Hästliv
25 december 2013 22:15

Året som snart är slut

2013 är på väg att arkiveras och läggas till handlingarna. Vad hände egentligen i den värld som vi bevakar under det år som snart är slut? Här är en liten minneskavalkad månad för månad som innehåller det första halvåret.

Året som snart är slut
Mor och dotter blev månadens bild i juni. Mamman ´Fiffi´ heter egentligen Half-Moon Princess och är en 4-årig svensk ridponny kategori C efter Jarno, berättar uppfödaren Britt Grant, som även fött upp Winnipeg som är efter De Goede Ree Metall.

JANUARI
Den 19 januari infördes nya körkortsregler. En stor förändring var att B-körkortsinnehavare, som gör ett godkänt körprov, får behörighet att köra fordonskombinationer (bil och släp) med en sammanlagd totalvikt på högst 4 250 kilo.
Läs mer 

Sylve Söderstrand fortsätter som förbundskapten för det svenska hopplandslaget. Efter det överraskande beskedet före jul att Sylve, på egen begäran, slutar som förbundskapten reagerade toppryttarna direkt. De skrev till både Sylve och förbundet med önskemålet att få behålla Sylve som kapten.   

Tinne Vilhelmson Silfvén vann det mesta i Florida. När även Patrik Kittel åkte till USA för att tävla bland annat världscup blev det svenska dubbelsegrar.

Staffan Lidbeck blev ny förbundskapten i fälttävlan. Han efterträdde Gunilla Fredriksson, som efter en framgångsrik fyraårsperiod med bland annat OS-silver, lämnade posten efter OS i London.

Många har undrat över storleken på den lilla Tysklandfödda La Luna (sto f -99 e Lordanos-Philister) som tävlades under 2011-2012 av Varbergsryttaren Patrik Andersson med placering i 1,50-hoppning. Svaret blev att La Luna är en ponny.

43 hingstar var anmälda till årets bruksprov.

FEBRUARI
Som en följd av upptäckten att hamburgare och lasagne innehållit hästkött i stället för nötkött stoppade IKEA försäljningen av billiga köttbullar sedan det visat sig att de innehållit spår av hästkött.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) beslutade att ridsportens hoppning, dressyr och fälttävlan finns med bland de 25 kärnidrotter som rekommenderas ingå i sommarspelen 2020.

Efter att under väldigt lång tid – bland annat tio månader i följd som världsetta 2012 – ha tillhört världens tio högst rankade hoppryttare, dalade Rolf-Göran Bengtsson till elfte plats.

Lisen Bratt Fredricson och Matrix vann Gina Tricot Grand Prix i Borås för andra året i rad. 

Från det tyska ägarteamet rapporterades att sagohästen Totilas skulle prioritera tävling under 2013. Det talades om premiär först i Hagen och sedan i Aachen för att kvala till EM. Skador på hingsten och sjukdom hos ryttaren spolierade dock alla försök. Den senaste tävlingen för Totilas och hans tyska ryttare Matthias Alexander Rath är i tyska mästerskapet i juni 2012.

I ett försök att bredda fälttävlan på ponny- och juniorsidan letar Svenska Ridsportförbundet efter hoppryttare som är sugna på att testa fälttävlan.

Forskare vid veterinäruniversitet i Hannover har jämfört tusentals olika genetiska varianter hos ponnyer och hästar, och upptäckte då den nyckelgen som sägs bestämma hästens mankhöjd. Genen kallas LCORL, och är enligt rapporten mer framträdande ju mindre hästen/ponnyn är.

Starka och svaga sidor, rätt betsel, korstömmar, handställning, varför man gör si eller så. Det var tuffa stunder för de 16 kuskar som deltog i en intensiv körträning för flerfaldige världsmästaren i fyrspannskörning, Boyd Exell, på Flyinge.
Läs mer

Margareta Algotsson utsågs till Årets uppfödare 2012 av ASVH. Utmärkelsen till Årets hingst 2012 gick till Irco Mena 763, medan Santana 1111 och Tornesch 1042 blev Årets utmanarhingst i dressyr respektive hoppning.

MARS
Årets bruksprov på Flyinge fick 22 nygodkända hingstar. Vid den avslutande bruksprovsgalan i Lund utsågs Armani Code i hoppning och Sankt Erik II (SWB) i gångarter till bruksprovsvinnare 2013

Hingsten Briar 899, som med Jan Brink var en del av det svenska dressyrlandslaget under mer än tio år, flyttade till Storbritannien och The Stallion Company. Ägaren och uppfödaren Hans-Yngve Göransson skriver i ett pressmeddelande att Briar nu får sällskap av hingstar som Kannan, Parco, Odermus R, Clinton R och Grafenstolz hos det brittiska stuteriet.  Bild Briar

Peter Gustafsson, som i Norrtälje tingsrätt dömdes för grovt förtal av Sylve Söderstrand, har överklagat domen till Svea hovrätt. Gustafsson dömdes för grovt förtal att betala skadestånd på 50 000 kronor samt att stå för Söderstrands rättegångskostnader med nära 370 000 kronor.

Konsumentprogrammet Plus i SVT1 tog upp två hästaffärer, där köpare anser sig lurade av samma säljare. Veterinär ska före köpet ha godkänt respektive häst som utan anmärkning. I det ena fallet fick köparen lämna tillbaka hästen till säljaren som sedan sålde den vidare till annan köpare som, enligt programmet, tvingades avliva den. I det andra fallet håller köparen fortfarande på med rehabilitering av hästen som säljaren vägrar att ta tillbaka.

En inspirerande idrottsfilm är ett av omdömena om den franska storfilmen Jappeloup. Över 20 år efter sin död är Jappeloup en legendar i Frankrike. Han var en travarkorsning som bara var 158 cm hög. Han vann EM och OS individuellt samt VM i lag och tog medalj i två världscupfinaler i hoppning tillsammans med Pierre Durand.

Det blev en inte helt väntad upplösning i senior-SM, där Royne Zetterman satte en nolla i finalen som höll till omhoppning och slutade med hans femte SM-guld.
– Det vågade jag aldrig tro på efter mina fem fel på lördagen, berättade en väldigt glad svensk mästare.

Ulla Håkanson omvaldes till ordförande vid Dressyrringens årsmöte i Åstorp. Under årsmötet utdelades även Dressyrringens vandringspris till det gångna årets bästa junior enligt förbundets rankningslista 2012. Priset tillföll, för tredje året i rad, Marina Mattsson som i år blivit young rider. Motsvarande pris för young rider gick till Elin Aspnäs.

Årets svenska fälttävlanspremiär var planerad till påsk hos Tågarpsortens Ryttarförening. På grund av den långdragna kylan meddelade föreningen att tävlingen flyttas till april.

Nicke Pålsson blir en av domarna vid årets körtävlingar i CHIO Aachen, Tyskland.

APRIL
När avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH, höll sitt kombinerade medlems- och fullmäktigemöte var alla nöjda med det omfattande förändringsarbetet som gjorts, även om mycket arbete återstår. Både föreningens ekonomi och stamboksfrågan har gått starkt framåt.
– Vi är duktiga, sa vd Karl-Henrik Heimdahl.
– Våra unghästar har stora sportsliga framgångar internationellt. Men ASVH skall bli ännu bättre på att serva sina medlemmar.

Amerikanska Beezie Madden vann världscupfinalen i Scandinavium efter omhoppning mot schweizaren Steve Guerdat. Tredjeplatsen gick till franske Kevin Staut, medan Rolf-Göran Bengtsson blir bästa svensk på sjätte plats. Henrik von Eckermann slutar åtta, Jens Fredricson tolva och Malin Baryard Johnsson på plats 20.

Det var inte många ögon som var torra när den lille krigaren Ninja La Silla, med Rolf-Göran Bengtsson i sadeln, galopperade ut från tävlingsarenan – för alltid – i Scandinavium på fredagskvällen efter att ha blivit avtackad under världscupfinalen efter en karriär som toppas med OS-silver och EM-guld.

Ridsport innebär systematiska kränkningar av djur och är i själva verket främst ett sätt att manifestera människans självpåtagna överhöghet gentemot andra arter. Det skrev Kutte Jönsson, filosof och idrottsforskare, i en debattartikel som innehåller skarp kritik mot ridsport. Jönsson tycker att hästsport är omoraliskt djurplågeri och skriver bland annat att ”tävlings- och idrottsmiljön utgör tveklöst en hälsorisk för hästarna. Exemplen där hästar farit illa inom idrotten talar sitt tydliga språk. Med jämna mellanrum kommer det rapporter om hur hästar utsätts för misshandel för att kunna prestera bättre.”

Det kröntes en ny dressyrdrottning i Scandinavium när världscupfinalen avgjordes i Grand Prix Kür. Adelinde Cornelissen fick ge sig för tyska Helen Langehanenberg.
Tre svenskar fanns med i finalfältet, där Tinne Vilhemson Silfvén/Don Auriello stod för den bästa insatsen och slutade fyra. Patrik Kittel/Scandic hade ett fint program och blev sjua, medan Minna Telde/Santana slutade tia. 

Christoffer Forsberg och Wanskjaers Carlsson slutade tvåa i polska Sopots CIC*. I CIC** blev det också en svensk tvåa genom Hannes Melin och Piccadilly Z. Trissen i svenska tvåor fullbordades i CIC*** genom Jonna Friman och Lady Grey.

Alexandra Karlsson, från Ale-Jennylunds Ridklubb, blev klar segrare på rutinerade Miclas Courtney Love när GP-Ponnyn avgjordes i Scandinavium.

MAJ
Den 7 maj fick Bergåkra Gård i Hälsingland förstärkning i stallet, genom ett stoföl efter Ampere. Här kan du följa fölningen.  

Årets premiär av Ridsport Ponny Cup är avklarad. Erik Dahnelius och Axner blev årets första segrare när de vann kategori B. Kategori C vanns av Frances-Corinne Jenderholt och Aragon medan Julia Dahnelius och Brad Pitt vann kategori D. bild

Ridsportförbundet höll förbundsstämma i Uppsala. Efter två voteringar, den första var felaktig, bifölls förbundsstyrelsens förslag till stadgeändring, där föreningarnas röster fördubblas vid stämman. Eftersom det rör en stadgeändring måste det röstas igenom på ytterligare en stämma innan det blir verklighet.

Nya Zeelands fälttävlansnestor Mark Todd adlades av Storbritanniens prins Charles, för sina insatser inom ridsporten. Den 57-årige nya zeeländaren Todd, med bland annat två individuella OS-guld, blev Knight Companion of the New Zealand Order of Merit (KNZM).

Avskurna hästhuvuden, ruttnande hästkroppar och kranium från hästar och getter. Det är bara några makabra fynd som gjordes på en gård i Danmark nyligen. Det fanns också tecken på att de djur som hålls på gården inte sköts som de ska. En utredning ska försöka få fram vad som har hänt på gården. Det finns misstankar om att alltihop handlar om svartslakt. 

Amatörtouren på Falsterbo Horse Show lockar rekordmånga deltagare i år. Över 300 ekipage har anmält sig. Tour of Amateurs, där amatörerna får chans att rida i Falsterbo, fortsätter att öka i popularitet. Kvalificeringarna hålls på samtliga regionala hopptävlingar i landet i 1,20- och 1,25-klasser.

Det schweiziska ridsportförbundet har riktat stark kritik mot det internationella förbundet FEI när det gäller internationell distansritt.

Sverige kom tvåa i nationstävlingen i franska Viduaban, som var första tävling i världspremiären för Nations Cup i dressyr. Nationstävlingen avgjordes i Grand Prix och vanns av Holland på 206,872 procent. Sverige var nästan framme vid målfoto men fick ge sig på 206,468 procent.

Det blev favoritseger när CEI*** 160 km och SM i distansritt avgjordes under Göingeritten på lördagen. Frida Ekström och Zinner ox var starkast i en tät duell de sista milen.

Cecilia Qvarnström, Åstorp, bevisade återigen att hon fortfarande är ett av Sveriges absoluta toppekipage i körning. Vid Åsbos elittävlingar i helgen var det ingen tvekan om vart segern i enbetsklassen skulle gå.

JUNI
Fyrspannskusken Tomas Eriksson har länge sökt en sponsor för att kunna fortsätta sin karriär. När detta inte lyckades beslutade han sig för att sluta. Men en tysk familj, som har följt Tomas Eriksson under flera av de 30 år som han har tävlat i Aachen, har gjort det möjligt för Tomas att fortsätta över VM 2014.

Mor och dotter blev månadens bild.

När ASVH stämde av listorna över vilka hingstar som använts mest hittills i år toppar dressyrhingsten Ampere, knappt före årets bruksprovsvinnare i hoppning, Armani Code.
Gångartshingsten JJ RayBan är borta från resterande del av avelssäsongen 2013. Detta efter att han har genomgått en buköppning på midsommarafton.

Haninge ska få en ridanläggning i världsklass. Vid Runstens gård ska ett litet samhälle växa upp med bostäder, hotell och skolor till en kostnad runt en halv miljard kronor. Som ägare till Runsten Equestrian, vid Runstens gård, har Christopher MacDermott en ridanläggning i toppklass. Han har sedan några år tillbaka även kämpat hårt för att förverkliga drömmen att bygga något mycket större.

Efter flera års diskussioner lägger regeringen fram ett förslag om att tidelag – sex med djur – ska förbjudas i Sverige.

Den 22 juni är den Internationella hjälmdagen. Runt om i världen uppmärksammas vikten av att använda ridhjälm vi all ridning. Flera internationella ryttare med dubbla OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin, Storbritannien, i spetsen har spelat in en film där hjälmfrågan lyfts.

Tävlingarna i Aachen kommer att fortsätta i minst tio år till. Kontraktet mellan det tyska ridsportförbundet och arrangörerna har nu förlängts till år 2025. Mitt under rådande tävlingar, beslutades att Aachen ska fortsätta vara värd för Nations Cup i fem olika discipliner – hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige – fram till år 2025. Det tidigare kontraktet skulle löpt ut år 2015.

Favoriten Patrik Kittel höll för trycket när SM i dressyr avgjordes med Grand Prix Kür på Strömsholm. Nu är han svensk mästare tillsammans med Toy Story.

Efter att en fotograf tagit bilder på de danska toppekipagen under framridningen till de danska mästerskapen i dressyr, har debatten om rollkur blossat upp igen.

När irländaren Cian O’Connor, OS-bronsmedaljör i hoppning 2012, vann en bil på tävling i tyska Sommerstorf, gav han den till sin hästskötare Clement Waras. ”Han har arbetat för mig i sju år och ställer alltid upp. Dessutom är hans nuvarande bil så dålig” kommenterade O’Connor. 

Vädret under nationshoppningen i St Gallen, Schweiz, var tufft med regn och bara några få plusgrader. Detta tillsammans med att underlaget inte höll måttet gjorde att Tyskland valde att stryka sig. Enligt bestämmelserna får ett lag som stryker sig inte rida höstens final. Nationshoppningen avbröts efter den första rundan och andra omgången reds inte. ”Det är ett bevis på att vi tog rätt beslut”, skriver Ludger Beerbaum på sin hemsida och riktar kritik mot Internationella Ridsportförbundet. ”Det pratas mycket om att hästens välfärd ska prioriteras, men när vi tar ett beslut som grundar sig på hästens välfärd straffas vi för det. Men vi skulle ta samma beslut igen”.

När Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade 20 nya idrottare som får stöd genom SOK:s talangprogram, finns fälttävlansryttaren Hannes Melin med på listan.

Efter att det Schweiziska Ridsportförbundet riktat stark kritik mot FEI och förhållandena inom internationell distansritt, och även fått medhåll från det Europeiska Ridsportförbundet, har FEI kallat till ett rundabordssamtal.

Flyinge RF är årets mästarlag i hoppning för ponnyer. Klubben vann guld efter omhoppning mot titelförsvararen Högbo Ridklubb på Strömsholm. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden