Blogg
12 augusti 2012 12:35

Att kunna leda sin häst

Idag har inte hästen något att göra med vår överlevnad. Vi använder hästen till vårt nöje och har ett stort ansvar därefter.

På skoj eller inte, att hantera ett flyktdjur på (<>)600 kg är inget som man BARA kan göra för skojs skull. Säkerheten kommer först och vad är inte säkrare än en trygg häst? En häst som slappnar av i människors närvaro och en häst som följer.

Egentligen vill jag inte skilja på att leda och rida hästar. Samma sak gäller. Hästen ska lyssna på dina signaler och vara följsam. När du rider en häst är dina sinnen begränsade efter som du inte kan se hur det ser ut och framför allt – hästen kan inte se dig. På marken har man alltså en fördel i kommunikationen, men trots det är det på marken som de flesta olyckor sker…

Varför är det då så viktigt att kunna leda sin häst när man ändå ska rida? Jag tror att alla kan vara ganska så överrens om en avslappnad individ är den som är mest mottaglig för signaler. En trygg häst vill lyssna och ju bättre kommunikationen blir, desto säkrare blir all närhet med hästen.

Det finns inte ett grimskaft, kedja, bett eller sporrar som kan framkalla en trygg häst. I det här fallet handlar det helt och hållet om dig som människa och hur DU förhåller dig till din häst och omgivningen runt omkring. Om du som ryttare är trygg redan innan du sitter upp så ger det betydligt bättre förutsättningar för att hästen ska ta ridpasset med ro.

Hingstar Online

Just nu 127 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar