Dressyr
15 juli 2023 11:11
Ridsportplus

”Bamse” bäst från kval till final i 7-åringarnas dressyrchampionat

FHS 2023Segern i de 7-åriga dressyrhästarnas championat i Falsterbo gick inte oväntat till danska semifinalvinnaren Susanne Barnow och Åtoftens Dancing Memory.

”Bamse” bäst från kval till final i 7-åringarnas dressyrchampionat
Susanne Barnow med sin "Bamse" alias Åtoftens Dancing Memory som är hela 178 cm i mankhöjd. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Susanne Barnow och Åtoftens Dancing Memory (DWB valack, f-16, e Era Dancing Hit, uppfödare Annette Bugge & Claus Hansen) vann med 82,086 procent.

    – Han är en supercool häst, han bryr sig inte om omgivningen. Han växer lite på banan, tycker om att visa upp sig, säger Susanne Barnow om sin 178 centimeter höga häst som kallats ”Bamse” sedan han var föl.

    Susanne B driver egen verksamhet utanför Århus, köper själv unghästar, utbildar och säljer. Dagens vinnare är även han en av hennes egna hästar.
    – Jag är verkligen glad för honom. Jag har haft honom sedan han var 4 år och utbildat honom själv hela vägen.
    – ”Bamse” har ett helt speciellt temperament, han är en showhäst. Man kan gå in till honom i boxen och han bara ligger. Han är lätt att resa med, står bara, äter, dricker.

    Susanne Barnow  Åtoftens Dancing Memory B
    Susanne Barnow – Åtoftens Dancing Memory B. Foto: Kim C Lundin
    Susanne Barnow  Åtoftens Dancing Memory
    Susanne Barnow rider Åtoftens Dancing Memory med ett stort smil, hon har haft honom sedan han var föl. Foto: Kim C Lundin
    Jessie Johansson Luuk H
    Jessie Johansson och Luuk H. Foto: Kim C Lundin

    Flitigaste ryttaren klev fram och tog andraplatsen

    Men sedan överraskade semifinalens 6:a Jessie Johansson med Luuk H (KWPN valack, f-16, e Gunner KS-Vivaldi, uppf W.J.G. Raaijmakers, ägare Tullstorp Dressage Stable AB) genom att kliva upp och ta andraplatsen med 77,815 procent.
    – Han är otroligt grön och han har haft väldigt mycket i huvudet. Det är en otroligt snäll häst, men han är väldigt lätt påverkad av allt utifrån. Han behöver ha sina rutiner. Vi är så glada att han har kunnat vara här hela veckan, att man kan rida på honom och hoppa upp – ja, det kan vara svårt att komma upp ibland.
    – Vi tror mycket på den för framtiden. Han har aldrig gått de här programmen felfritt, nu tror jag att han gick fyra procent över personbästa, berättar ryttaren Jessie Johansson.

    Jessie Johansson Luuk H
    Jessie Johansson och Luuk H. Foto: Kim C Lundin

    26-åriga Jessie Johansson är kanske den flitigaste unghästvisaren på Falsterbo i år och har klivit fram som en verklig stjärna med fina ritter. Här har hon ridit arbetsgivarens Tullstorps hästar, men även sitt eget sto Flow som hon red i 6-årsfinalen.
    – Jag började hos Jan (Brink) för ett och ett halvt år sedan. Nu har vi jobbat ihop oss och hittat hästmaterial som vi är nöjda med. Så nu är jag glad att jag stannade!

    Jessie Johansson Luuk H
    Jessie Johansson med Luuk H från Tullstorp Dressage. Foto: Kim C Lundin

    Jessie berättar att hon började karriären som ponny- och juniorryttare, men sedan åkte ner till Tyskland och jobbade – hos Therese Nilshagen och Hof Kasselmann. När hon kom hem var hon osäker på hur hon skulle gå vidare, men fick så småningom kontakt med Jan.
    – Jag var precis som alla andra yngre. Man strävar efter framgång och vill uppnå det snabbt. Det tar lång tid att förstå att framgång tar tid och det kräver hårt jobb. Jag behövde hoppa runt och prova lite annat emellan för att hitta lugn och ro i kroppen.
    – Jag känner fullt förtroende för Jan och jag tror att han har förtroende för mig och det skapar lugn och ro i det dagliga arbetet.

    Nadja Aaboe Sloth Satchmo
    Nadja Aaboe Sloth med Satchmo blev tredjeplacerade. Foto: Kim C Lundin

    Liksom i semifinalen följde därefter de danska talangerna Satchmo (DWB valack, f-15, e Hesselhöj Donkey Boy, uppf Erik Mölbak) som blev 3:a med Nadja Aaboe Sloth på 76,500 procent och Sevilla (sto, f-16) och Anna Zibrantsen som red hem en 4:eplats med 76,200 procent.

    Ida Küchenmeistern Nordenberg Moretti
    Ida Küchenmeistern och Nordenberg Moretti Weltino. Foto: Kim C Lundin

    Ida Küchenmeistern Nordenberg och Moretti Weltino (SWB valack, f-16, e Dante Weltino OLD-Master, uppf Kerstin och Lars Svenstrup, ägare Charlotte Haid-Bondergaard, Dan Nordenberg) var 9:a i semifinalen men steppade nu upp rejält och tog 5:eplatsen med 75,757 procent.

    – Idag kändes det ju bra, utom den där sista serien, säger Ida.
    Blir det Unghäst-VM i Ermelo igen?
    – Nej, det är för dyrt med soppan, säger Idas make Dan Nordenberg, men ändrar sig.
    – Nej, det är klart vi ska åka, man får ju soppabidrag …

    Gångartsdomare i klassen var Mats Eriksson och brittiska Isobel Wessels, punkt till punkt dömdes av Pia Fälth.

    Resultat
    Regler

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden