Fälttävlan
26 december 2015 13:30
Ridsportplus

Få fälttävlanstoppar under 2015

Avklarat OS-kval. Men också en fälttävlanskommitté som avgick, ett trist efterspel för tävlingarna i Malmö, en ryttarrepresentant som lämnade, EM-brons för svenska ponnylaget och olyckor. Det är dags att lägga fälttävlansåret 2015 till handlingarna. Häng med på en tillbakablick.

Få fälttävlanstoppar under 2015
Niklas Lindbäck, Sara Algotsson Ostholt, Staffan Lidbeck, Anna Nilsson och Johan Lundin var lättade efter avklarat OS-kval under EM. (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sara Algotsson Ostholt om Reality i EM-terrängen. Arkivbild: Eventingphoto

    Årets kval
    Det svenska laget på EM var tyngt av ansvaret att försöka fixa kvalet till OS i Rio när EM gick i Skottland i september. Sara Algotsson Ostholt såg nervösare ut än innan hoppningen i London-OS där hon gick in på banan och ”bara” behövde nolla för att ta OS-guld. Den svenska EM-truppen var den bästa som gick att uppbåda just då, men ett avklarat kval kändes långt i från självklart. Med en otrolig vilja och lite tur gick det vägen. Sara Algtosson Ostholt och Reality blev bästa svenska ekipage med en 23:e plats. 

    Anna Nilsson var ett enda stort leende under EM. Arkivbild: Annelie Frank

    Årets leende
    Anna Nilsson och hennes trotjänare Luron fick förtroendet ingå i det svenska laget på EM. Och Anna Nilsson njöt genom hela mästerskapet. Hon var ett enda stort leende hela tiden – till och med under terrängen som reds i regn och rusk. Skånskan bidrog starkt till det avklarade OS-kvalet. 

    Michael Jung fortsätter att vara kung i sporten, här på väg mot seger i Burghley. Arkivbild: Eventingphoto

    Årets ryttare
    Tysklands Michael Jung kan snart aspirera på titeln Århundradets ryttare. Han har varit världsetta stora delar av 2015, han vann två EM-guld med bruten fot på tävlingens yngsta häst, 8-årige Halunke FWB, Burghleys 4* med La Biosthetique Sam FWB och Kentuckys 4* med Fischerrocana FST. Han fick med sig ett guld från unghäst-VM, var tvåa i Paus 4* och har massor av segrar och topplaceringar i andra internationella tävlingar. 33-åringen är näst intill övermänsklig.

    Svenska bronslaget på Ponny-EM. Arkivfoto: Lottapictures

    Årets bronsglädje
    Sverige tog medalj på ponny-EM för första gången på många, många år. Dessutom på hemmaplan i Malmö. Tjejerna som gjorde det var Klara Hammarström/Creemully Melody, Moa Nordfjäll/Dimmans Eros, Selma Hammarström/Sligo Fortunus och Michelle Ettwein/Midnight af Lergraven med lagledare Lena Bredberg och Sissi Lilja.

    Årets efterspel
    Sommarens Ponny-EM och Malmö City Horse Show fick ett tråkigt efterspel. Först den uppmärksammade alkoholincidenten som fick stor spridning i riksmedia och sedan trassel med ekonomin. Flera leverantörer av varor och tjänster till de båda tävlingarna har inte fått betalt. Och framtiden för fälttävlan på Ribersborg ser oviss ut. 

    Årets comeback
    Linda Algotsson är tillbaka med besked. Hon var Sveriges främsta fälttävlansryttare under många år, men har sedan stått utan hästar för högsta nivån. Nu har hon tre hästar som går trestjärnigt och har varit bästa svensk på världsrankningen stora delar av 2015 efter en medveten långsiktig satsning. 

     
    Johan Lundins sorti på EM i Blair Castle blev inte som han hade tänkt sig. Arkivbild: Eventingphoto

    Årets akrobat
    Johan Lundin stod för ett högklassigt akrobatnummer på EM. Ögonblicket innan den här bilden togs var han nere med båda fötterna på vänster sida om Johnny Cash. Det slutade med att han trillade av och fick lämna terrängen till fots.  

    Årets siffra
    M65. Så klart. Antingen är en för eller emot kvalificeringssystemet. Fälttävlanskommittén är för.


    Malin Petersen förlorade två hästar under 2015, bland annat mästerskapshästen Sofarsogood. Arkivbild: Roland Thunholm

    Årets farväl
    Malin Petersens mästerskapshäst Sofarsogood dog i samband med en operation av den has hon skadade under tävlingar i Italien i början av säsongen. Ett tungt avbräck för ryttaren som har varit en stöttepelare i det svenska landslaget under flera år. Ekipaget genomförde bland annat VM 2014 och ingick i det fjärdeplacerade svenska laget på OS 2012. Malin Petersen förlorade även Papagayo Secret som gick enstjärnig klass under året. 

    Årets avgång 1
    Hela Fälttävlanskommittén avgick i mars i protest mot hur Svenska Ridsportförbundets tjänstemannaledning hanterade kommunikationen med partners till svensk fälttävlan och sponsoravtal. Senare under året bildades en ny kommitté med Margaretha Röden vid rodret. 

    Årets avgång 2
    Anna Hassö lämnade uppdraget som ryttarrepresentant i protest efter åtta år på posten. Det var bland annat hanteringen av den uppmärksammade M65-regeln och Svenska Ridsportförbundets agerande i samband med alkoholincidenten på Ponny-EM som fick henne att sluta. 

     

    Svenska mästaren Sandra Gustafsson flankeras av silvermedaljören Viktoria Carlerbäck och bronsmedaljören Louise Svensson-Jähde i slutet av Fälttävlansveckan. Arkivfoto: Lottapictures

    Årets vecka
    Fälttävlansveckan med SM för ponny, seniorer, unga ryttare och juniorer hölls på Flyinge i mitten av juli var ett lovvärt initiativ med flera kringarrangemang. Mer samarbete och samordning av krafter behövs i svensk fälttävlan.

    Årets webb-tv
    Omgångarna i Swedish Eventing Trophy direktsändes via webb-tv och produktionen höll god klass. Sändningarna finns upplagda och kan fortfarande ses här. 

    Erika Sjöström berättade om sin adhd i en öppenhjärtig intervju med Ridsport efter att ha vunnit Swedish Eventing Trophy på Strömsholm. Arkivfoto: Annelie Frank

    Årets berättelse
    Young Ridern Erika Sjöström öppnade sig och berättade om sin adhd och hur den påverkar henne i hennes elitsatsning. Starkt, modigt, viktigt och inte minst inspirerande för andra.  

    Årets genombrott
    Sandra Gustafsson var långt ifrån en nykomling i svensk fälttävlan men under året kom hennes riktiga genombrott under ett par magiska veckor i somras. Först vann hon Falsterbo hunting. Sedan blev hon uttagen till landslaget och tog SM-guld. Se henne vinna Falsterbo hunting här. 

    Pontus Hugosson sökte kärleken i tv-serien Bonde söker fru. Arkivfoto: TV4

    Årets bonde
    Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson blev ”snygg-bonden” med hela svenska folket under sin medverkan i Bonde söker fru. Han fick över 1 000 brev från kärlekskranka tjejer innan programmet började – det är fler brev än vad som kom till alla bönder sammanlagt förra året. Som mest såg 1,7 miljoner tittare ett avsnitt och Pontus Hugosson var löpsedelstoff mer än en gång när serien sändes under hösten. 

    Årets olyckor
    Två ryttare dog i samband med terrängprov på tävling under året. Dessutom fick två av världens bästa ryttare allvarliga skador i samband med fall i terrängen. Nya Zeelands Andrew Nicholson var en hårsmån från att bli förlamad när han skadade nacken och britten William Fox-Pitt fick en svår skallskada på unghäst-VM. Både Nicholson och Fox-Pitt är på bättringsvägen. 

    Dag Albert har pensionerat sin trotjänare Tubber Rebel. Arkivbild: Kim C Lundin

    Årets pensionär
    Dag Alberts Tubber Rebel gjorde sin sista tävling i fyrstjärniga Burghley. Där fick valacken en lättare senskada och Dag Albert bestämde sig för att det var dags för 15-åringen att gå pension. Tubber Rebel har representerat Sverige på OS, VM och EM samt genomfört flera fyrstjärniga klassiker.

    Årets sporrar
    Sporrar hamnade i fokus under Breeders. I samband med tävlingarna anmäldes en andraplacerade Sophia Ericsson för att ha använt felaktiga sporrar i terrängen och förlorade sin placering. Efteråt anmäldes Linda Algotsson för samma sak då hon red sin vinnande runda i klassen för 6-åringar. Efteråt upphävdes diskvalificeringen och anmälan mot Linda Algotsson avfärdades. 

    Årets skada
    Niklas Lindbäcks Mister Pooh hann knappt börja tävlingssäsongen innan han drabbades av en så allvarlig senskada att det är tveksamt om han kommer tillbaka till tävlingsbanorna igen. En stor förlust för svensk fälttävlan då den 14-årige valacken var given i landslagstruppen. Mister Pooh ingick i det fjärdeplacerade laget på OS 2012 och i silverlaget på EM 2013. Han har också varit femma i Badminton. 

    Mats Björnetuns uppfinning håller på att erövra världen. Arkivbild: Annelie Frank

    Årets hinder
    MIN-modellen med utfällningsbara hinder sprider sig. Mats Björnetuns uppfinning ska främst förhindra de fruktade rotationsfallen. Redan förra året fanns ett par av hans hinder i Aachen. I år bytte förbundskapten Staffan Lidbeck ut flera hinder på sin bana mot MIM-hinder och nästa år kan modellen finnas på hinder i Badminton. 

    Årets märkligaste
    Först blev hon skickad till holding box vid den inledande besiktningen. Sedan godkändes hon. Och så muttrade hennes ryttare Ludwig Svennerstål och den svenska förbundsledningen om att ground jury var tramsiga. Sedan ströks Franzipan hastigt och lustigt från EM i allafall. Och Ludwig Svennerstål satte sig på ett flygplan till Rom. Vi var många som undrade vad som hände. Egentligen. 

    Niklas Lindbäck och Cendrillon på EM. Arkivbild: Annelie Frank

    Årets prestation
    När Mister Pooh inte kunde gå EM plockade Niklas Lindbäck fram oanade krafter ur Cendrillon. Mästerskapet kom inte optimalt i stoets karriär, men som hon och ryttaren kämpade under de tuffa förutsättningarna i Blair Castle. Ekipaget bidrog starkt till att Sverige klarade OS-kvalet. 

    Frida Andersén har åter sin bas i Sverige. Arkivfoto: Annelie Frank

    Årets återvändare
    De flesta flyttlass med svenska fälttävlansryttare brukar gå ut ur Sverige. Men EM-silvermedaljören från 2013, Frida Andersén, gör tvärtom. Efter några år hos landslagskollegan Sara Algotsson Ostholt i Tyskland återvände hon hem för att plugga i Halmstad och fortsätta sin elitsatsning. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden