Hästens svaga punkter, del 6Ingen hov – ingen häst, klyschigt men sant. Många fysiska problem kan orsakas av felaktigt verkade hovar.
Bakåtbruten tåaxel vanlig orsak till hälta
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hopphäst – trend att sko med sulor
Hopphästar upplevs ofta som mer sulömma än andra hästar, menar veterinär Ove Wattle. Om det beror på att det är ”trendigt” med sulor på hopphästar eller om de verkligen har sämre hovar finns det inga studier på.
– Det återstår att lista ut. Tittar vi på hästar som skotts med sula har hopphästar varit överrepresenterade i den kategorin. När man väl börjat sko med sula stimuleras inte den egna sulproduktionen lika bra som hos en häst som har kontakt med marken. Sulhornet växer långsammare och hästarna blir lättare ömfotade, det är svårt att komma ifrån. Det kan behövas tid när sulorna tas av, säger Ove Wattle.
Dressyrhäst – titta på hovbenets placering
Dressyrhästar har mycket mindre radie på vändningar, till exempel i piruett, och de går mycket på volt, generellt sett. Då blir hovbenets placering i hovkapseln extra viktig. Hästen har alltid en överrullning när den ska lyfta hoven, och belastningen i leder och ligament påverkas av benställningen och hovbenets position.
– Hovbenet kan ligga lite vridet eller asymmetriskt, och då ökar risken för låg hälta. Det gäller att lära sig att titta på hovar. På en nyverkad häst visar sulan var hovbenet ligger, där hovbenet tar slut tar lamellranden och väggen vid. Sulkantens utlinjering påverkas av hovbenets utseende. Jag försöker lära ut det här till veterinärer, hovslagare och hästägare, säger Ove Wattle.
Ta hänsyn till individen
Ove Wattle menar att både hovslagare och djurägare borde bli bättre på att läsa hästen.
– Alla människor trivs inte i alla skor. Vi måste ta hänsyn till förutsättningarna, annars ökar risken för låg hälta. Men det är svårt för många att läsa.
Se upp med bakåtbruten tåaxel
En studie visar att låga hältor ofta beror på hovbenets placering. Men cirka 73 procent av alla hästar med låg hälta fram har också en bakåt-bruten tåaxel.
– Det går att koppla till hälta, och det här gäller både hopp och dressyr, säger Ove Wattle.
Dålig hovkvalitet ger hovböld en chans
Dålig hovkvalitet innebär att hornet har svårt att hålla ihop.
Sprickbildning och eventuella tendenser till hålväggar är något att se upp med. För att en hovböld ska kunna bildas krävs en defekt i hoven där bakterier kan ta sig upp och därefter in i kötthoven för att skapa en infektion.
– Hovkapseln är ett skydd, för om den är intakt kan inte bakterier komma in och då kan hästen inte få en hovböld. Det är bara små föl som kan få det via blodet, säger Ove Wattle.
Andra hästar, andra problem
Travhästar har skotts med längre tår för att de ska bli mer taktfasta.
– Längre tår ger andra ansträngningar. Men nu har takten generellt sett blivit bättre, så då kan hästarna skos med kortare tår, säger Ove Wattle.
Fullblod kan lätt bli lite platthovade och ha tunna väggar.
– De kan vara svåra att sko och kan då bli ömfotade efter skoning, vilket en häst inte ska vara.
För islandshästar är det benlyften som är viktiga.
– De ryttarna vill ha mycket hov, säger Ove Wattle.
Fakta
”Värt att ta av skorna innan du köper häst”
Vad är det en hästköpare bör tänka på när det gäller hovarna?
– Det gäller att titta så att hästen inte är bakåtbruten i hovleden. Hoven ska vara konkav med en fast sula så att hästen inte blir ömfotad. Om du ska köpa häst, se om den är skodd och med vilken typ av skor. Det är också klart värt att låta ta av skorna. Bäst är det att ta med sin egen hovslagare, om det inte går att ta hästen på prov. Du kan också upptäcka saker om du tar av skorna, som om den haft fång och hur hovbenet är placerat. Att ta av skorna kostar men det kan du spara igen på sikt. Många köper häst med skorna på utan att kontrollera hovarna, och det kan bli ganska kostsamt. Jag skulle aldrig köpa en häst utan att ta av skorna.
– En annan orsak till att ta av hästen skorna innan du köper är att du får klart för dig hur svår den är att sko.
Varför är det viktigt att veta hur svårt det är att sko?
– Jag har haft djurägare som kommer med hästar som är jättesvåra att sko, och då har man skaffat sig ett problem. Det kan vara svårt hitta hovslagare som vill sko hästen, eller hitta en veterinär som kan sedera inför skoning. Att kolla det här innan köpet kräver små medel jämfört med att köpa en häst.
Ove Wattles tre tips:
- Sko av hästen inför köp.
- Välj en välutbildad och kunnig hovslagare.
- Lär hästen stå still vid verkning och skoning redan vid unga år.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på