Krönika
13 oktober 2019 10:00

Axel Wallman: ”Kom ihåg att det aldrig är hästens fel”

VälfärdHästköpet kan vara en utmaning för både säljare och köpare. Liksom för veterinären. Ridsports gästkrönikör, veterinär Axel Wallman, pekar på vikten av att alla parter tar sitt ansvar för hästens bästa - även i mindre roliga situationer.

Axel Wallman: ”Kom ihåg att det aldrig är hästens fel”
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

I arbetet som klinikveterinär ingår det i jobbet att besiktiga hästar inför försäljning.

Något av det roligaste – och det värsta – jag vet.

Det blir ju jobbigt att erkänna att man kanske inte klarar av den nya hästen. Axel Wallman

Förväntningarna är stora, båda parter vill att affären ska gå igenom. Om allt går bra och livet hos den nya ägaren blir problemfritt är allt frid och fröjd. Men om hästen visar sig motsträvig, istadig, svårhanterad, rädd eller kanske till och med blir halt, börjar jakten på ett dolt fel som skulle kunna förklara problemen och göra det möjligt att lämna tillbaka hästen.

Det blir ju jobbigt att erkänna att man kanske inte klarar av den nya hästen.

Omfattande undersökningar påbörjas. Det letas med lupp efter en anledning till problemet som kan ha funnits där innan köpet. Många gånger blir det fråga om röntgenundersökningar och bedömning av hur gamla eventuella fynd är. Men vi veterinärer, och erfarna ryttare och tränare, vet att många hästar har en del skavanker som de ändå klarar av att prestera med.

Kissing spines är ett exempel där moderna studier visare en ganska dålig koppling mellan kliniska symtom och röntgenfynd. Det är ändå inte ovanligt att just de här hästarna genomgår en ryggröntgen. Skönt, nu har vi hittat anledning och nu är det bara att hävda dolt fel och lämna tillbaka hästen.

Eller?

Kissing spines kan ge problem men många gånger är det dålig ridning som har en stor del i problemet. Trots detta används diagnosen ofta som en orsak till problem hos nyinköpta hästar.

Har du verkligen gett hästen alla chanser att fungera i ditt system? Axel Wallman

Hur mycket ansvar kan då säljaren förväntas ta och hur mycket ligger på den nya ryttaren?

Se dig själv i spegeln.

Har du verkligen gett hästen alla chanser att fungera i ditt system? Eller kan en del av problemet ligga hos dig?

Det finns allvarliga dolda fel som kan påverka hästen så mycket att den inte fungerar. Detta är mycket tråkigt för de drabbade köparna och hästen bör då tas tillbaka.

Men glöm inte att sätta hästens välbefinnande först. Låt inte hästen bli stående utan bra omhändertagande och management i väntan på hur en tvist ska gå eller eventuella förhandlingar i rättegångar.

Jag har varit med om att hästar lämnas vind för våg utan bra ridning, träning, foder etc i väntan på rättegång, bara för att köparna ”gett upp” på hästen.

Ta hand om hästen lika bra som om den hade motsvarat dina förväntningar vid köpet.

Kom ihåg att det aldrig är hästens fel!

Detta är en krönika, en personligt skriver text. Textförfattaren står själv för de åsikter som framförs i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden