar hästen hos Jennie Larsson över OS 2016.

Ludwig Svennerstål fick utmärkelsen Rising Star Award 2013 under lördagens brittiska fälttävlansgala i Gloucestershire. Det är den brittiska organisationen Event Riders Association som ordnar den årliga fälttävlansgalan i Storbritannien. 

Den Irlandfödde Monaghan, som vann individuellt brons på VM i Rom 1998 och deltog i OS i Sydney två år senare med Paula Törnqvist i sadeln, har nyligen fått sluta sina dagar.

Gåsaracet i Åstorp är egentligen ingen riktig körtävling. Men det är en rolig tradition, ett spännande inomhusmaraton och ett härligt avslut på årets tävlingssäsong. 33 kuskar från hela södra Sverige inklusive Gotland och Danmark kom till start för att köra hinder i tre ridhus och sedan ladda om för en spännande final i stora ridhallen.

Kajsa Björe och Hollandse Ijsselhoeve´s Nora är söndagens första svenska mästare. Ekipaget vann inomhus-SM i hoppning för kategori B på Grevagården. I kategori C gick guldet till Klara Hammarström medan Sofie Ekestubbe är ny svensk mästare i kategori D.

Vid den gångna helgens ponny-SM på Grevagården var tolv ekipage i kategori B felfria genom samtliga klasser. Fyra fick rida omhoppning om medaljer, övriga fick ingenting. – Det kan inte fortsätta så här. Vi vill ha samma regler för kategori B som för kategori C och D. I de större kategorierna sker stilbedömning i den andra SM-klassen i det enda syftet att avgöra startordningen i finalen. I kategori B är stilen avgörande för hela mästerskapet, säger Christian Franzetti som dragit igång ett upprop med målet att förändra regelverket.

Det blev som många, kanske de allra flesta, trodde. Willands Ryttarförening tog sitt tionde, raka guld i lag-SM i dressyr för ponny. Detta efter seger i såväl lördagens som söndagens SM-klass hos Nordhallands RK.

DECEMBER
Fem nya och 13 pågående forskningsprojekt får sammanlagt cirka tio miljoner kronor av Stiftelsen Hästforskning inför 2014. Det största beloppet – drygt 1,8 miljoner kronor – går till ett tvåårigt projekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som handlar om att hitta optimala doser för behandling med penicillin så att sjuka hästar kan bli botade utan onödig risk för antibiotikaresistens.

Svenska Ridsportförbundet är en av åtta hästorganisationer som, tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund LRF, bildat branschorganisationen LRF Häst. Målet med den nya organisationen är fler professionella hästföretag med ökad lönsamhet och konkurrenskraft.

”De höjer sina vinstmarginaler”. Det säger elitryttaren Mads Hendeliowitz om det stora djursjukhusets behandlingsmetoder efter att ha fått en nota på 187 000 kronor för ett sjukt föl.

Hur osäkert ska det behöva vara att driva hästföretag i Sverige? Det finns inget annat djurslag som utsätts för så starkt ifrågasättande av myndigheterna som hästen. Det skriver Hästföretagarna i en debattartikel med rubriken ” Hästföretagare sätts ur spel av oinsatta myndigheter”.

Knappt ett år efter hästköttskandalen kan SVT avslöja att en systematisk svartslakt av hästar förekommer runt om i Sverige. Risken är stor att okontrollerat kött kommer ut i affärer och restauranger.

Theleborgs ryttarsällskap ansökte om 500 000 kronor i bidrag för att köpa nya hästar till ridskolan. Men kommunen säger nej – på grund av att hästar inte kan ses som investeringar.

Stoet Gianna är elitpremierad i dag men hon kom till stuteri Stubbäng lite av en slump 1997. Nu går ännu en SWB-avkomma på export och kanske blir det en godkänd DWB-hingst i mars.  

”Jag vil göra ett omtag”. Orden är Leif Dennebergs, generaldirektör för Jordbruksverket, och det handlar om seminföreskriften.

Svensk Ponnysport har presenterat förslag till nya regler för både kval till SM och mästerskapets genomförande samt även ändringar av Medelsvår A-klass. Enligt Svensk Ponnysport bör de presenterade ändringarna gå att ta in i regelverk och användas redan 2014.

Schweiz ridsportförbund vill skynda på processen med att styra upp den internationella distanssporten.

Med Sweden International Horse Show i Friends Arena tar svensk ridsport ett nytt steg i sin utveckling och plats i norra Europas största och modernaste arena. Organisationen bakom är densamma som i 21 år arrangerat Stockholm International Horse Show och som till viss del även var ledande för ryttar-VM i Stockholm 1990. Malin Baryard Johnsson, som sportchef, är ny i organisationen.

Niklas Lindbäck får behålla sin stjärna Mister Pooh. I dag blev det klart att flera personer och sponsorer går in och köper den del av valacken som har ägts av Hugo Berch. 

En hel dag på temat dressyr mitt i Stockholm när körsbärsträden blommar och majsolen ler. I vår blir det verklighet då Dressyr i Kungsan bjuder alla dressyrintresserade till en heldag i Kungsträdgården mitt i Stockholm lördagen den 3 maj.

Världscupen i dressyr hade sin tredje deltävling i Globen med 15 ekipage till start. Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello på 81,85 procent tog en klar seger. Deras andra i rad i Globen.

93,975 procent innebär nytt världsrekord i kür. De fantastiska siffrorna står inga andra än Charlotte Dujardin och Valegro för efter gårdagens världscup-kür i Olympia, London. Den brittiska ryttaren går från klarhet till klarhet med sin fantastiska Valegro. Ekipaget slog det tidigare världsrekordet på 92,3 procent, som fram tills i går hölls av Edward Gal och Totilas sedan 2009. Charlotte och Valegro är nu innehavare av världsrekordet i samtliga tre Grand Prixklasser.

Hemmafavoriten Tomas Eriksson kom sist i fredagens uppvärmningsklass i Globen. På söndagskvällen gav han publiken det den ville ha och vann världscuptävlingen.

Tätt efter Körkalaset – den nya satsningen på elitkörning – presenteras Drivinggroup2014. Den här gången är det kuskarna i ”mellanskiktet” som vill gå vidare med sin körning och bara bli bättre och bättre.

Efter fyra vinster av fem klasser, tog en överlägsen Peder Fredricson hem meetingpriset i Globen under söndagen. Han kan nu köra in två nya bilar i garaget efter helgens framgångar.

Det var två systrar i topp när finalen i Swedish Riders Trophy avgjordes i Helsingborg på lördagskvällen. Nicole Holmén vann före sin syster Stephanie Holmén.

I vår lanseras Swedish 7 Star Spring Tour i elithoppning. Sju arrangörer går ihop till en gemensam serie, där de allra bästa ekipagen får dela på en extra vinstpott om en halv miljon kronor.

Peder Fredricsons ”hysteriska” form från SIHS i Globen när november övergick i december fortsätter. I femstjärniga Olympia, London, vann han den inledande 1,50-klassen med H&M Sibon. Han hade sedan två andraplatser med samma häst och var delad GP-fyra med H&M Cash In.

Lagom till julafton lovar Gina Tricot Grand Prix och Borås Fältrittklubb att den ryttare som vinner både SM och Gina Tricot GP i Borås den 12-16 februari får 1 351 000 kronor!

Det väntade en bil på segraren i fredagens traditionella och sena Land Rover Masters i Mechelen. Henrik von Eckermann kunde kvart i tolv sätta sig vid ratten och köra dagens snabbaste ärevarv.

Jens Fredricson och Lunatic kom på andra plats i måndagens världscuphoppning i Mechelen, Belgien. Det är säsongens bästa svenska resultat i cupen.

Läs även del I

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden