Sverige
6 juni 2018 06:14

Avhandling: Avsutten träning ger skickligare ryttare

För att bli en så skicklig ryttare som möjligt bör man träna sin kroppskontroll. Det här har Maria Terese Engell kommit fram till i sin doktorsavhandling som hon försvarar vid SLU på fredag. Redan på torsdag kan du följa ett seminarium om hennes forskning via webben.

Avhandling: Avsutten träning ger skickligare ryttare
Maria Terese Engell. Foto: Rebecca Mender

Maria Terese Engell har kommit fram till att i stället för att enbart träna till häst bör varje ryttare träna sin motorik och balans på annat sätt än ridning för bättre kroppskontroll. Hon har studerat hur ryttare på hög nivå använder sin kropp vid ridning. Det här berättar SLU på sin webbplats.

För att en ryttare ska kunna utföra exakta rörelser med sätet, utan att mista balansen, behöver huvud och bröst centreras samt överdrivna rörelser undvikas. Maria Terese Engell.

Forskingen kan bland annat ge underlag för studier om hur ryttarens balans kan förbättras och på så sätt skapa bättre ridning samt friskare häst och ryttare.

Maria Terese Engell berättar i sin avhandling att hästen föds med och utvecklar ofta asymmetrier i sitt rörelsemönster, men att genom utbildning och träning kan hästen bli mer liksidig samt att en symmetrisk ryttare är bättre för hästen än en asymmetrisk.

Registrerat sitsen
Maria Terese Engell har registrerat ryttarnas sits, position och balans med objektiva metoder såväl när de satt till häst som på en balansstol. Det handlar om hur ryttaren koordinerar rörelserna i och mellan sitt huvud, bröst, bäcken och fot samt hur ryttaren agerar i samklang med hästen.

De ryttare som valdes ut hade alla gemensamt att de gick på insidan av foten på någon av sina fötter, vilket är vanligt hos unga vuxna i Europa. Tidigare studier har visar på ett samband mellan detta och hur en människa roterar sitt bäcken. Resultaten från studierna visade att det fanns en tydlig oliksidighet mellan vänster och höger sidas rörelser hos majoriteten av ryttarna. .
– I studierna, både på balansstol och i en jämförelse mellan ryttarens position på vänster och höger volt under ridning, använde de större rörelser i bröstet och betydligt mindre i bäckenet. För att en ryttare ska kunna utföra exakta rörelser med sätet, utan att mista balansen, behöver huvud och bröst centreras samt överdrivna rörelser undvikas, säger Maria Terese Engell till SLU.

Begrepp som balans, liksidighet, sittben och symmetri är begrepp är vanliga inom ridundervisning men de skulle förmodligen få en tydligare innebörd om ryttaren hade större förståelse för och skicklighet i att kontrollera sin egen kropp.

Träning på balansstol
Det här talar för att avsutten träning, bland annat på en balansstol, där ryttaren kan ha fullt fokus på sin egen kropp, kan leda till att kommunikationen och koordinationen mellan häst och ryttare blir bättre. Genom att ta fram mer precisa och tydliga definitioner av ryttarens grundläggande position och rörelsemönster kommer det att bli enklare att karaktärisera vad som är goda ridtekniska färdigheter. På detta sätt kan sporten utvecklas i en positiv riktning både vad gäller ökad prestation och för ökad hälsa hos häst och ryttare.

Forskningen har finansierats av dressyrryttaren Ulla Håkanson.

Maria Terese Engell försvarar sin avhandling Postural control in skilled riders den 8 juni vid SLU i Uppsala och disputationen är öppen för allmänheten. Det finns även möjlighet att följa seminariet som hålls på torsdag via webben. Då medverkar även veterinären, forskaren och ryttaren Hilary Clayton, USA.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden