Sportnytt
1 september 2020 15:35

Barn fick gult kort: ”Minderåriga bär ansvaret för sina förseelser”

DisciplinnämndDet var korrekt att ge de båda barnen gult kort då de missade att det var hästbesiktning inför en Lätt B-klass. Detta menar Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som avslår vårdnadshavares överklagande av bestraffningen. "Idrottens regelverk innehåller inte några särregler för omyndiga idrottsutövare eller för de som inte uppnått straffmyndig ålder enligt svensk lag," skriver nämnden bland annat i sitt beslut.

Barn fick gult kort: ”Minderåriga bär ansvaret för sina förseelser”
Det var vid en hopptävling de gula korten till barnen delades ut. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var vid en hopptävling i våras som de båda barnen, 12 och 8 år gamla, fick varningen gult kort av överdomaren efter att inte ha besiktigat sina ponnyer.

Besiktning är obligatoriskt för att starta Lätt A och uppåt. De båda barnen red en lägre klass och hade missat att det var besiktning. Deras resultat från klassen de ridit på obesiktigade hästar ströks.

Vårdnadshavare har överklagat utdelandet av gula kort till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som nu har haft uppe fallet.

”Ett misstag”

Vårdnadshavaren menar bland annat att straffet är oproportionerligt i förhållande till förseelserna, att det rör sig om ett uppenbart misstag, att det strider mot straffrättsliga principer att döma någon för ett misstag han eller hon inte haft insikt i samt att det strider mot barnkonventionen att utdela orättvisa straff till barn

Nämnden avslår överklagandet och menar att överdomaren har agerat korrekt och att straffet var rimligt. ”Idrottens regelverk innehåller inte några särregler för omyndiga idrottsutövare eller för de som inte uppnått straffmyndig ålder enligt svensk lag. Utgångspunkten för bedömningen bör också vara att även minderåriga bär ansvaret för sina förseelser, även om bedömningen av minderårigas förseelser kan bli en annan än för vuxna. Ett system där minderåriga utövare, trots brott mot TR, inte tilldelas någon bestraffning enbart på grund av deras ringa ålder riskerar att leda till att systemet missbrukas,” skriver nämnden i sitt beslut.

Medhjälpare ska kunna TR

Nämnden lyfter också att ryttare under 13 år inte innehar grönt kort men att de vid varje tävlingstillfälle ska ha en medhjälpare som innehar grönt kort med sig att denne ska känna till reglerna i tävlingsreglementet. Kravet på besiktning fanns i propositionen till tävlingen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden