Ponny
11 augusti 2023 09:10
Ridsportplus

Bara häst för ”Cronin and daughters” efter SM

SM på SundbyholmEfter ponny-SM blir det nya tider för systrarna Alicia och Linnea Åberg-Cronin som bägge ligger inom räckhåll för medaljer. Detta efter en tumultartad start med felaktig medaljutdelning och en krock på framhoppningen på Sundbyholm. Se vad pappa Adrian Cronin och systrarna berättar här.

Bara häst för ”Cronin and daughters” efter SM
Alicia Åberg-Cronin toppade första SM-kvalet dubbelt upp. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Irländaren Adrian Cronin är mer eller mindre född på hästryggen, och döttrarna Linnea Åberg-Cronin och Alicia Åberg-Cronin går i hans fotspår. Tillsammans kuskar de land och rike runt och skördar tävlingsframgångar med egenproducerade irländska ponnyer och även hästar för 16-åriga Linneas del. SM på Sundbyholm är inget undantag, även om starten varit något tumultartad.

    Det började med att Linneas juniorhäst Enzo van de Kouterhoeve (SBS val f-10 e Figo de Muze-Dawson van de Padenborre, uppf De Heere Stijn Stevens, äg A & A Sporthorses AB) fick sig en smäll efter att nästan ha krockat med en annan häst på onsdagens stökiga framhoppning inför första omgången. Att något var fel märktes dock inte direkt.
    – Det var kaos på framhoppningen med alldeles för många hästar samtidigt. Hindren blåste omkull och folk kraschade in i varandra. Väl inne på banan var han spänd och inte alls sig själv, vilket resulterade i att han stannade. När han kom ut märkte vi att han var svullen i ett ben, berättar Adrian Cronin.

    Som tur är lade sig svullnaden till på torsdagen och Enzo kändes fräsch när Linnea tog ut och trimmade honom. Men det blir ingen mer start den här helgen.
    – Det är verkligen synd. Han har varit felfri och vunnit i sina senaste starter, och vi kom hit med stora förhoppningar, säger Adrian Cronin.

    Vann och förlorade på samma gång

    Desto bättre gick det för 13-åriga Alicia när första SM-omgången, tillika inverkans-SM, reds på torsdagen. Tillsammans med Are you nearly there yet, alias ”Chloe”, blev det seger och med Troglan slutade hon tvåa i kategori B. Dessutom fick hon rida ärevarv med guldtäcke och guldmedalj runt halsen som mästare i inverkansridning. Just den biten fick dock en bitter eftersmak när familjen flera timmar senare fick till sig att Alicia inte hade tagit guld, utan blivit fyra i inverkan.

    Det visade sig att Robert Solin, nationell samordnare för häst och ponny på Svenska Ridsportförbundet, råkat räkna fel på de sammanlagda poängen för vårens inverkanskval och finalen. ”Väldigt olyckligt och inte alls roligt för någon av flickorna”, säger överdomaren Barbro Lilje.

    Alicia får dock behålla både medalj och guldtäcke, medan den rätta segraren Jill Spencer firas under den extrainsatta prisutdelningen på fredagen.
    – Det var ledsamt för båda flickorna – den ena som red ärevarv och sedan fick veta att hon inte skulle haft medalj, och den andra som blev snuvad på hela upplevelsen, säger Adrian Cronin.
    – Alicia blev väldigt ledsen.

    Jag är besviken men ändå glad. Målet var att vara nolla och jag är riktigt nöjd med mina ponnyer.

    Alicia Åberg-Cronin

    – Men hon vann klassen och blev tvåa, vi tar med oss det som något positivt, fortsätter Adrian Cronin.
    – Nollar hon i andra omgången rider hon sist i finalen.

    Alicia själv har hämtat sig lite efter det snopna avslutet.
    – Jag är besviken men ändå glad. Målet var att vara nolla och jag är riktigt nöjd med mina ponnyer. Vi har med oss en bra känsla inför fortsättningen, säger hon.

    Hon älskar bägge sina ponnyer, som tidigare ridits av storasyrran som bland annat vunnit SM-guld med Troglan, men Chloe är favoriten. Bland meriterna med det vita lilla stoet finns bland annat en seger i Hööks ponny-GP i Borås tidigare i år. De har också ridit Baltic Cup tillsammans.
    – Hon är fantastisk, säger Alicia.
    – Hon ställer upp i alla lägen och är jättesnäll. Troglan kan vara snäll, men han kan också vara lite galen.

    Linnea Åberg Cronin Mohulla Playboy-1157
    Linnea Åberg-Cronin med sin Mohulla Playboy. ”Jag har utbildat honom själv”, säger hon stolt. Foto: Pernilla Hägg
    Adrian Cronin-hard To Beat 2 220612 Rt
    Adrian Cronin med hjärtehästen Hard To Beat G. Foto: Roland Thunholm

    Kunde inte göra galoppombyte

    Efter den olyckliga starten med Enzo fick även Linnea lite plåster på såren i den första SM-klassen för D-ponnyer. Tillsammans med Mohulla Playboy (val f-11 e Danesfield Prince-Ard Archer, uppf Dennis O’Halloran, äg A & A Sporthorses AB) blev hon fyra i inverkans-SM och ligger femma inför fortsättningen.

    Playboy kom till henne som 7-åring och det har varit en resa upp i de stora klasserna. Tillsammans har de bland annat fina Medelsvår A-framgångar och en lagseger i Baltic Cup med sig i bagaget.
    – När jag fick honom kunde han inte ens göra ett galoppombyte. Vi har lagt ner extremt mycket markarbete och mycket jobb på att få honom dit där han är idag, berättar Linnea, som är väldigt förtjust i sin ponny.
    – Han gör alltid sitt bästa och är alltid positiv när han kommer in på banan. Jag tycker väldigt mycket om att rida honom.

    Hård tränare med VM-förebild

    Bägge tjejerna tränar för pappa Adrian och det är ordning på grejerna som gäller.
    – Pappa är väldigt bra som tränare, men han är också väldigt hård. Han vill ha det perfekt, om det inte är det så får vi jobba vidare. Men vi vet också att det kommer bra resultat i slutändan, säger Linnea.

    – Vi tränar mycket på marken och rider många olika linjer på hinder. Vi tränar också mycket på balansen i ridningen. Våra hästar har en fin ridbarhet och vi har ett bra system, säger Adrian Cronin.

    Inspirationskällan till systemet är på världsmästarnivå.
    – Jag har ridit mycket själv och rider fortfarande. Min träningsfilosofi kommer främst från Jeroen Dubbeldam som jag jobbade hos när jag var yngre. Han var länge en mentor för mig och mitt system bygger på hans system, berättar Adrian Cronin.

    Till vardags jobbar Adrian Cronin med att ” scouta” hästar åt ryttare i det internationella nätverk som han har byggt upp genom åren. Första hästen han sålde i Sverige var ingen mindre än Richmond Park, som tog VM-silver i lag med Royne Zetterman i spanska Jerez 2002.

    Tiotalet sålda hästar om året blir det ungefär och det senaste är det två hästar som visat framfötterna i prestigefyllda unghästfinaler i USA.

    Adrian Cronin hittade också SWB-stoet Järta och ”chansade på” att det skulle bli en bra childrenhäst för Linnea. Childrensilver på SM, silver med svenska laget vid ungdoms-VM och uttagning till ungdoms-EM i Vilamoura 2021 blev facit.
    – De har haft en fantastisk karriär, säger Adrian Cronin.

    Järta tävlas av Alice Nordberg i årets SM och ekipaget var även uttaget till EM tidigare i sommar.

    Ponnytiden strax över

    Att hinna med att göra hästaffärer samtidigt som man ska åka både på ponny- och hästtävlingar är dock inte det lättaste – och efter SM blir det därför nya tider hos familjen Cronin.
    – Vi slutar med ponnyer efter SM och alla ponnyer ska säljas. Båda tjejerna ska rida häst och det gör att vi kan rida på samma tävlingar. ”That’s the plan for family Cronin”, säger Adrian Cronin.
    – Det blir en kort ponnykarriär för Alicia, men det är mycket enklare för hela familjen och mer kostnadseffektivt om vi kan rida tillsammans.

    Efter SM är tanken att vi ska hitta en childrenhäst till henne, och bygga upp den till juniornivå.

    Adrian Cronin om Alicia

    En viktig spelare är också mamma Anna Åberg-Cronin som för tillfället är kvar hemma på gården i skånska Hörby.
    – Hon är rektor på en skola och snart är det skolstart, så hon kunde inte följa med den här gången, säger Adrian Cronin.

    – Alicia rider hästar hemma men har inte varit ute och tävlat än. Efter SM är tanken att vi ska hitta en childrenhäst till henne, och bygga upp den till juniornivå.

    Några färdiga hästar blir det inte tal om, menar Adrian Cronin.
    – Vi har ingen stor plånbok. Bästa hjälpen jag kan ge dem är kunskap och träning. Vi lägger inga miljoner på hästar. Vi köper det vi kan, jobbar med det och får det att fungera. Tjejerna har inget annat val.

    ”Varandras motsatser”

    Är tjejerna lika varandra?
    – De är varandras motsatser. Linnea är en nörd, hon är noga med detaljer och jobbar extremt hårt i stallet. Hon tänker nästan för mycket i ridningen ibland.

    – Alicia är helt tvärtom, hon vill vara ute och tävla och har mycket energi. Hon gillar inte stallarbetet så mycket, men är extremt fokuserad när hon rider. Hon är också väldigt tuff. Alicia är väldigt tävlingsinriktad och ibland rider hon lite för fort, säger Adrian Cronin.

    Vem är mest lik dig?
    – Det finns lite av mig i båda, men definitivt den lilla.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden