Sverige
10 augusti 2017 08:35

Barn ramlade av när jas-plan flög över ridklubb

I går flög ett jas-plan oannonserat över en ridklubb i Skåne. Det slutade i att flera lektionshästar skrämdes och att barnen ramlade av.

Barn ramlade av när jas-plan flög över ridklubb
Ett jas-plan, dock inte just det som visas på bilden, skrämde hästarna på ridklubben. Getty Images/iStockphoto

En JAS 39 Gripen från F17 flög för att navigera inför en uppvisning som ska vara senare i augusti och då det oannonserat passerade skånska Viarp rid- och körklubb mitt under en lektion reagerade hästarna
– Ett tiotal hästar blev skrämda och många barn ramlade av hästarna, ingen blev skadad denna gång som tur var, säger Susanne Johannesson, ridskolechef på Viarp kör- och ridklubb, till Sydsvenskan.

Hon berättar för tidningen att klubben inte hade fått någon information om flygningen, vilket de ska ha fått vid andra tillfällen. Flottiljchefen Lars Bergström säger till Sydsvenskan att flygningarna annonseras om det är övningar på schemat, men att information om flygningarna inte går ut annars.

Försöker ta hänsyn
Bergström bekräftar händelsen på ridklubben.
– Det stämmer, det inträffade är så klart djupt tragiskt.
– Vi tar så mycket hänsyn vi kan därute och jag är säker på att piloten har gjort allt den kan för undvika det inträffade, man ser inte på några kartor att ridskolan ligger här. Istället handlar det för piloten om att hålla utsikt och se till att försöka undvika gårdar och så vidare, men ibland är det ofrånkomligt, säger Lars Bergström till Sydsvenskan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden