Fälttävlan
29 december 2014 21:24
Ridsportplus

Det här hände i fälttävlan 2014

Fälttävlansåret går kanske inte till det roligaste i historien. VM blev en skadedrabbad historia ur svensk synpunkt, Badminton likaså och flera dödsfall har inträffat. Men det finns såklart ljusglimtar i mörkret. Här listar vi årets händelser i en årskrönika om fälttävlan.

Det här hände i fälttävlan 2014
Finalen i Swedish Eventing Tour gick på Segersjö och touren blev en succé. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets skador
    Det svenska landslaget drabbades av den ena skadan efter den andra inför VM i augusti. Av de elva som var aktuella från början återstod till slut bara tre. Skadorna fortsatte ända in till precampen där Johan Lundins Johnny Cash blev halt och hästbesiktningen inför tävlingen där Ludwig Svennerståls Alexander ströks på grund av hälta. Men det finns ingen som – officiellt – har kritiserat upplägget inför mästerskapet trots att det är mer än troligt att detta kan ha haft med en del av skadorna att göra.

    Ludwig Svennerstål med Alexander på veterinärbesiktningen. Foto: Annelie Frank

     
    Årets höjdare
    Inhusfälttävlan i Friends Arena. Äntligen har Sverige fått en inomhusfälttävlan av rang! Flera världsstjärnor var på plats och red om traktorn som var förstapriset. Succén fullbordades av att det blev en svensk seger individuellt genom Niklas Lindbäck och Mister Pooh.

    Foto: Anna-Lena Bergqvist.

    Årets omdiskuterade
    Reglerna för hur ett ekipage ska passera mellan flaggorna på olika typer av smalhinder har väckt mycket ilska och irritation. För att kontrollera att hästen passerar med bogarna rätt mellan flaggorna krävs särskilda domare som bara fokuserar på detta. Det som har väckt mest ilska är att ryttare har upplyst om att de har passerat på ett felaktigt sätt först efter målgång och därmed uteslutits.
     
    Årets nation
    Tyskland fortsätter att dominera internationell fälttävlan. Landet tog hand om lagguldet och det individuella guldet på VM. Tyskland är också regerande OS- och EM-mästare i lag och individuellt. Tyskland vann också årets upplaga av Nations Cup som hade en omgång på Ribersborg i Malmö.

    Årets flopp
    Det svenska VM-laget skulle gå för medalj. När mästerskapet var över hade bara tre svenska ekipage startat tävlingen och två – Malin Petersen/Sofarsogood och Dag Albert/Tubber Rebel – genomfört det. Den tredje – Anna Hilton – fick ett otäckt fall i slutet på banan och slutade tävlingen med att åka till sjukhus och operera en bruten arm.


    Malin Petersen, lagledare Staffan Lidbeck och Dag Albert. Foto: Roland Thunholm.
     
     
    Årets krigsskådeplats
    Fyrstjärniga klassikern Badminton var den svåraste på många år. Detta i kombination med mycket regn och blåst gjorde att tävlingen blev rena krigsskådeplatsen med en strid ström av dramatiska fall och omkullridningar. Många officiella personer tyckte att det var på tiden att Badminton blev världens svåraste tävling och att ryttarna helt enkelt får förberedda sig bättre. Vi andra funderade på om vi någonsin mer ville åka och titta på fälttävlan och bävade för vad djurskyddsorganisationerna ska säga.
     
    Årets försäljning
    Ludwig Svennerstål sålde sin OS-häst och EM-silvermedaljör Shamwari 4 till USA:s toppryttare Boyd Martin i januari. Frågan är hur mycket svensken ångrade sig när Shamwari och Martin slutade åtta på VM samtidigt som han själv följde mästerskapet från marken då hans tilltänkta VM-häst blev halt dagarna före start.

    Boyd Martin och Shamwari slutade på en åttondeplacering på årets VM. Foto: Roland Thunholm.

     
    Årets sorgligaste
    Det är omöjligt att rangordna dödsfall efter hur tragiska de är. Men omständigheterna kring när Tysklands Benjamin Winter dog av skallskador han fick i samband med ett fall i den fyrstjärniga terrängen i Luhmühlen i juli var speciella. Trots sin unga ålder, 25, var han en rutinerad och väl etablerad ryttare. Han har flera EM-medaljer från ungdomsåren och var stationerad på riksanläggningen i Warendorf där han lämnar ett stort tomrum efter sig. Tävlingarna i Luhmühlen fullföljdes under med ryttare som hade sorgband, utan applåder och med klassisk musik strömmande ur högtalarna. Ett värdigt farväl som de som var där aldrig kommer att glömma.
     
     
    Årets bebis
    Sara Algotsson Ostholt och hennes man Frank Ostholt fick sitt andra barn, sonen Eric Wilhelm, i oktober. Han och hans storasyster Wilma är förmodligen de barn med bäst fälttävlansgener i hela världen. Både mamma och pappa är OS-medaljörer, farbror Andreas Ostholt är väletablerad i världseliten och moster Linda Algotsson har både EM. medaljer och segrar i två världscupfinaler på meritlistan.

    Årets bebis – Eric Wilhelm. Privat foto.

    Årets nykomling
    Swedish Eventing Tour hade premiär under året och blev en succé. Serien gick i en- och tvåstjärnig klass med final på Segersjö utanför Örebro i september. Det finns en del barnsjukdomar att rätta till, men på det stora hela var upplägget klockrent med väl valda tävlingsplatser och fina prispengar.

    Läs också nyhetskrönikan
    och hoppkrönikan
    och dressyrkrönikan
    Årskrönikan om  avel publiceras kl 9:00 imorgon.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden