Ridsport TV
24 november 2016 18:32
Ridsportplus

Banhoppning med Markne i senaste tipsfilmen

I Pether Marknes nya hopptipsfilm, nummer 11 i ordningen, är det banhoppning som gäller med fokus på rytmen. ”Målet är att ha en och samma rytm – det ska kännas enkelt och som att hindret kommer till oss” säger Pether.

Banhoppning med Markne i senaste tipsfilmen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den här gången är den banhoppning som gäller på Arphus och som ofta i Pether Marknes övningar är höjden låg.
– Träningshoppa på låga banor med bibehållen rytm och kontakt. Känn att du har kontroll, kan landa och rida vidare. Lydnaden ska inte komma från handen – det är väldigt viktigt, säger Pether.

Fokus ligger på rytmen, som behåller balansen i ekipaget. Lydnad får inte bli på bekostnad av att hästen slutar tänka framåt och Pether ser gärna en stor, hel galopp utan för mycket laborerande med olika växlar.
– Är du längst ut på dragspelet är det en lång väg tillbaka igen. Försök hålla dig kring mitten på dragspelet, lite fram och tillbaka men ändå så nära mitten som möjligt, säger Pether.

Starta upp i en bra rytm som du håller banan igenom. Många tenderar att fokusera på den perfekta avståndspunkten, men Pether påminner om att hålla rytmen hela banan istället för att bara tänka på att pricka avståndspunkten.
– Om du laborerar för mycket med tempot för att pricka avståndspunkten är den ju ändå inte perfekt. Försök därför bara att behålla rytmen.
Pether tipsar vidare om att i möjligaste mån rida färdigt banan precis som på tävling oavsett vad som händer och att våga sluta träningen i tid. Många gånger är såväl tränare som elever sugna på att höja upp, men sluta då det känns bra.
– Det är uppbyggande träning vi vill ha. Både du och hästen ska få med er något positivt och då gäller det att sluta i tid istället för att köra ”bara en runda till” som tenderar att bli fler om den där sista rundan inte lyckas.

Till hoppfilm nummer 11 finns ingen tillhörande text i pappersupplagan av Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden