Hoppning
20 april 2018 06:36

Avslappning är Nelson Pessoas käpphäst

LegendarInget lämnas åt slumpen när mästartränaren Nelson Pessoa tar sig an ett antal svenska elever under några dagar i Sverige. Här är hans bästa tips för att få hästarna att slappna av – något han tycker många behöver bli bättre på.

Avslappning är Nelson Pessoas käpphäst
Det var länge sedan legendaren Nelson Pessoa gästade Sverige, men nu är det dags igen. På torsdagen höll han träning inför publik i Södertälje. Foto: Roland Thunholm

– Ni måste få hästarna att slappna av mer och jobba utan spänningar, förklarar Nelson och ser till att en av hästarna på träningen får en sockerbit.

Det är närmare 15 år sedan Nelson Pessoa senast var i Sverige. Men tro inte att 82-åringen har dragit sig tillbaka för att leva ett pensionärsliv. Tvärtom. Med stora delar av världen som arbetsfält håller han träningar för elever i princip lika intensivt som tidigare.

Nu är han tre dagar hos Södertälje Ridklubb, inbjuden av sportchef Jenny Andersson och Lena Brandt som ha jobbat hos familjen Pessoa tidigare.
– Vi har pratat länge om att försöka få honom att komma hit, och det är väldigt roligt att det gick i lås, berättar Jenny Andersson, som själv fick hoppa in och ta del av Nelsons kunskaper då det kom ett sent återbud.
– Min häst är väldigt grön så det var på gränsen till lite för svårt, men jag fick otroligt bra hjälp med det som inte riktigt har fungerat, fortsätter Jenny mycket nöjt.

Ridsport
Renée Dahlqvist red heta Desire och fick många idéer om hur hon skulle få hästen att fokusera mer på rätt saker i hoppningen.
Ridsport
”Jag ser verkligen fram mot resterande dagar”, sa Renée Dahlqvist efter torsdagens övningar för Nelson Pessoa.
Ridsport
Rebecka Nyhlén fick mycket hjälp att få sin häst First Season avslappnad och genomförde själva hoppövningen på ett mycket bra sätt.

Först dagen ägnas åt markarbete, tillsammans med några få hinder. Dag 2 handlar om lite mer avancerade teknikövningar och den tredje och sista dagen ska ekipagen få hoppa bana.
– Det här var otroligt bra, så inspirerande och precis vad min häst behöver, säger Renee Dahlqvist efter markarbetspasset.

Fokus på att få hästarna avslappnade

Alla tre hästarna i Renees grupp är lite spända och vill inte riktigt slappna av som Nelson vill att de ska göra. Efter ett tag får alla ryttarna plocka bort både sporrar och spö för att förbättra kommunikationen med hästarna. De får också rida en hel del med båda tyglarna i en hand och klappa hästarna med den andra för att på så sätt få dem att börja slappna av och komma till arbete.

Ridsport
Nelson Pessoa, 82 år ung, är tillbaka i Sverige igen för att hålla träning för ett antal elever under tre dagar, den här gången hos Södertälje Ridklubb.

Det vi har jobbat på i dag är att få hästarna att vara bra i dressyrarbetet även när vi jobbar över bommar och små hinder.Nelson Pessoa.

En av hästarna ville inte riktigt rygga och lugnt och metodiskt hjälper Nelson ryttaren Rebecca Nyhlén så att hennes häst börjar göra rätt.
– Han vet vad han ska göra, han förstår egentligen men spänner sig i ryggen och vill därför inte göra det du ber honom om, förklarar Nelson.
Så fort hästen ryggar rätt, får den en sockerbit.

Inget passerar förbi Nelson

Nelson tar sig an alla ekipage med lika stor energi och inte en enda detalj undgår hans vaksamma blick.
– Ni är duktiga här i Sverige på att rida era hästar på marken, svenska ryttare håller en hög nivå. Det vi har jobbat på i dag är att få hästarna att vara bra i dressyrarbetet även när vi jobbar över bommar och små hinder, förklarar Nelson.

Ridsport
Eftersom alla hästarna var lite spända fick ryttarna avsluta med att rida i bredd, något som gav resultat. Efter ett par varv i varandras sällskap började hästarna att slappna av, länga ut halsarna och komma till ro.

Avslutningsvis ger Nelson råd till ryttarna i gruppen om hur de ska fortsätta för att få bästa resultat.
– Med era hästar som är heta och lite för spända bör ni se över foderstaten och ge dem ett foder som inte gör dem lika heta. Sedan får ni rida utan sporrar och spö även i morgon och jag vill att ni ska longera dem en stund innan ni börjar rida så att de får spänna av.

Ridsport
Engagemanget och viljan att ryttarna ska förstå och göra det bästa för hästarna lyser igenom i varje kommentar som tränar- och ryttarlegendaren Nelson Pessoa gör. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Rebecka Nyhlén och First Season var ett av ekipagen på träningen. Foto: Roland Thunholm

Foto: Roland Thunholm

Nelson Pessoa tipsar

Tre viktiga råd

  • Hästen måste vara avspänd för att kunna göra ett bra jobb. En spänd häst lyssnar inte på små hjälper, och det är när ryttaren kan använda små hjälper som kommunikationen blir bra.
  • Variera tempot. Se till att hästen blir aktiv i sina bakben genom att både länga och korta steget.
  • Var känslig i handen och se till att rida med buren hand så att man inte får för raka och stela/spända armar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden