Sport
14 juli 2014 11:11
Ridsportplus

Årets näst sista kvalsegrare

Den femte och näst sista kvaltävlingen i årets Ridsport Ponny Cup avklarades under helgen. Stöcke PF, Nordmalings RK och Umeå RF stod tillsammans som värdar för ”Sommarhoppet” på Umeå RF:s fina anläggning Hippologum.

Årets näst sista kvalsegrare
Elvira Dahlgren och Munsboro Kilroy vann kategori C.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trots ett alldeles lysande arrangemang och ett sponsrat priskalas utan dess like, var det tyvärr små startfält under hela meetinget – i själva cupen kom fyra ryttare till start i kategori B, nio i kategori C och elva i kategori D.

– Banan är inte så hög och bred, säger banbyggaren Mikael Fröjdholm, som menade att han kunde byggt det lite högre. Men risken när det är lite startande och fullånga banor är att man inte får omhoppning i alla kategorierna.

Sommarvärmen tog ut sin rätt och Fröjdholms farhågor visade sig slå in. Det blev inga omhoppningar. Ponnyerna och ryttarna tog sig väl an banan och det blev inte många olydnader. Istället blev det bommar som föll, och några ryttare drog på sig tidsfel. Både en trekombination och en tvåkombination ingick i banan. Trekombinationen kom som nummer fem och inleddes lite ovanligt med en trippelbarr, men denna kombination orsakade inte så många problem. Det blev istället den avslutande tvåkombinationen som kom att bli avgörande för många av ryttarna, och vid flera ritter grusades förhoppningarna om en felfri runda just vid sista hindret.

Med fyra ryttare i kategori B avverkades klassen snabbt. När Giovanna Fichera och Killea Fear Bui (allmänt kallad Arne) gick ut som sista ekipage låg Saga Hansen på Munsboro Hyland och Meja Wikström på Munsboro Custard i täten med fyra fel vardera, och om Giovanna fick fyra fel eller mer skulle det bli omhoppning mellan fyrafelarna. Men Giovanna manövrerade Arne säkert över banan och när de passerade mållinjen blev de klassens första nolla och därmed var segern deras. Eftersom det här är Giovannas första tävlingssäsong och även första start i RPC, var det också hennes första täcke. Arne däremot har varit med förr, och stod bland annat som segrare i Piteå förra året.
– Jag tog över honom i somras någon gång, förklarar Giovanna, som rider Arne fyra-fem gånger i veckan. Övriga dagar går han som ridskoleponny på Stöcke.

Någon mer start i RPC blir det inte i år, så det blir ingen final för Giovanna och Arne.

Händelseförloppet upprepade sig i kategori C. När Elvira Dahlgren på Munsboro Kilroy gick ut som sista ekipage, var ställningen sådan att det skulle bli omhoppning mellan fyrafelarna Malva Pettersson på Axxas Kofi Annan och Hilda Denkert på Black Lady 45 om Elvira fick mer än fyra fel. Elvira, som haft ett strålande meeting med bland annatseger i både Msv A och Msv B tidigare dagar, red skickligt över alla hinder och satte en tjusig nolla och den välförtjänta segern var hennes. Elvira gör sitt sista år på ponny, och har aldrig vunnit något RPC-täcke tidigare. Däremot har hon varit med i två A-finaler på SM, vunnit flera meetingpris och även vunnit Mountain Horse riksfinal. Nu ser hon fram emot finalen.
– Jag och Saga Hansen håller ihop, så jag hoppas vi åker dit tillsammans, säger Elvira. Saga är klubbkompisen som vann i Delsbo, och båda ingår – precis som Giovanna och Arne – i Stöckes lag som kom fyra på lag-SM i år.

Andraplatsen i kategori C gick till Hilda och Black Lady 45, som därmed plockade hem sin tredje blå rosett under tävlingarna. Trea blev Malva på Axxas Kofia Annan, båda tävlandes för Nansta Sportryttarförening.

Historien såg ut att upprepa sig i kategori D. När större delen av startfältet var avklarat, såg det ut som det skulle bli omhoppning mellan de med fyra fel. Och den som levererat de två fyrafelsrundorna var Rebecca Säll, RK Östjämten, på sina två ponnyer Blade of Glory och Whos Aero. Då kom Cornelia Johansson, Piteå RK, in på banan med sin blott 7-årige Essenar Dundat och satte en snygg nolla, med endast tre ekipage kvar. Bland dem fanns Alva Trané på Essenar Zara, som även de gick runt banan snyggt och säkert utan hinderfel. Men det visade sig vara lite för säkert och Alva drog på sig ett retfullt tidsfel. Några fler nollor blev det inte, så segern gick till Cornelia som var mer än nöjd med meetinget.
– I går debuterade vi Msv A och han var felfri, säger Cornelia med stor stolthet över sin ponny.
– Det är helt otroligt för han är ju så ung och vi har inte ens hunnit träna honom riktigt på de här höjderna, fortsätter Cornelia.

Ekipaget red kval även i Delsbo, så möjlighet att starta i finalen finns. Men eftersom Dundat är kvalad till ungponny-SM och finalerna krockar, så blir det ingen RPC-final för ekipaget.

Andraplatsen gick till Alva Trané, som inte kunde dölja sin besvikelse vid prisutdelningen. Det lilla, förargliga tidsfelet de drog på sig grusade inte bara planerna för en omhoppning, utan även ett SM-kval i hoppning. Ekipaget är redan klart för SM i fälttävlan, men behövde en nolla för att även ta sig till ett ytterligare SM. Tredjeplaceringen gick till Rebecca Säll på Whos Aero, som förutom denna placering även tog hem segern i Msv A med en dubbelnolla..

De arrangerade klubbarna hade fått en rejäl sponsorslant, och delade hela helgen ut enorma och tjusiga prisrosetter. Meetingpris-rosetterna var stora som pizzor, och i kategori B och C blev det cupvinnarna Giovanna Fichera och Elvira Dahlgren som fick ta emot priserna. I kategori D blev det cupens andraplacerade Alva Trané som fick meetingpriset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden