Hoppning
27 december 2014 09:00
Ridsportplus

Så var hoppåret 2014

Hoppåret 2014 präglades av VM, men mycket annat hann också hända. I vår årskrönika får du ett axplock av det viktigaste som hände i hoppvärlden under 2014.

Så var hoppåret 2014
Jeroen Dubbeldam tog årets dubbelguld under VM, när han tog guld både individuellt och i lag. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets snackis
När det på midsommarafton blev offentligt att familjen Emanuelsson sålt Emmas stjärnhäst Titan satte många både sill, potatis, jordgubbar och snaps i halsen. Det blev hela helgens snackis men i stort sett alla kommentarer gratulerade till en bra affär och insåg att det inte går att tacka nej till vilka belopp som helst.

Titan och Emma Emanuelsson, ett av Sveriges toppekipage som skildes åt 2014. Foto: Roland Thunholm.

Årets prestation
I Tyske Daniel Deusser och Cornet D´Amour vann världscupfinalen – fem rundor inklusive en omhoppning – utan att riva ett hinder.
II Alexander Zetterman som vann Falsterbo Grand Prix med Cafino.

Alexander Zetterman och Cafino avslutade Falsterboveckan med en GP-seger. Foto: Roland Thunholm.

Årets höjdare
Utan tvekan när det internationella ridsportförbundet tilldelade Göteborg EM i hoppning, dressyr, paradressyr och fyrspannskörning 2017.

Årets flopp
Storbritannien kom till VM som regerande OS- och Europamästare i hoppning. Inte samma mästarekipage på VM visserligen men att britterna inte ens gick vidare till den andra rundan i nationshoppningen var nog VM:s största flopp.

Årets mest oväntade
Irma Karlsson satte tillbaka Bollnäs på världskartan (”Snoddas” är väl glömd sedan länge?) när hon först vann trestjärnig Grand Prix på 1,60-höjder i polska Sopot och sedan EM för young rider med Cornet 39 (e Cornet Obolensky). Att Irma sedan fick Ridsports pris som Årets komet var inte lika oväntat.

Irma Karlsson och Cornet 39 hann åtminstone ta SM-medalj och YR-EM-guld innan de skiljdes åt, Cornet såldes senare under hösten. Foto: Roland Thunholm

Årets överraskning
Global Champions Tour fortsätter att utveckla den internationella hoppningen. Att det nästa år ska bli laghoppning som komplement till det individuella hade ingen kunnat gissa.

Foto: Sportfot/GCT

Årets dumstrut
Sitter på det internationella ridsportförbundet som envisas med att VM i hoppning ska avgöras bland fyra ryttare om tre medaljer. För mig är Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask årets bronsmedaljör.

En besviken Rolf-Göran efter medaljmissen. Foto: Roland Thunholm

Årets citat
”I augusti 2017 kommer det att lukta häst i hela Göteborg”. Det sade Johan Pagerup, på arenabolaget Got Event, i Ridsport när det var klart att Göteborg får EM 2017.

Årets snedsteg
Toppas av Ridsportförbundet som beslutade att höja åldersgränsen på ryttare som vill tävla ponny till 20 år.

Årets miss
När Casall Ask efter lysande inledning på VM rev ett av mästerskapets lägsta hinder och fördärvade VM-finalen för Rolf-Göran Bengtsson.
Foto: Roland Thunholm

Årets stöld
Beslutet att lägga ponny-SM i hoppning inomhus på samma helg som Borås Fältrittklubb haft nationella Änglahoppet (årets kanske mest populära ponnymeeting) i 30 år. Gör om och gör rätt!

Årets försäljning
Konkursförvaltaren för Eurocommerce jublade så klart liksom holländaren Gerco Schöder som fick fortsätta tävla sin dubble OS-medaljör, när den österrikiska familjen Glock betalade runt 77 miljoner kronor för London på auktion.

Årets dubbel
Helt klart när Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann kom etta och tvåa i Global Champions Tour med Casall Ask och Cantinero i franska Chantilly.

Foto: Stefano Grasso/Longines Global Champions

Läs också nyhetskrönikan
Årskrönikor om dressyr, fälttävlan och avel publiceras kl 9:00 de kommande dagarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden