Sportnytt
25 december 2015 19:30
Ridsportplus

Årskrönika: Gott & blandat 2015

Ett helt år har redan gått sedan Ridsports senaste rad av årskrönikor. Med nyåret inpå knuten är det dags igen. Först ut är en krönika med gott och blandat innan Ridsports grenexperter tar över. Håll utkik närmaste dagarna för att inte missa höjdare och bottennapp från 2015.

Årskrönika: Gott & blandat 2015
Isabelle och Jens Fredricson var ett av flera vackra par i 2015 års bröllopsyra.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport


    Vädergudarna spelade plockepinn i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

    Årets virrigaste väder
    Hästmänniskor är ju vana vid det här med vädrets makter och det var tur för alla tusentals ridsportfans som hängde på Falsterbo Horse Show. För en gångs skull kom hela packningen till sin rätt, allt från underställ och fleecetröjor till solglasögon och t-shirt. Ena dagen gällde det att hitta skugga, nästa kryssade man fram i ösregn och blåst på tvären. 28,6 grader blev hästveckans höjdarnotering och 11,9 grader dess motsats. Då huttrade undertecknad i Ridsports husvagn där regnjackor och leriga stövlar samlades på hög utanför. Samma undertecknad tog sig en hundpromenix i FHS-krokarna häromdagen och kunde konstatera att det var ynka en grads skillnad från köldnoteringen 11,9. 

    Årets snabbis
    Var det ens någon som märkte att Gothenburg Horse Show försökte sig på en favorit i repris med dubbla världscupfinaler till 2018? Knappt, för den här gången gick det i ett rasandes tempo. När FEI i augusti öppnade upp för ansökningar igen, mest för att Las Vegas skulle kunna ändra i sin ansökan, såg Göteborgsgänget sin chans. I expressfart arbetade de ihop en ansökan och hoppades på det bästa. Det gick inte vägen, men general Tomas Torgersen meddelade omedelbart att de kommer försöka igen. Sysslolöst lär inte teamet vara när världscupfinalerna 2016 sätter punkt – ett visst Europamästerskap närmar sig med stormsteg.

    Årets granskning
    Arbetsmiljöverket fokuserade under 2015 på hästnäringen och inspekterade ungas arbetsmiljö på 500 olika anläggningar. Rapporter har kommit med jämna mellanrum, men vad inspektionerna ledde fram till i stort har inte visat sig ännu. Att stall kan vara tuffa arbetsmiljöer med både stora djur och stora maskiner är ingen nyhet. Förhoppningsvis har åtminstone några av de 500 stallen lärt sig en läxa och säkrat tillvaron för sina unga medarbetare. 

    Årets pepp
    OS, OS, OS. Två av våra landslag kvalade under 2015 och fullbordade trissen tillsammans med det sedan tidigare kvalade hopplaget. Före, under och efter de viktiga tävlingarna var det OS som var på allas läppar och när lagen väl var kvalade blev peppen total – nu kunde nedräkningen verkligen ta fart! Mitt i allt började Brasilien surra om att det kanske inte ens kunde bli ett ridsport-OS i Rio. Stötestenen var landets importregler och annan byråkrati, men efter intensivt förhandlande kunde Brasilien till sist säga bem-vindo till alla fyrbenta olympier och deras ryttare.

    Årets det var bättre förr
    Sociala medier är bra till mycket, men i år har flera mindre smickrande historier inom ridsporten utspelat sig just här. Felet ligger förstås inte i de sociala medierna egentligen, men likväl får både sanningar och osanningar en helt annan spridning när de snurrar runt online. Bland de mest uppmärksammade grejerna finns snapchat/mail-historien vid ponny-EM, de hätska webb-diskussionerna som uppstod efter bilder av Andreas Helgstrands ridning på en tv-site och landslagsryttaren Jennie Larsson som fick utså massivt näthat efter ett klipp från Isabell Werths clinic.

    Årets uppdatering
    Efter några års förarbete, enkäter, remisser och beslut var det så dags för ett nytt och fräscht TR att komma till världen. Som vanligt fanns ett och annat som inte föll alla i smaken, men ganska snart tystnade diskussionerna. Numera kan arrangören ta betalt direkt vid anmälan, hoppryttare blir uteslutna vid mer än 16 hinderfel och dressyrryttarna kan lägga sporrarna på hyllan. Det här med åldersgrupper på ponny blev ingen höjdare och för en gångs skull verkar alla rörande överens om att förbundet gör helt rätt som kvickt svidar om regelverket igen.


    Svenskt brons fullbordade glädjen på Ribban. Foto: Lottapictures

    Årets hemmafest
    Världsrekord, svensk medalj, bubblande stämning och ponnygalna ärevarv. Ponny-EM i Malmö var det första Europamästerskapet för de mindre ekipagen på blågul mark sedan 1999 och vilken fest det blev. Publiken var på topp, de flesta ryttare likaså och Ribersborg visade sig från sin bästa sida med solen konstant glittrande i Öresund och över den milslånga stranden i dagarna fem. Sedan dess har en och annan smolk i bägaren dykt upp, som följande årskrönikor säkerligen lär nämna. Men, det ljuva minnet av årets bästa hemmafest är starkare än smolken och det plockar vi gärna fram i vintermörkret.

    Årets härva
    Sadelstölderna hit, sadelstölder dit. Under 2015 har stall på stall på stall drabbats av inbrott och vareviga gång verkar tjuvarna ha vetat precis vad de ville ha. Sadlar för många hundratusentals kronor har försvunnit i rask takt och ofta har flera stall i samma krokar drabbats. Då och då har polisen uttalat sig om någon misstänkt liga och att sadlarna nog tas utomlands. Bara en försvinnande liten del sadlar har hittats hittills.

     

    Ulf Brömster fick flest röster. Foto: Roland Thunholm

    Årets valrysare
    Svenska Ridsportförbundets stämma kan allt det här med att leverera dramatik. När ny ordförande skulle utses presenterades Marjut Sohlman Carlström av valberedningen. Hon sågs som det självklara valet tills Ulf Brömster gav sig in i leken på allvar. Efter en händelserik tid på stämman fick Brömster 358 röster mot Sohlman-Carlströms 168 och därmed hade demokratin sagt sitt.

     

    Stella Röhlcke var en av sex SM-vinnare på Hammrö. Foto: Roland Thunholm

    Årets sexsiffriga SM
    Wermland Equestrian Games bjöd in till en rejäl mästerskapsvecka och såg till att inte mindre än sex svenska mästare i dressyr och hoppning kunde koras innan tävlingen var slut. Juniorer, young riders och seniorer samsades under den fem dagar långa hästfesten och av 200 ryttare styrde alltså 18 hemåt som medaljörer. Inför 2016 fick arrangören erbjudande om att hålla SM i hoppning, men det här med mästerskap av vanliga mått är inget som passar dem. Nästa stora jippo på Hammarö kan i stället bli NM i hoppning och dressyr 2017.

    Årets avstängning
    Till sist fick det vara nog. Att bryta mot regler och sätta hästarnas välmående på spel gång på gång går inte ihop sig med vad FEI och resten av ridsportvärlden strävar efter. Därför stängdes hela Förenade Arabemiratens Ridsportförbund och dess stora distansverksamhet av med dunder och brak. Inte en dag för tidigt tyckte många. Långa diskussioner, listor på krav och nya avtal följde innan Förenade Arabemiratens Ridsportförbund var välkommet in i FEI-familjen igen ett kvartal senare. Skriftliga rapporter varje månad till FEI är numera ett måste, likaså att sporthästars välfärd respekteras och att FEI:s regler tas på allvar.

     

    Evi Penzlin fick sin svenska hoppkung Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Janne Bugtrup

    Årets yra
    Prinsbröllopet må ha varit stort, men en månad senare var det dags för hoppfansens eget kungabröllop. Då sa Rolf-Göran Bengtsson ja till sin Evi Penzlin i kapellet på brudparets bas i Breitenburg. De var inte ensamma om att lova varandra evig trohet. Angelica Augustsson gifte sig med sin lika storhoppande fästman Marlon Zanotelli på deras arbetsplats Ashford Farm och Jens Fredricson fick sin Isabelle Bernhardsson på självaste Strömsholm. Även utomlands byttes ringar. Exempelvis äktade världens näst högst rankade dressyrryttare, tyska Kristina Sprehe, sin tonårskärlek Christian Bröring hemma i byn. En av alla Whitakers, Robert, styrde istället till Barbados med klanen i släptåg och gifte sig med Kate.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden