Nyheter
12 februari 2020 14:07

Bollerup skärper rutinerna efter dödsolyckan

HjälmtvångEn dryg vecka har gått sedan den tragiska dödsolyckan på Bollerup. Johanna Nordström skadades allvarligt i en liknande hästolycka för tio år sedan. "Bästa sättet att skydda sig är kunskap", säger hon till P4 Väst. Samtidigt har skolan nu infört hjälmtvång även utanför skoltid.

Bollerup skärper rutinerna efter dödsolyckan
Kärlekshyllningen till den omkomna flickan som inledde årets traktorvecka på Bollerup. Foto: Bollerup Naturbruksgymnasium

Johanna Nordström i Mellerud blev nedsprungen när hon skulle ta in sin unghäst från hagen för tio år sedan. Som tur var hade hon hjälm, men trots det gjorde smällen mot huvudet att hon bland annat tappade läs- och skrivfunktionen. Hon fick börja om på nytt och det tog lång tid innan hon återigen kunde läsa och skriva. Men hon har fortfarande kvarstående men.

– Det går inte att skydda sig mot allt, det händer saker och det kommer att hända saker. Det bästa sättet att skydda sig när det gäller hästlivet och ryttarlivet är kunskap, säger hon till P4 Väst som har gjort ett inslag om händelsen.

– Hästar är flyktdjur – och du behöver ha förmågan att läsa av hästen den där hundradels sekunden innan det händer, så att du inte står i vägen.

Lös häst smet ut från hagen

Dödsolyckan på Bollerup Naturbruksgymnasium inträffade utanför skoltid i samband med hantering av elevernas privata hästar. Den 17-åriga flickan skulle ta ut en häst från hagen och blev då översprungen av en lös häst som smet ut från hagen när hon skulle stänga grinden. Detta uppger en elev som var med vid olyckstillfället för TV4.

TV4 har också rapporterat att Arbetsmiljöverket ska utreda händelsen – och att skolan ska se över säkerhetsrutinerna i privatstallen. Vid olyckstillfället fanns inga krav på hjälm eller skyddsväst utanför skoltid.

Ridsport har pratat med Andreas Renlund, jurist på Arbetsmiljöverket.
– Vi har inte sagt att vi ska utreda händelsen, utan att vi först måste bedöma om det är något som faller inom ramen för vår tillsyn som styrs av arbetsmiljölagen. Här skiljer man mellan vad någon gör på arbetstid respektive sin fritid. Det här är dock ett lite speciellt fall eftersom eleverna bor på skolan och hanterar sina egna hästar där, förklarar han

– Vi bokade in ett mötet med skolan och var där igår. De fick berätta om verksamheten och vad som hade hänt, och utifrån det har vi gjort bedömningen att den inträffade olyckan inte är något som faller inom ramen för Arbetsmiljöverkets tillsyn.

Krisstödet har fungerat

– Vi gick också igenom beredskapen kring krisstöd i allmänhet och vad skolan hade gjort för personal och elever i samband med händelsen. Arbetsgivaren har ett särskilt ansvar för att erbjuda krisstöd vid den här typen av händelser, men vi kunde inte se att det har funnits några brister i krishanteringen, säger Andreas Renlund.

– Skolan framförde också själva att de hade för avsikt att ställa samma säkerhetskrav på den privata hanteringen av hästar jämfört mot det som gäller på skoltid. Även om detta inte bedömts ha inverkat vid själva olyckan.

Simon Blixt, vd på Bollerup Naturbruksgymnasium säger till Ridsport att han är nöjd med mötet och stödet från Arbetsmiljöverket. Han vill inte kommentera saken ytterligare utan hänvisar till vad han har uppgett för Ystads Allehanda.
– Det vi gjort är att vi pratat med eleverna om de rutiner som finns och påminner om att de ska följas. När det gäller hjälmtvånget har vi alltid haft ett sådant under verksamhetstid. Nu gäller det alltid, alltså även på kvällar och helger och när eleverna hanterar sina egna hästar.

Här kan du lyssna till hela radioinslaget i P4 Väst

Här kan du läsa hela artikeln i Ystads Allehanda (låst artikel)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden