Dressyr
19 april 09:37
Ridsportplus

”Att rida final är en livsdröm som går i uppfyllelse”

Världscupfinalen 2024Världscupsäsongens europeiska rookie med råge är 25-åriga Raphael Netz från Tyskland. At ta sig till världscupfinal under sin första säsong är stort, att göra det för Tyskland är ännu större. ”Jag har redan vunnit, jag är ju här”, säger ”Rafi”.

”Att rida final är en livsdröm som går i uppfyllelse”
Raphael Netz med Great Escape Camelot under arena träning i Riyadh Foto: Stefan Lafrentz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Raphael Netz har jobbat i snart åtta år hos Jessica von Bredow-Werndl och Benjamin Werndl i Aubenhausen söder om München. Han har gjort sig känd som en mångmedaljör i de fyra U25-EM han ridit med flera individuella guldmedaljer och tre lag-guld. Åldersmässigt hade han kunnat rida U25 året ut, ”Rafi” fyllde 25 för tre veckor sedan. I vinter har han gjort stort avtryck under världscupsäsongen genom att två gånger nå över 80 procent.

    När Ridsport når Raphael Netz i Riyadh är förmiddagens banträning över och det är lite ledig tid för både honom och hästen Great Escape Camelot (KWPN val 13 år e Johnson TN-Turbo Magic, uppf C C Kerssens-Rademaker, äg Sonja Kristina Krall, Theres Boss).
    – Jag sitter bara framför min hästs box. Han sover just nu och jag tittar på honom. Det är riktigt skönt faktiskt, avslappnat att vara på tävlingar med bara en häst, speciellt när du är här så länge, det ger dig tid, mycket tid som  vi inte har i vår dagliga verksamhet.

    Great Escape Camelot Raphael Netz_fei Martin Dokoupil
    Great Escape Camelot och Raphael Netz på besiktningen i början av veckan Foto: FEI / Martin Dokoupil

    Här var jag förstås nervös. Men jag sa till mig själv att det enda jag kan göra är att kontrollera det ögonblick jag är i, den sekund jag är i.

    När det var dags att starta, vad tycker du om er ritt? Det såg ut som att du kom över nerverna och bara red in på arenan.
    – Jag måste säga att jag gillade min ritt i onsdags. Men jag måste också erkänna att jag faktiskt var lite nervös innan. Jag är vanligtvis en ganska stark person mentalt på tävlingar, men när jag tävlar i världscupsäsongen i år var jag också lite nervös inför tävlingsstarterna igen.
    – Här var jag förstås ganska nervös. Men jag sa till mig själv att det enda jag kan göra är att kontrollera det ögonblick jag är i, den sekund jag är i. Mitt mål för ritten är bara att vara fokuserad och att lyssna på min häst och försöka reagera på vad min häst säger till mig i princip.
    – Jag tycker att det i slutänden fungerade ganska bra. Jag var i ”zonen” och det var min häst också. Han tittade lite runt till höger och till vänster, och han riktade öronen framåt. Samtidigt var han fortfarande 100 procent koncentrerad på mig. Han lyssnade perfekt på mig. Efteråt var jag väldigt, väldigt, väldigt glad och det var alla i mitt team också.

    Att få rida för Tyskland har alltid varit extremt svårt för konkurrensen är så stor. Hur har du lyckats ta dig hit redan under din första säsong?
    – Det är vår första säsong att tävla bland seniorerna också, för två år sedan var jag fortfarande i U25-klasserna. Nu är det min första riktiga säsong, första utomhussäsongen och sedan gick vi smidigt direkt in i världscupsäsongen inomhus.
    – Att under mitt första år som senior ta mig till världscupfinalen, det är en historia jag kan berätta för mina barn i framtiden.

    Din häst Great Escape Camelot reds tidigare av Estelle Wettstein. Är han din egen nu?
    – Jag har sponsorer som äger mina hästar. Camelot, som jag nu ridit i snart 1,5 år, ägs av två kvinnor, tyska Sonja Krall och schweiziska Therese Boss. De är med mig här i Riyadh och de hälsar ofta på honom hemma också. Med i Riyadh är även min flickvän Selina Söder, totalt är vi sex personer här.

    Du har arbetat nästan sju år hos Jessica von Bredow-Werndl och Benjamin Werndl, i Aubenhausen, och din flickvän Selina Söder har också varit där under lång tid. Nu startar ni två egen verksamhet, när händer det?
    – Jag och Selina äger företaget tillsammans och vi flyttar en vecka efter Riyadh. Så när vi kommer tillbaka måste vi packa alla saker och bege oss mot det nya äventyret.
    – Det nya stallet är faktiskt också i söder, nära flygplatsen i München. Selinas familj bor i de här trakterna  och personligen gillar jag verkligen södra Tyskland och Bayern. Jag är inte född där, men jag flyttade till Bayern för åtta år sedan.
    – Eftersom vi är två ryttare, Selina och jag själv, vill vi tillsammans rida arton hästar. Vårt huvudmål är att ha ett litet stall, ett litet företag, och det vi kan garantera att varje häst är nummer ett och varje häst får den uppmärksamhet den behöver inte bara i ridningen, utan även i all hantering. Det krävs bra management runt en häst för att den ska kunna utvecklas och blomma ut.

    Du har varit i många år på Aubenhausen under Jessica och Benjamin och det är ditt hem. Är det svårt att lämna nu?
    – Jag har tillbringat en tredjedel av hela mitt liv i Aubenhausen, jag var där i nästan åtta år, jag flyttade dit när jag var sjutton. Å ena sidan har jag såklart en tår i ögat för att den underbara tiden är över. Jag har lärt mig mycket och fått mycket erfarenhet och många goda vänner. Men allt har sin tid. Och nu känns det bara rätt för oss att ha tid för något annat, vårt nya företag, och att vara självständiga och gå vår egen väg. Jag ler inombords för jag knappt bärga mig tills jag får börja det nya äventyret.
    – Jag tar med mig en GP-häst till som heter Dieudonné som är 11 år. Jag har fler hästar såklart, men de är fyra år gamla och har ännu inte några resultat.
    – Och visst, jag får ganska många nya nu eftersom vi flyttar från Aubenhausen med sex hästar så du kan räkna ut hur många som kommer till.

    Wiesbaden - Pfingstturnier 2023
    Raphael Netz med sin andra GP-häst Dieudonné. Foto: Stefan Lafrentz

    Jag red min haflinger Acki hela vägen upp i lilla rundan, för även med korta ben kan de göra halvpiruetter.

    Hur började det en gång i tiden med ditt hästintresse?
    – Jag fick som ganska liten en haflinger som hette Acki, min familj är inte hästintresserad men jag blev ganska tidigt fångad. Vi gjorde precis allt när jag var barn.  Jag hade hopplektion två gånger i veckan och dressyrträning en gång i veckan. Sen kom jag till en gräns när benen på min lilla ponny inte räckte till mer. Vi hoppade faktiskt 1,10, men sen gick det helt klart mot dressyrinriktningen och jag gillade det verkligen. Jag red min haflinger Acki hela vägen upp i lilla rundan, för även med korta ben kan de göra halvpiruetter.

    Vad önskar du inför kürfinalen?
    – För att vara ärlig så vet jag inte något mer. Jag har redan nått mitt mål genom att vara här. Jag nådde till och med mer än mitt mål genom att redan vara här, för förra året var det ett avgörande ögonblick på den femstjärniga tävlingen i München i maj förra året. Där blev jag och Camelot femteplacerade i küren och jag gick till Monika Theodorescu och frågade om hon tyckte att det är en bra idé om vi gjorde någon liten världscupstart i slutet på året för att skaffa erfarenhet. Monica tyckte det var en god idé så vi tävlade i Polen där vi vann Grand Prix och blev tvåa i kür. Sen fick vi chansen att göra nästa start i Herning. Det var inte planerat att göra en hel världscupsäsong. Vi gick bara från tävling till tävling och efter varje tänkte vi, okej, vad gör vi nu? Efter Stuttgart blev det en slags vändpunkt.

    Raphael Netz (ger) Great Escape Camelot_fei _leanjo De Koster
    Raphael Netz och Great Escape Camelot jublade efter ritten i Stuttgart. Foto: FEI / Leanjo de Koster, Digishots.nl

    – Där fick vi för första gången 80 procent i kür och kom femma i världscupkvalet. Och då tänkte vi, okej, det här ser ganska intressant ut nu om du ser poängen och vi kanske borde försöka sikta på Riyadh. Och så tog vi ytterligare två starter, Mechelen och Neumünster i Tyskland i slutet av februari. Efter Neumünster var det ytterligare två kvaltävlingar men jag hade gjorde mitt, jag hade mina poäng och nu var det inte i mina händer längre. Jag var lite nervös hemma och mer eller mindre bad om ett under. Jag tror att efter Göteborg var det klart att jag var nummer sju i ligan.

    Att vara i den sista gruppen för küren är redan det en personlig framgång och jag kan inte önska mig mer.

    Så vad kommer du att tänka på när du rider in på arenan på fredag?
    – Det enda jag siktar på är återigen att vara fokuserad och att kunna lyssna på min häst och se vad vi kan göra då. Jag är redan mer än nöjd. Det spelar ingen roll vad som händer. Vi har redan vunnit vår egen tävling. Att vara i den sista gruppen för küren är redan det en personlig framgång och jag kan inte önska mig mer.

    Fakta Raphael Netz
    Ålder: 25 år.
    Bor: Söder om München.
    Familj: Flickvännen Selina Söder.
    Hästar: Har två Grand Prix hästar: Great Escape Camelot (KWPN val 13 år e Johnson TN-Turbo Magic, uppf C C Kerssens-Rademaker, äg Sonja Kristina Krall, Theres Boss) PB i Grand Prix 73,065 procent, PB i Grand Prix Kür 80,215 procent.
    Dieudonné (Ba-Wü hingst 11 år e Dante Weltino OLD–Sir Donnerhll I, uppf Anton Herre, äg Sonja Krall).
    Meriter: Har bland annat vunnit tre lagguld och tre individuella guld i U25-EM.
    Kuriosa: Gör en zen-meditation på 15 minuter varje dag.

    Resultatlista
    Arrangörens hemsida
    Start- och resultatlistor

    Dressyrens världscupfinal i siffror

    • Antal ryttare: 17
    • Antal hästar: 17
    • Antal nationer: 12
    • Antal ryttare som rider världscupfinal för första gången: 8 
    • Antal hästar som går en världscupfinal för första gången: 14
    • Yngsta ryttarna: Raphael Netz (TYS) och Benjamin Ebeling (USA), båda 25 år.
    • Äldsta ryttaren: Isabell Werth (TYS), 55 år. 
    • Ryttare som ridit flest världscupfinaler (som deltar i år): Isabell Werth (TYS), 24 starter. 
    • Patrik Kittels världscupfinaler: 2010 och 2011 med Watermill Scandic, 2012 med Toy Story, 2013 och 2016 med Watermill Scandic, 2018 med Deja, 2019 med Delaunay OLD, 2022 med Blue Hors Zepter, 2024 med Touchdown.
    • Hästar som gått flest världscupfinaler (som deltar i år):  Sir Donnerhall II OLD, som gick finalen 2018, 2019, 2022, 2023 och nu gör sin femte final.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden