Sverige
8 november 2018 19:57
Ridsportplus

Avramling ger flest akuta skador i hästsammanhang

SäkerhetSkadestatistiken är tydlig. Själva ridningen är det mest riskfyllda momentet i kontakten med häst och det är huvudet som får ta smällen. Handleder och händer ligger också illa till och är tvåa på skadelistan.

Avramling ger flest akuta skador i hästsammanhang
Omkring fem ryttare i veckan drabbas av huvudskador. En av sju som drabbas av en huvudskada får bestående men. Foto: Marta Kent/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ramlar man av måste man ta det på allvar och inte sitta upp igen, både för sin egen skull och för hästens. Du är inte dig själv just då. Sedan gäller det att vila tills du är helt återställd.
    Det säger Margareta Rödén, ortoped vid  Sundsvalls sjukhus samt ordförande i SvRF:s fälttävlanskommitté och medlem i dess säkerhetsutskott. Hon bekräftar siffrorna från försäkringsbolagen; i umgänget med häst står avramling för flest akuta skador.
    – Men tack och lov är merparten lindriga. Man ramlar av, slår sig och får blåmärken.

    Bestående besvär

    Av runt 1 000 anmälda skador till Agria 2015  ledde cirka 15 procent till bestående besvär.

    Som i de flesta sporter är det svårt att få fram exakta siffror på hur många som skadar sig inom ridsporten. Mörkertalet är stort. Många olyckor sker på fritiden och alla söker inte vård. Men de undersökningar som finns pekar på samma sak – efter huvudskador är hanteringsskador vanligast; man blir sparkad, klämd eller trampad och får en fraktur eller sårskada. Förutom huvudet är hand/handled, armar och rygg mest utsatta.

    Antalet anmälda skador tycks ligga ganska konstant genom åren. Folksam, med Ridsportförbundets 153 000 medlemmar försäkrade, har cirka 1 000 ärenden per år. Agria drygt 1 100.

    Ftmotemargareta
    Margareta Rödén. Foto: Annelie Frank

    Sedan ett par år driver Ridsportförbundet projektet ”Säker med häst” som främst riktar sig till yngre, 13–20 år, den mest olycksdrabbade åldersgruppen. Genom att lära sig att läsa hästens beteende går det att öka säkerheten.

    – Nu för tiden köper folk häst tidigare än förr. Man går på ridskola ett kort tag, sedan får man en egen häst eller ponny, säger Margareta Rödén, som tror på utbildning och information via sociala medier – och en förändrad inställning generellt.

    För lite barbacka

    Margareta Rödén vill se mer lek i unga år.
    – Jag pratade med Yogi Breisner (svensk fälttävlansguru, tidigare förbundskapten för det brittiska fälttävlanslandslaget, reds. anm.) om skillnaden mellan Storbritannien och Sverige vad gäller säkerhet. I Sverige lär sig många att rida på ridskola, medan Storbritannien har sina pony clubs – de rider barbacka och leker mer i unga år.

    – I Sverige rider vi alldeles för lite barbacka. Om man är liten och ramlar av slår man sig sällan, och rider du barbacka tränar du balansen – då minskar risken för att ramla av när du blir stor.

    Screen Shot 2018-11-08 At 13.06.40

    Screen Shot 2018-11-08 At 13.06.57

    Bilderna i PDF.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden