Dressyr
12 november 2015 11:04
Ridsportplus

Våga tänka nytt när du gör kür

Länge var kür något som var förbehållet de högsta klasserna och mästerskapen. Det håller på att förändras - ponnyryttarna, juniorer och young riders rider numera kür och i Skåne kommer det nästa år genomföras kür-cuper i Msv B och Msv A. Skånes Ridsportförbund arrangerade på onsdagen en föreläsning om hur man gör en kür.

Våga tänka nytt när du gör kür
Skånes Ridsportförbunds dressyrkommitté arrangerade föreläsning om hur du gör en kür på onsdagskvällen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Erfarna Cecilia Kristoffersen, som gjort kürer tillsammans med många av våra toppryttare, delade med sig av sina erfarenheter och knep.
    – Küren är ett friåkningsprogram, en fantastisk möjlighet för oss att kunna lyfta och framhäva vår hästs styrkor på bästa sätt, säger Cecilia.
    – Genom att ha en god bild av sina och hästens styrkor och svagheter kan man använda det fria programmet och även musiken för att få hästen att briljera.

    Just detta fokuserade Cecilia på genom hela föreläsningen – hur använder man koreografin i programmet på bästa sätt. Dessutom gav hon en hel del handfasta råd och tips till den som håller på och funderar på en kür eller som funderar på att göra en någon gång i framtiden.

    Cecilias första råd handlar om att våga gå ifrån de traditionella programmen och ridvägarna. En kür är något annat än ett vanligt dressyrprogram och det ska synas. Det finns många linjer och vägar på en ridbana som inte är fyrkantsspår och diagonal – det är dem man ska hitta i en kür. Samtidigt gäller det att inte göra programmet för knixigt eller krångligt.
    – Ofta blir ryttaren överambitiös och vill trycka in mycket övningar och svårigheter. Men det är för det mesta en dålig strategi. Bra flyt och god grundridning lönar sig oftast bättre. Att rida kür är en påfrestning i sig, särskilt om man inte är van. Då är det viktigt att ryttaren känner sig helt trygg och säker i sitt program.

    Däremot kan det vara bra att hitta något som man är riktigt bra på och lägga det på en svårare linje. Byter hästen riktigt bra? Då kan man lägga bytena på böjt spår och kanske visa att man även kan byta från rättvänd till förvänd. Har hästen en riktigt fin diagonalsluta? Lägg den på en linje som domaren ser och gör den brant för att visa upp hur bra ni kan gå åt sidan. Har hästen stora byten med bra gest – lägg dem rakt över ridbanan så domaren ser från sidan hur stora och fina de är. Är de istället väldigt raka – lägg dem på medellinjen.

    En viktig grund för att göra en kür är att ha koll på hur lång tid saker tar. Cecilia råder alla som funderar på att göra en kür att börja med att klocka allt. En kür har en minimitid och en maxtid och det är hårda poängavdrag om man går utanför tiden, så det är klokt att alltid ha lite marginal. Se till att hinna med allt som är obligatoriskt, och dubbla gärna till exempel byten så du inte riskerar att få en nolla på något som du missar.
    När man har satt ihop sin koreografi är det dags att välja musik. Cecilia rekommenderar att man filmar hela programmet, och en av åhörarna tipsade om att man kan linda ett framben i avvikande färg för att rytmen ska synas bättre.

    – När man väljer musik tycker jag att man ska ha ett tema. Det ska finnas någon slags röd tråd genom programmet. Man kan gärna välja oväntad musik, men tänk på att den ändå ska vara hyfsat lätt att ta till sig för åskådare och publik, säger Cecilia.
    Cecilia betonar introts betydelse. Det är den musik som spelas från att ryttaren signalerat start fram till första halten. Introt får vara 20 sekunder långt – och redan där sätter man den stämning och framtoning man vill ha. Musiken kan man använda för att förstärka ekipagets karaktär, för att peppa en lite slöare häst eller för att ge ett lugnare intryck för en hetsigare häst. Cecilia tycker även att man ska tänka på att utnyttja dynamiken i musiken. Det är mycket effektfullt att ha svagare musik till exempel i skritten, eller använda ett crescendo i en ökning för att framhäva dynamiken i ridningen.

    För den som vill och har råd kan man anlita en musikstudio för att sätta ihop musiken man valt utifrån den filmade ritten. Då kan man även få musiktempona anpassade efter hästens takt. Det kostar allt från cirka 6 000 kronor och uppåt beroende på ambitionsnivå. Man kan förstås även pilla själv med hjälp av sin filmade ritt eller genom att rida mycket till musik och på det sättet hitta vad som fungerar bra.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden