Hästliv
16 januari 2021 15:08
Ridsportplus

Barfotahästar på ridskolan väckte misstro: ”Ridsporten är lite fyrkantig”

OmstriddaRidskolehästarna hos Arvidsjaurs Ryttarförening går barfota, ett val som mött både misstänksamhet och anmälningar om att hästarna far illa. "Det spelade stor roll för oss när Peder Fredricson berättade att han tävlade flera av sina hästar utan skor", säger ridläraren Anna Lundqvist.

Barfotahästar på ridskolan väckte misstro: ”Ridsporten är lite fyrkantig”
Anna Lundqvist och Tea Wännman är vid det här laget vana vid frågor och misstro kring att ridskolehästarna går barfota. Foto: Malin Jonsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under många år har ridskoleponnyerna i Arvidsjaurs Ryttarförening gått barfota, men det var först för ett par år sedan, då ridskolan fick en anställd som också var barfotaverkare, som ridskolan började arbeta mer systematiskt med barfotahästar.

    För det krävs en hel del planering vid att vänja en häst vid att gå utan skor, säger ridläraren Anna Lundqvist.
    − Det är förstås en individuell process för varje häst, men vi börjar med att ta av skorna bak, och när vi har bäst förutsättningar med rätt årstid och bra underlag i hagen, så tar vi av fram också. Man får räkna med att det tar upp till sex månader innan hästen är färdig som barfotahäst.

    Hov2 Foto Malin Jonsson Mindre
    Så här ser hovarna ut på en av ridskolehästarna i Arvidsjaur. Foto: Malin Jonsson

    Under övergångsperioden används boots, alltså avtagbara skor, som åker på när underlaget så kräver.
    − Idag finns det många modeller av barfotaboots som även går att sätta brodd på för bättre fäste.

    Alla hästar kan gå barfota, även om alla hästägare inte kan ha barfotahästar.
    Anna Lundqvist

    Anna Lundqvist säger att hon till en början var skeptisk till att alla hästar kunde fungera utan skor.
    − Vi hade en ridskolehäst med väldigt dåliga hovar, som tappade skor hela tiden. Jag sade att om det funkar utan skor på honom, så funkar det på alla. Och det gjorde det.
    − Men, tillägger hon, alla hästar kan gå barfota, även om alla hästägare inte kan ha barfotahästar.

    Utmana sitt tänkande

    Anna Lundqvist förklarar att det krävs lite mer av en hästägare om hästen ska gå barfota, inte minst ett öppet sinne.
    − Ridsporten är lite fyrkantig. Vi ska göra som vi alltid gjort. Jag menar att det handlar om att utmana sitt eget tänkande och våga tänka nytt. Sedan kan man plocka ut godbitarna ur olika filosofier.

    Vi tycker bara om att prova andra vägar.
    Tea Wännman

    Anna Lundqvist och föreningens ordförande Tea Wännman stryker under att de inte köper den lära som var stor för ett antal år sedan, Strassermetoden, vilken gick ut på att verka ner hovarna kraftigt och göra snabba förändringar av hovformen. En metod som blev mycket omdiskuterad.

    − Vi tycker bara om att prova andra vägar. Vi var tidiga med att ha ridskolehästarna på lösdrift, vi använder balansplattor till hästarna och ger dem djupvågsmassage regelbundet. Hos oss går alla hästar, även de privatägda i stora flockar, säger Tea Wennman och förklarar att föreningen har i sin värdegrund att hästarna ska leva så naturligt som möjligt.

    Anna Lundqvist Tea Wännman 3 Foto Malin Jonsson Mindre
    Ridläraren Anna Lundqvist och föreningens ordförande Tea Wännman. Foto Malin Jonsson

    Får arbeta med det vi har

    −  Det handlar också om att vi inte har råd att köpa in flashiga hästar till ridskolan, utan måste arbeta med det material vi har, och det har fått oss att börja arbeta med förebyggande behandling och träning i större utsträckning.

    − Vi är tyvärr, på grund av kommunpolitikernas attityd, tvungna att äga och drifta anläggningen i egen regi och att ha det ansvaret som ideell förening innebär en minst sagt tuff ekonomisk situation.
    − Ridskolan i Arvidsjaur är den enda kvalitetsmärkta ridskolan i  Norr- och Västerbotten där föreningen äger anläggningen, inte kommunen, säger Tea Wännman.

    Centino Arvidsjaur Foto Malin Jonsson Mindre
    Centino, en av ridskolehästarna hos Arvidsjaurs Ryttarförening. Foto: Malin Jonsson

    Anmälda vid tre tillfällen

    Ridskolan har mött misstänksamhet kring barfotahästarna och flera gånger blivit anmälda till Länsstyrelsen, men vid varje inspektion har Länsstyrelsens djurskydds- och veterinärenhet bedömt att djurhållningen varit mycket god.

    Och när Peder Fredricson i somras berättade att han tävlade Hansson WL barfota blev det lite av en upprättelse.
    − Det var jätteroligt. Det var så kul att se en toppryttare våga prova. Vi gör ingen skillnad, men Peder gör skillnad, och om han kan göra det kan nog fler vänja sig vid tanken, säger Anna Lundqvist.

    Mindre risk för skador

    Att ha ridskolehästarna barfota handlar också om att minimera skaderisken, såväl för att hästarna ska skada varandra i hagen som för att de ska skada eleverna.
    − Nu behöver ingen bli trampad av en järnskodd hästhov och om en häst skulle sparka, vilket händer väldigt sällan, blir det inte heller samma skador.

     

    Måste verkas oftare

    Så sköts barfotahästarna

    Hästar utan skor ska verkas oftare än hästar med skor, var tredje till sjätte vecka. Ridskolan i Arvidsjaur löser det genom att den anställda som är utbildad barfotaverkare ser över hästarnas hovar med täta intervaller för att minska omställning för hoven.

    Bootsen som alla hästar och ponnyer har, och som kan användas med eller utan brodd, kostar ungefär detsamma som skor och håller minst ett år.

    Hästarna går i stora hagar och rids i ridhus och i paddock med sandunderlag. De rids även ut i skog och mark.

    Expandera

    Barfotahästarna är inte det enda hos Arvidsjaurs Ryttarförening som skapar diskussion i hästvärlden. Den andra diskussionen handlar om täcken, eftersom så många som möjligt av ridskolehästarna går utan täcken, även när det är många minusgrader.

    − Jodå, vi brukar få höra åsikter om det också, säger Tea Wennman.
    −  Vår syn är att hästarna mår bra så länge de har fri tillgång till mat och kan gå in i ligghallar. Hästarna är sams med varandra så alla får komma in i ligghallarna, men det är bara när det är riktigt blåsigt som de går in där.

    Hage1 Foto Malin Jonsson Mindre
    Att de flesta ridskolehästar går utan täcke väcker också frågor. Foto: Malin Jonsson

    Blött täcke ger motsatt effekt

    Sedan finns det ett par hästar som är äldre och behöver täcke för att inte bli för kalla och stela när det kommer nederbörd och blåst.
    − Jag har själv en äldre häst som går med täcke, men det innebär också att jag får byta täcke ofta, kanske två gånger om dagen om det regnar eller snöar, eftersom ett blött täcke snarast får motsatt effekt.

    Hage2 Foto Malin Jonsson Mindre
    Hästarna går i flockar och har fri tillgång på mat. Foto: Malin Jonsson

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden