Dressyr
28 november 2019 08:51
Ridsportplus

Både ris och ros till nya akademin för dressyr

Dressage Power AcademyEtt lärorikt år med bra kunskaper, men gruppen har varit för stor och kostnaden hög i förhållande till vad deltagarna fått. Och vart går egentligen avgifterna? Det är några av reaktionerna efter det första året med det nya utbildningskonceptet Dressage Power Academy.

Både ris och ros till nya akademin för dressyr
Peter Härnstams och Kristian von Krusenstiernas dressyrsatsning får både ris och ros. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förväntningarna var höga hos de 60 deltagarna vid den första samlingen i Dressage Power Academy i april i år. Gruppen bestod av unga dressyrryttare mellan 12 och 21 år, som hade betalat 9 800 kronor vardera för ett år av utbildning och coachning.

    Under året har det arrangerats ytterligare ett par fysiska träffar, medan övrig utbildning har varit på distans, via webbsända föreläsningar. Många förväntningar har infriats, men inte alla.
    − Initiativet i sig är jättebra. Det här är ett nytt sätt att tänka och jag hoppas att Dressage Power fortsätter att utveckla akademien, säger Lotta Tanner, vars dotter har deltagit i akademin.
    − Vi har fått med oss en hel del bra saker och skapat en del kontakter, men det finns också barnsjukdomar. En sådan sak är att de tog in för många. 60 deltagare är för mycket, deltagarna tappar känslan av att vara utvalda. Det är också svårt att skapa gemenskap i en grupp där ryttarna är på olika nivåer och i skiftande åldrar.

    Har inte fått valuta för pengarna

    Img_9364
    Lotta Tanner

    Lotta Tanner funderar dessutom på priset.
    − Det är inte billigt, och jag tycker egentligen inte att vi har fått valuta för pengarna. Jag tror på idén, men skulle hellre se en mindre grupp som kan interagera mer och att det även arrangerades regionala träffar.

    Hon saknar också en mer praktisk hjälp på vägen.
    − Jag hade velat ha mer kunskap om hur man finansierar ett år med utlandstävlingar och tips om hur man hittar sponsorer. Jag tycker egentligen inte att vi fått valuta för pengarna. Jag tror på idén, men skulle hellre se en mindre grupp.

    Jag tycker egentligen inte att vi fått valuta för pengarna. Jag tror på idén, men skulle hellre se en mindre grupp.

    Lotta Tanner

    En annan förälder, som vill vara anonym, har också både ris och ros att ge till akademin.
    − Vi bor ganska långt från storstadsområdena och min dotter träffar inte så många dressyrryttare på sin nivå, så det har varit bra att vara med här.
    − Vi fick vara med vid uttagningen till UVM i dressyr på Strömsholm och lyssna till Bo Jenå, och det var väldigt intressant. Men annars har det mesta skett via webben med föreläsningar och chattar efteråt, och där har det varit svårt att komma intill med så många deltagare.
    − Sedan handlar det om mycket pengar. Jag kan inte låta bli att undra hur mycket som går till deras företag och om deltagarna är med och sponsrar prispengarna till dressyrcuperna som Dressage Power Academy arrangerar.

    Lättare för den som bor i Stockholm

    Gabriella.hermansson
    Gabriella Hermansson

    För Ebba Hermansson, som just har köpt sin första ponny, har utbildningen varit perfekt, säger hennes mamma Gabriella Hermansson.
    − Det har varit proffsiga föreläsningar, både vid träffarna och via webben. Vi köpte ponny i december i fjol och hade mycket funderingar kring foder och träningsupplägg, och där har vi fått bra hjälp.

    Gabriella Hermansson har inte saknat något i utbildningen.
    − Jag tycker att det har varit värt pengarna, särskilt om man tänker på att vi är två som har kunnat ta del, både jag och dottern. Sedan har det förstås varit lätt för oss som bor i Stockholm att ta oss till träffarna på Solvalla, medan resorna har varit betydligt längre för andra.

    Jag tycker att det har varit värt pengarna, särskilt om man tänker på att vi är två som kunnat ta del.

    Gabriella Hermansson

    De skulle gärna fortsätta med påbyggnadsåret.
    − Men det beror på vilka datum som träffarna är. Vi måste få ihop det med vår egen kalender.

    Lärorikt med bra upplägg

    Caroline Anjemark, 18 år från Kungälv, är också nöjd med vad hon fått med sig under året med Dressage Power Academy.
    − Det har varit lärorikt och upplägget har varit bra. Men samtidigt har det kostat ganska mycket och hade det kostat mindre hade nog fler varit med. Det hade varit bra, för det är viktiga saker som lärs ut, säger hon.

    Dressage-power-academy10-181109-rt
    ”Det är ett stort maskineri att driva den här utbildningen”, säger grundarna till Dressage Power Academy, Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna. Foto: Roland Thunholm

    Med 60 deltagande ryttare som betalar 9 800 kronor var har Dressage Power Academy fått in 588 000 kronor i deltagaravgifter. Varje deltagare har även en förälder som går med på utbildningen kostnadsfritt.
    − I avgiften ingår förutom föreläsningar och träffar bland annat profilplagg för häst och ryttare, egen foderrådgivare, tillgång till en PT och en mental coach. En del tycker att avgiften varit hög, medan andra har sagt: ”Kostar det inte mer?”, säger Peter Härnstam, som tillsammans med Kristian von Krusenstierna står bakom akademin.
    − Vi arbetar inte längre ideellt med detta, som vi gjorde de första åren. Men sett till tiden det tar, så är min vanliga verksamhet som tränare mer lönsam, tillägger han.

    Arrangörerna måna om att stå på egna ben

    Under året har tre fysiska träffar och tio webbföreläsningar med efterföljande chattar arrangerats.
    − Det är ett stort maskineri att driva den här utbildningen, med lokalhyra och mat för 120 personer vid träffarna, föreläsningar med kompetenta föreläsare och ett unikt material. Några av föreläsningarna har skett via våra sponsorer, men vi är måna om att stå på egna ben och inte vara helt beroende av samarbetspartners.
    − Vi är glada om det går runt. Det går verkligen inga pengar från akademin för att sponsra premier vid tävlingar. Det är helt skilda ekonomier och vi är mer professionella än så.

    Jag tror att det finns utrymme för flera utbildningar. Allt som görs för sporten och utbildning välkomnar vi.

    Peter Härnstam

    Det finns också stipendier att söka för den som behöver hjälp med avgiften, liksom medel att söka för dem som vill tävla utomlands eller träna extra.

    Att några har upplevt deltagarantalet som för stort har kommit fram i de utvärderingar som gjorts under året.
    − Under de fysiska träffarna har vi delat upp deltagarna i grupper efter ålder och vi ser hela tiden över vad vi kan förändra och göra bättre.

    Dressage Power Academy skapades efter att Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna sett att det fanns ett behov av att hjälpa unga dressyrryttare vidare i utvecklingen och bredda kunskaperna hos de unga.
    − För några år sedan gick barnen längre tid på ridskola. Nu köper de egen ponny eller häst tidigare och riskerar att utsättas för självutnämnda experter i stallet. Med vår utbildning får de en grund att stå på, med en utbildningsbank och mycket hög kompetens på våra föreläsare.
    − Genom åren har vi insett att den här formen av utbildning saknas inom Svenska Ridsportförbundet. Men vi vill samtidigt inte ses som en konkurrent till förbundet, utan ett komplement.

    Förbundet presenterar en liknande satsning

    Svenska Ridsportförbundet presenterar i dagarna en liknande satsning inom ungdomsdressyren.
    − Det är jättebra och jag tror att det finns utrymme för flera utbildningar. Allt som görs för sporten och utbildning välkomnar vi, och om vi inte behövs, så ska vi inte fortsätta. Det är inget självändamål att driva Dressage Power Academy, säger Peter Härnstam.

    Fakta

    Dressage Power Academy vill stärka svensk dressyr

    Skapades av Peter Härnstam och Kristian von Krusenstierna, som båda har meriter som dressyrryttare upp till landslagsnivå och tränare.

    Syftet är att erbjuda avsutten utbildning till dressyrryttare mellan 12 och 21 år.

    Deltagande i grundutbildningen kostar 9 800 kronor och gäller för en ryttare och en förälder. Ansökan till nästa år är öppen fram till den 6 december.

    Utbildningen består av 13 utbildningstillfällen, varav tre är fysiska träffar, och de fyra övergripande målen är Hästens handhavande och välbefinnande, Träning och tävling, Ryttarens hälsa samt Ryttarens interaktion med andra.

    Deltagarna ska ha tillgång till häst/ponny och rida på Lätt A-nivå (ponnyryttare), Msv C-nivå (juniorer) samt Msv B-nivå (young riders).

    De som gått grundutbildningen kan fortsätta med påbyggnadsutbildning under ett antal år.

    Även hoppning. I veckan kom nyheten att akademin nu öppnas även för unga hoppryttare och därmed ändrar namnet till Dressage Power Academy Dressage & Jumping.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden