Sport
28 augusti 2022 18:31
Ridsportplus

Avstängning kontra champagnesprutande: ”Nolltoleransen ska väl gälla för alla”

AlkoholpolicyFyra YR-ryttare stängdes av från landslagsuppdrag efter en påstådd alkoholincident i samband med YREM i hoppning. Samtidigt firades VM-medaljerna med kaskader av champagne. Hoppryttaren Tova Åkerström-Sramel menar att det sänder ut dubbla signaler och ställde frågan till förbundets sportchef. Läs vad Andrea Barth svarade och om Henrik von Eckermanns personliga nolltolerans.

Avstängning kontra champagnesprutande: ”Nolltoleransen ska väl gälla för alla”
Traditionen att spruta champagne på varandra vid firandet av en seger uppstod enligt vissa uppgifter i slutet av 1800-talet och symboliserar ett slags dop. Det kan också finnas kopplingar till seden att svinga en flaska champagne mot skrovet vid namngivningen av en båt. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Turbulensen var stor när fyra ryttare i YR-laget stängdes av från landslagsuppdrag i sex månader efter en påstådd alkoholincident i samband med EM i hoppning för young rider, juniorer och children i Spanien i somras. Uppgifterna om vad som egentligen hände går isär men enligt Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth fanns det en god grund för avstängningen.

    Reglerna i landslagsavtalet gällande alkohol går enligt Andrea Barth inte att misstolka.
    – Att vara landslagsryttare innebär ett extra ansvar. Vårt landslagsavtal innehåller bland annat information om vår alkohol- och drogpolicy. Av avtalen framgår tydligt att ryttaren kan behöva lämna landslaget om reglerna inte följs, har hon sagt till Ridsport i en tidigare intervju.
    – Vi vill vara tydliga med att alkohol och idrott inte passar ihop.

    Vuxna människor i bägge fallen

    Efter de dubbla svenska guldframgångarna vid VM firades världsettan och världsmästaren Henrik von Eckermann med champagne på pallen i Herning, vilket har fått hoppryttaren Tova Åkerström-Sramel att fundera över händelsen under YREM. Detta har också varit ett livligt samtalsämne i stallet hon driver tillsammans med Frida Nielsen.

    ”Hur kommer det sig att Henrik von Eckermann på prispallen gladeligen både sprutar och förtär champagne i nära kontakt med Andrea Barth som tidigare starkt förespråkat denna alkoholpolicy?” Det är den naturliga frågan som uppstår, menar Tova Åkerström-Sramel som själv har ridit SM och även är bekant med flera av de avstängda ungdomsryttarna.

    – Jag har pratat med flera av dem, men jag var inte där och kan inte uttala mig om vad som faktiskt hände. I bägge fallen handlar det dock om vuxna människor och landslagsavtalen borde rimligen se likadana ut när det gäller alkohol.

    ”Kommer alltid finnas gråzoner”

    Tova Åkerström-Sramel har även riktat frågeställningen via mejl till Andrea Barth. Hon har svarat följande:
    ”Vi håller med om att det finns bättre sätt att fira och vid svenska tävlingar och mästerskap brukar vi avråda arrangören från att spruta champagne, eller andra liknande drycker, på vinnarna då det skickar fel signaler. Vi har också föreslagit till internationella förbundet FEI att de inte ska använda alkohol på prisutdelningar.”

    Andrea Barth skriver vidare:
    ”En policy, oavsett om den rör alkohol eller något annat, kan omöjligen täcka precis alla situationer och det kommer därför alltid att finnas gråzoner. Vår generella ståndpunkt är att alkohol och idrott inte hör ihop och vi är glada över att ha en sådan fin förebild som Henrik von Eckermann som är öppen med att han avstår alkohol till förmån för sin idrottssatsning. Med tanke på att han också är både världsetta och dubbel VM-guldmedaljör så både hoppas och tror vi att det inspirerar andra.”

    Henrik-von-eckermann-king-edward-1-220810-rt
    Henrik von Eckermann och King Edward på VM i Herning 2022. Foto: Roland Thunholm

    ”Gift för min kropp”

    Henrik von Eckermann har i en intervju med Expressen efter VM-guldet sagt att han har valt att avstå helt från alkohol, för att optimera förutsättningarna att nå framgång.
    – Jag tycker att vi är precis som vilka elitidrottare som helst. Speciellt i vår idrott så är koncentrationen extremt viktig. Det händer saker väldigt snabbt i och med att vi handskas med djur. Det är tiondelar av en sekund det handlar om. Därför måste man vara alert och ha en bra fysik. Annars följer inte huvudet med heller, säger Henrik von Eckermann till Expressen.

    Han fortsätter:
    – Sedan har jag aldrig gillat alkohol. Jag har aldrig tyckt att det varit gott. Och jag kände tidigt att det var gift för min kropp. Jag mår inte bra av det. Så det var inget svårt beslut. Jag försöker hålla en sund levnadsstil. Jag hoppas att jag, när jag är äldre, kan vara fit och hålla på med det jag vill.

    Champagneklunken på podiet i Herning var dock ett undantag, där det mesta hamnade utanför.
    – Det fastnade i halsen. Efter OS firade vi lite, men då mådde jag dåligt dagen efter. Då känner man återigen ”det är bättre att låta det vara”, säger han till Expressen.

    Skadar förtroendet

    Tova Åkerström-Sramel tycker att alkoholpolicyn i sig gynnar sporten och välfärden för hästarna, men menar samtidigt att det måste finnas bättre sätt att hantera och efterleva policyn.

    Hon framhåller att det inte handlar om något personligt ställningstagande – vare sig när det gäller vad som hände under YREM eller mot Henrik von Eckermann, som hon personligen ser som en stor förebild för sporten. Hon vänder sig istället mot Andrea Barths förklaring, som hon menar halkar snett.

    – Jag förstår att situationerna ser olika ut, men en policy utan vidare specifikationer eller tydliggöranden gör att både förbund och ryttare hänvisas till subjektiva bedömningar, som helt frångår principerna om vad som är rätt och fel. Handlingar som dessa kommer att provocera och underminera det förtroende som förbundet förväntas förmedla till sina medlemmar, menar hon.

    – Det kommer alltid att finnas gråzoner, men är det nolltolerans ska det väl gälla alla? Det kvittar om man är 20 eller 46 och om det är VM, EM eller SM, säger Tova Åkerström-Sramel.

    Ridsport har ställt flera följdfrågor till förbundets sportchef Andrea Barth, som svarar:
    – Jag tar med det till tävlingssektionen och återkommer.

    Svenska Ridsportförbundets alkohol- och drogpolicy

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden