Sverige
21 februari 2020 07:35
Ridsportplus

”Att locka fram en tår eller ett skratt är det som gör skillnaden”

GHS 2020Han känns igen på den dynamiska stämman och den subtila småländskan. Stefan Fur är ”mannen med rösten” när det kommer till de stora svenska tävlingarna. Inte minst i Scandinavium där han ibland får bita sig i läppen när svenska ryttare briljerar på banan.

”Att locka fram en tår eller ett skratt är det som gör skillnaden”
Nyfikenhet och en förkärlek för historien bakom är det som driver Stefan Fur. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det jag minns allra starkast är nog när All In slog igenom den där kvällen när han vann Gothenburg Trophy. Då trodde jag nästan att taket skulle lyfta. Det var helt otroligt, säger Stefan Fur om den oförglömliga segern för fem år sedan.

    När Peder Fredricson och All In vann EM-guld på Ullevi satt Stefan Fur också i speakerbåset, och genom åren har han ”speakat” allt från Jönköping Horse Show till Friends och SM.
    – Min uppgift är att plocka in känslor på arenan. Det är väldigt enkelt att säga fyra fel eller 62,345 procent, men att få fram en tår eller ett skratt är det som gör skillnaden. Det lyfter ryttarna, hästägarna och publiken, säger Stefan.

    Förutom den levande rösten har hans signum blivit att kliva ut i arenan, både bland ryttarna och i publiken. Ingen lämnar prisutdelningen utan att ha växlat några ord med Stefan Fur.
    – Vi har en väldigt engagerad och duktig publik. Genom att göra intervjuer kommer man närmare ryttarna och får reda på lite mer om historien bakom. Publiken vill ha sport, spänning och underhållning – man vill vara med. Det är där som speakern kommer in i bilden.

    Equestrian Sport
    Han började som banbyggare, sedan gick han hela vägen till A-domare och till slut fick han leva ut och bli speaker. Foto: Roland Thunholm

    Stora skor att fylla

    Nästa år firar han tio år som speaker på Gothenburg Horse Show. Det var stora skor att fylla när han satte sig i speakerbåset i Scandinavium första gången – efter stora röster som Anders Gernandt och Janne Fristedt. Den senare satt bakom mikrofonen i 33 år och kommer i år att ta plats i GHS Hall of Fame.
    – Jag vet hur nervös jag var i början, det var en otrolig anspänning att ta över efter Janne. Oavsett om jag blev sågad eller inte så skulle jag bli jämförd. Men jag bestämde mig tidigt för att inte bli en kopia av Janne. Är man inte sig själv, kan man inte bli hundra procent bekväm i rollen. Jag ville göra det på mitt sätt och skapa mitt eget varumärke.

    Jag vill ha en publik som bjuder ryttarna på en riktigt go’ upplevelse – även om man river och inte vinner.

    Vad är viktigt hos en speaker?
    – En speaker ska vara välkomnande med en trygg, behaglig och inkluderande berättarröst. Det är också viktigt att kunna växla mellan trygghet och värme, och sportläget som är mer rappt och snabbt. Roligt och medryckande får det också gärna vara. Den som lyssnar ska få mersmak, man ska vilja höra mer.

    Vad vill du skapa för stämning?
    – Jag vill ha en publik som är glad och som applåderar. Jag vill ha en publik som bjuder ryttarna på en riktigt go’ upplevelse – även om man river och inte vinner. Då ska man ändå känna att det är en rätt skön plats att vara på. Så tänker jag.
    – Ibland måste du improvisera lite extra, om du exempelvis sitter och kör en hoppklass med 50 starter eller en dressyrtävling med många starter. Då kanske du får ”bygga en tävling i tävlingen”, annars är det svårt att hålla intresset uppe.

    Jag försöker hålla ner röstläget lite, det är också ett sätt att skapa intresse.

    Hur förbereder du dig?
    – Rösten får man ju vara rädd om. Jag fick ett tips av Lotta Mossberg på TV4 och det är att äta banan, det är snällt mot stämbanden. Banan är bra att ha när du ska prata mycket. Det är lätt att gå på lite för hårt och det sliter. Jag försöker hålla ner röstläget lite, att leka med rösten är också ett sätt att skapa intresse.

    Equestrian Sport
    Att vara påläst och kunna läsa av publiken är viktigt i speakerbåset. Foto: Roland Thunholm

    Dramatik på arenan

    Ibland händer det jobbiga saker på banan som speakern måste hantera. Stefan var speaker när en körhäst tragiskt föll ner och dog mitt inne i arenan på Friends för fem år sedan.
    – Det blev väldigt dramatiskt, men veterinären i det här fallet var fantastisk. Han gick ut och berättade vad som hade hänt. Det var en gammal häst och det är klart att det uppstod frågor. Här behövde vi få publiken lugn och starta upp tävlingen igen och det gick bra.

    Förra året på GHS höll Stefan på att avsluta en prisutdelning när en hästskötare blev sparkad i ryttargången och blev liggande.
    – Jag stod inne i arenan och visste först inte vad som hade hänt, men där var vi snabba. Vi täckte direkt och sedan gick vi ut och informerade. Men det var en allvarlig incident.

    Hur du här typen av händelser ska hanteras är något som noga gås igenom med räddningstjänsten, veterinärer och kristeam.
    – Som domare tränare vi krishantering där vi går igenom vad vi gör, vad vi säger och vem som uttalar sig. Vi går också igenom vad vi lägger på för musik och hur vi gör med belysningen. Vi kan exempelvis dämpa ner belysningen eller ta bort belysningen om någon är skadad.

    Valde bort SM för Räkanhoppet

    Ett ställe som Stefan alltid återkommer till är Räkanhoppet i Strömstad, där han har varit med från start.
    – Jag kan inte sluta med Räkanhoppet, jag älskar denna lilla klubb och dessa människor. Jag bokade faktiskt av SM:et i Vetlanda för två år sedan när det krockade med Räkanhoppet. Här har jag sett många av de ryttarna som rider på hög nivå idag, som Steffi Holmén.

    Jag kan inte sluta med Räkanhoppet, jag älskar denna lilla klubb och dessa människor.

    Vid ett tillfälle fick Stefan en förfrågan om att speaka på en motocrosstävling, något som var helt nytt för honom.
    – Det var häftigt för jag gjorde likadant som jag gör på en hästtävling, och de var inte vana vid det. Jag hade ingen aning om hur det fungerade och tyckte det verkade intressant att ta reda på mer om hur motorerna fungerade. Så jag gick runt bland mektälten och ställde frågor om hur de hade trimmat och vad de hade för däck. Till slut märkte jag att folk började skruva på sig lite, det här var ju lite halvhemliga grejer och så gick någon runt och ställde frågor.

    Elmia och Friends i all ära, men inget slår Göteborg, menar Stefan Fur.
    – Gothenburg Horse Show är som Kalle på julafton, man kan inte vara utan det.

    Fakta

    ”Värnar om bredden”

    Namn: Stefan Fur.
    Ålder: 56 år.
    Bor: På gården Lilla Västansjö utanför Jönköping, granne med Tenhults Naturbruksgymnasium.
    Familj: Gift med Kristina Berggren som jobbar inom ridsporten och två döttrar samt hunden Henry och hans kattkompisar samt våra hästar.
    Aktuell: Speaker på Gothenburg Horse Show sedan 9 år, firar 10 år 2021, då det är dags för dubbla världscupfinaler igen. Försäkringschef på Länsförsäkringar Jönköping till vardags. Har tidigare jobbat 12 år på Agria som häst- och lantbrukschef. Programledare för podden ”Snacka om företagsamhet”.
    Häst: Tipton, 16 år. En härlig hopphäst som har många drag av en snäll labrador.
    Inspireras av: Nytänkande och visionärer.
    Värnar om: Bredden. Har vi ingen bredd, då har vi ingen elit. Vi behöver stjärnorna, men vi behöver också den där halvmiljonen som rider varje dag. Det är de som driver runt allt och det är de som är på GHS. Utan dem blir det inga prispengar till Peder.
    Skulle aldrig: Sluta tänka positivt och se möjligheter i alla människor.
    Äter helst: En god pasta med ett glas rött är aldrig fel.
    Lyssnar på: All slags musik och gärna poddar om företagsamhet.
    Bästa stallprylen: En bra harv för ridbana och stallplan.
    Drömmer om: Florida.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden