Dressyr
13 januari 14:39
Ridsportplus

Förväntade vinnare levererade –Dalera och Jessie bäst

VärldscupenNär världscupen i dressyren genomförde sitt sjunde kval i Basel visade världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB upp sig på bästa sätt. Den mest spännande duellen stod dock mellan de två tyska ryttarna Sönke Rothenberger och Matthias Rath som kämpar om den tredje platsen i det tyska laget som ska till OS.

Förväntade vinnare levererade –Dalera och Jessie bäst
Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB i Basel. Foto: © FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Världscupens sjunde kval i västeuropeiska dressyrligan avhölls i Basel, finalstad 2025, och det var en omgång som kom att handla om tyska ryttare på pallplatser rakt igenom.

    53459944353_c51eb8d576_k
    Så enkelt och så självklart – Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB defilerar ut på lång tygel. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    Som regerande världsetta kom Jessica von Bredow-Werndl in och bekräftade att hennes och TSF Dalera BB:s form i Stockholm var ingen slump. De gör inga träningsrundor utan håller alltid samma höga nivå rakt igenom, i Basel slutade de på 91,01 procent efter att ha landat 10:or rakt över för svårighetsgrad och musik. Bland de bästa rörelserna i programmet var högerpiruetterna och övergångarna mellan piaff och passage. De fick faktiskt en 5:a för den samlade skritten av en domare.

    Under presskonferensen gav Jessica klara besked om världscupfinalen.
    – Vi kommer inte att flyga. Vårt fokus är på Paris. Jag vill inte bara behålla vår nuvarande form utan även utveckla den vidare om det går.
    – Många medier har skrivit att vi slutar efter OS i Paris. Jag vill inte fastslå det så kategoriskt, vi får se hur saker och ting spelar ut, kommenterade Jessica von Bredow -Werndl.

    53461643389_a49892129e_k
    Världsettan Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB. Foto: © FEI/Martin Dokoupil

    Isabell Werth och Emilio – 18 år och bättre än någonsin – är ett ekipage som bevisar att tålamod och grundarbete lönar sig och att dressyr är mer av ett maraton än en sprint. De slutade på 87,95 procent och fick 10:or för koreografi och musik.

    53460222995_511dfe8219_k
    Dekoren runt Basels bana är helt otrolig, Isabell Werth och Emilio mot en fond av röda begonior. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia
    53461819920_a14352fae9_k
    Isabell Werth och Emilio Foto: © FEI/Martin Dokoupil

    Sofia Flodin, hästskötare på Gestüt Schafhof och tävlingsgroom åt Matthias Rath firar förmodligen att hennes ”Desti” aka Destacado FRH (Hann f -13 e Desperados – Londonderry) tog hem sin största framgång till dags dato, förvisso inte seger men personbästa med 81,75 procent. Det märks ännu att hingsten är grön och valpig men ack så lovande och vilket fint samarbete de två visar upp. Dagens resultat för upp på honom till tredje plats i tabellen över den västeuropeiska ligan.

    53460120054_457481ff13_k
    Matthias Rath och Destacado FRH Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    De fem domarna var helt eniga om utgången på topp-tre, fjärde plats gick till Florian Bacher med Fidertraum OLD med 79,77 procent efter målskillnad mot Sönke Rothenberger och Matchball OLD som efter en del missförstånd stannade på 79,225 procent.

    Publikens omdöme via appen Spectator Judging var rangordningsmässigt likt det officiella resultat sett till topp-tre. Publiken gav de tre toppryttarna lägre procent än domarna men bara med marginella procent. Tre ryttare fick högre procent och placering av pubilken nämligen Matthias Rath som enligt publiken borde haft en procent till. De ville även ha Sönke Rothenberger på fjärde plats med en halv procent till och hemma ryttaren Andrina Suter borde haft tre procent till och blivit femma. Men, officiellt resultat gäller och hemmafavoriter eller inte, domarna dömer än så länge.

    Live-rapportering från klassen

    Vi rapporterade live från världscupküren i Basel och du läser artikeln uppifrån och ner där de sista ekipagen kommer först.

    Totalt 14 ekipage granskades av domarteamet lett av Hans Voser, hemmadomare med kollegorna Susanne Baarup (DEN), Stephen Clarke (GBR), Henning Lehrmann och Raphaël Saleh (FRA).

    Sist men inte minst – Destacado

    17:05 Till Star Wars tema rider Matthias Rath och godkände hingsten Destacado FRH, 11-årigt underbarn sedan unghäståren som sköts om av svenska Sofia Flodin. ”Desti” och Matthias har ett härligt samarbete och fuxhingsten är härligt med på noterna och obrydd om sin omgivning. Än så länge dippar hingsten lite i formen, orken finns inte riktigt fullt ut än men ridbarheten och ambitionen lyser och skritten är lika fin som en gång på unghäst-VM när han tog medalj, inga passtendenser här inte trots gigantiskt övertramp. Det gäller att komma ihåg att Rath är en ganska lång ryttare, Destacado är inte liten hingst. Hjälperna är små och stångtygeln nästan slak, trots hingstens ungdom har de hög svårighetsgrad på sitt program, djärvt. Matthias knyter näven i luften och klappar om ”Desti”, han får en 10:a för den sista halten och travslutorna kan få vem som helst att drömma om att sitta i sadeln på den röde hingsten. Det är ett personbästa och de tog just ett kliv närmare det tyska landslaget, i somras var han lagryttare med Thiago GS – nu ännu en GP-häst med i matchen, Go Gestüt Schafhof Go!
    Totalt 81,75 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 82,661 procent.

    53460531277_d5f285cfc7_k
    Matthias Rath och Destacado FRH på en sista linje. Foto: © FEI/Martin Dokoupil
    53459813471_59b3a52f2c_k
    Matthias Rath och Destacado har inte bara världscuppoäng i sikte, en plats i sommarens OS-lag är det ultimata målet. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    16:55 I Stockholm hade de inte sin bästa helg men i Basel är Matchball OLD och Sönke Rothenberger tillbaka i rätt form, nästan. En övergång slutar i halt när det var meningen att göra en övergång till piaff, de behöver ännu mer tid att bli ett samspelt ekipage. Den lacksvarte Matchball är en härligt modern dressyrhäst efter Millennium, med andra ord är hans farfar Daleras far, men en känslig herre, ett instrument som kräver finlir. Sönke Rothenberger har alla möjligheter att hitta rätt men idag är övergångarna deras akilleshäl där det antingen blir för mycket eller för lite, ett arbete i progress med blott 12-årige Matchball. Sönke låter valacken piaffera med lätt öppen form, ett klokt val och efter avslutande halt klappar han om sin häst ordentligt.
    Totalt 79,225 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 79,669 procent.

    Sönke Rothenberger Ger Matchball Old
    Sönke Rothenberger och Matchball Old i Friends 2023 Foto: Kim C Lundin

    Världsettan visar var skåpet ska stå

    16:45 Deras franska OS-kür är en tydlig signal om vart siktet är ställt och det är en härlig passning att rida till Edith Piaf när en annan dressyrdrottning för några decennier sedan gjorde detsamma. Men där stannar likheterna mellan Jessica von Bredow Werndl och Anky van Grunsven. Med TSF Dalera BB rider hon sitt första kval i världscupen i år, för att få utnyttja sin garanterade start i finalen behöver hon göra en till, det är oklart om hon satsar mot Riyadh detta OS-år. Det som präglar ”Jessie” och Dalera är att allt sker utan ansträngning och utan irritation, i dagens ritt är till och med svansen nästan stilla – utom i piruetterna och en bytesserie men med Daleras uppsyn känns det mer som takthållning än irritation. Det går inte säga att någon rörelse är deras styrka – helheten är ekipagets styrka och de osynliga övergångarna gör det njutbart. Idag är stångtygeln nästan slak och Dalera håller munnen mer stängd. Fantastiskt.
    Totalt 91,01 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 89,04 procent.

    53460119244_4ff55e2f1b_k
    Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB regeradeFoto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    16:35 Österikes bästa ekipage Florian Bacher och Fidertraum OLD red i landslaget på EM i Riesenbeck. Efterhand som travprogrammet går kommer 15-årige Fidertraum OLDs hals ut lite mer men silhuetten är ofta alltför kort trots hängande stångtygel och aktiv uppmuntran från ryttaren att länga ut halsen. I piruetterna får de till det och i den ökade galoppen blir det åter rätt tendens men bytesserier får valacken att korta upp sig. Florian klappar på halsen och uppmuntrar men rider mycket med överlivet. Den avslutande linjen i passage med omväxlande piaffstationer är en mixav riktigt bra moment och lite kort form, uppenbart ett arbete i progress för Florian som är glad som en speleman efter sin halt. Kanske kände han i kroppen att de satt ett nytt personbästa.
    Totalt 79,77 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 77,892 procent.

    Florian Bacher (aut) Fidertraum Old
    Florian Bacher och Fidertraum OLD i Risenbeck. Foto: Kim C Lundin

    Emilio och Isabell Werth parlare italiano

    16:25 Emilio, nu 18 år och med all erfarenhet som behövs, har aldrig varit optimalt byggd med lång rygg, stort huvud, lite korta framben – ändå är han en balettdansör i Isabell Werths händer. Svårighetsgraden är helt otrolig med övergångar som få och Emilio ser spänstig ut till de italienska tonerna, öronen är fint framåt och de skrittar avspänt friskt framåt, härligt att se. Galopparbetet är där valackens korta framben och lite framåtsluttande silhuett märks mest, piruetterna har minsta möjliga lyft men är jämna och rytmiska. Återigen gör Werth bytesserier och piruetter i en otrolig svårighetsgrad. Från piruett ner i piaff, utan att det ens ser svårt ut, plötsligt har vi ett ekipage i en helt annan division. Sista passagen och avslutande halt med publikens jubel och ”Bella ciao” i högtalarna är fantastisk. Att de går upp i ledning med mer än tio procent till godo är inte förvånande.
    Totalt 87,95 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 83,266 procent.

    53459944753_6437fad2a5_k
    Emilio och Isabell Werth på en diagonal. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    16:15 Vi är mer vana vid att se henne med den tidigare godkände hingsten Flambeau som ägdes av Lövsta Stuteri. I Basel rider Belgiens Larissa Pauluis sin mångårige partner First-Step Valentin, en godkänd hingst efter Vitalis-Fidermark NRW, som hon ridit sedan unghäståren. Han är spänd och deras första travrörelser präglas av det. I galoppen går det bättre men bilden störs av inte helt okomplicerad kontakt, svischande svans . Hingsten har en ganska svår halsansättning och spänner emot, men med avspänning och mer erfarenhet kanske de kan förbättra den allmänna bilden, inte deras bästa dag idag.
    Totalt 72,425 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 73,877 procent.

    16:05 Först ut efter pausen är Diana Porche med sin 16-årige Douglas (KWPN e Johnson TN – Terwolde), en elegant och långbent gosse som verkligen glänser i travökningarna och klarar passage med toalettbesök utan att förlora rytm. De rider till musik ur ”A star is born” men det är trots det svårt att skritta avspänt fast Lady Gagas rörande röst ljuder. Det blir en fin och svår övergång till en piruett. Douglas är hennes häst från U25-EM 2021. De gör fina byten i varje till en välanpassad musikslinga. De avslutar starkt med passagesluta på en hand och Douglas har mycket aktion. En stark ritt för dem där de slår sitt personbästa för det här ekipaget som tävlat internationellt tillsammans sedan 2019.
    Totalt 75,82 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 73,811 procent.

    Första halvlek klar

    15:40 Sist ut före halvtidspaus är tysklandsbaserade Borja Carracosa med Sir Hubert NRW, yngst häst hittills med sina 11 år, som är hans OS-hopp då han står som delägare till valacken. Carracosa är en mycket rutinerad ryttare som lotsar Hubert fint genom testen och de ger ett lite valpigt men väldigt frejdigt intryck, 95 procent av hästen utrstrålar positivitet men valacken gapar nästan genomgående. Passagen lovar en helt del och piaffpiruetterna kan med tid och styrka bli smått fenomenala, överhuvudtaget kan detta vara ett spanskt lagekipage för OS i sommar. I traven var munnen lite bättre och men det är en ung häst, hoppas en rutinerad ryttare som Carracosa kan lotsa det i rätt riktning.
    Totalt 76,035 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 75,381 procent.

    Simone Pearce – Thunder from Down Under

    15:30 De var ett verkligt snackis-ekipage inför OS i Tokyo 2021 men där gick allt i stå och Simone Pearce har i intervjuer efteråt erkänt att hon lärt sig massor om förberedelser, uppladdning och urladdning – helt enkelt hur du managerar din häst genom tävlingssäsong och resor. Med Gestüt Sprehes lacksvarta hingst Destano, efter deras tyska nationalklenod Desperados – Brentano II, kämpar hon för att nå de höjder de nådde under 2021 med kürresultat på över 80 procent. Det går så där, men i den ökade galoppen lyser lite av hingstens forna glans, de har fortfarande tid på sig att hitta tillbaka till varandra. En av de sista piaffpiruetterna så måste hon helt ge efter på tygeln, öppna upp formen och låta honom trampa på utan samling. Om hon inte hade släppt efter så hade hon förmodligen stött på motstånd. Nej, de är inte helt ense eller i det samförstånd som krävs för dans.
    Totalt 72,945 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 74,61 procent.

    15:20 Den första av tre ryttare från grannlandet Österike är Renate Voglsang med Fürst Ferdinand zur Fasanhoehe. Både Renate och hennes enögda 15-åriga valack är rutinerade men det här är inte de subtila hjälpernas ekipage. Spänning präglar ritten, missförstånd, stora kraftiga hjälper i form av rörligt överliv och Renate blir inte nersläppt i sadeln. Med mer avspänning kunde det vara riktigt bra, nu är det mycket hand och spänningen lämnar bakbenen en bra bit efter. De har under sin ritt haft flera fel och de kommer inte i närheten av sitt två år gamla PB i kür.
    Totalt 73,85 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 73,152 procent.

    Enda holländska ekipage

    15:10 Egentligen var Dinja van Liere anmäld men fick åter lämna återbud, precis som i Stockholm, och startplatsen i Basel gick till Devenda Dijkstra med Hero, 12 år efter Johnson TN – 00 Seven. En väldigt rörlig herre med mycket aktion men som ofta ser allt annat än komfortabel ut med bett och kontakt. Jämfört med sommarens EM har kontakten ändå förbättrats men tyvärr blir det fortfarande stundtals alldeles för kort i formen i till exempel de mest samlande övningarna som piruetter.
    Hennes mycket spännande franska musik med ”Danse danse danse” innehåller många fina markörer men det är svårt att se dansen, de har en bit kvar att arbeta med både form och kontakt.
    Totalt 75,4 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 75,587 procent.

    Devenda Dijkstra Ned Hero-1
    Nederländernas Devenda Dijkstra och Hero gick på sommarens EM i Riesenbeck. Foto: Kim C Lundin

    15:00 Den Schweiziska trion avslutas med Charlotte Lenherr och hennes 14-årige valack Sir Stanley W, en riktigt klassisk gammaldags dressyrhäst modell, det fattas bara en vit strumpa för att vara komplett. De rider till verkligt rockiga toner och Charlotte visar upp galopp och fina bytesserier, hela tiden på slak stångtygel, kanske ett ekipage som gärna startat på träns om möjligheten funnits. Valacken har en ganska kantig. galopp men med ett väldigt positivt uttryck och de avslutar fint med piaff till publikens taktfasta applåder och i passagesluta med det största leendet på Charlottes läppar som går att hitta i hallen. Nytt personbästa för Lenherr och Sir Stanley W.
    Totalt 76,535 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 74,895 procent.

    53460640187_16c80037b4_k
    Charlotte Leherr och Sir Stanley W Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia
    Charlotte Lenherr (sui) Sir Stanley W
    Hemmaekipaget Charlotte Lenherr och Sir Stanley W ledde i halvtid Foto: Kim C Lundin

    14:50 Andrina Suter med Fibonacci debuterade internationellt under 2023 och valacken är 14 år men trots det i början av sin karriär. De rider till Michael Jackson toner och hade lite spännande mönster is kritten, kanske för att få hjälp med att hålla takten. De gjorde otroligt fina piruetter, verkligen ett av ekipagets styrkor och bytesserierna var både luftiga och rytmiska med fin gest. Andrina ser ut att ha mer i handen och Fibonacci snubblar till i den avslutande passagen men för övrigt samspelta även om valacken nästan öppnar sin mun i takt med passagen. De imponerade på domarna med de fina piruetterna och dagens resultat blir ett personbästa och en temporär ledning.
    Totalt 75,46 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 78,503 procent.

    53461560241_7cc9d026e4_k
    Andrina Suter och Fibonacci Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    Schweiz startar upp

    14:30 Unga Charlotta Rogerson gör sitt första år över 25 men var med som senior i Riesenbeck för Schweiz 2023. Med sitt sto Famora satsar hon friskt till toner av Adele men det blir galoppanslag i två ökningar och stoet har svårt att komma till ro med skritten. Intrycket blir lite att Famora inte riktigt hinner med att vänta in sin ryttare, men fina bytesserier och stoet är positivt framåt om än inte stark nog att vara riktigt uppe och framme i formen. Rogerson har fin och stilla sitsmed vad som genom rutan ser ut att vara lätta fina hjälper när hon rider upp på en hand, hemmapublikens jubel möter dem i sista halten.
    Totalt 74,245 procent, publikens omdöme via appen Spectator Judging 72,093 procent.

    53461695188_eb13766f75_k
    Charlotte Rogerson med Famora Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia
    Charlotta Rogerson (sui) Famora
    Charlotta Rogerson och Famora på EM i Riesenbeck 2023. Foto: Kim C Lundin

    Bakgrundsfakta

    Världscuptävlingen i Basel är den sjunde i ordningen, därefter återstår fyra världscuptävlingar, varav en i Göteborg.

    53459102549_92cfadcbb4_k
    Många barn köade för att få komma in och titta på tävlingarna när världscupcirkusen kommit till stan. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    Tävlingsarenan i Basel är relativt ny på världscupschemat men en mycket populär nykomling bland ryttarna. Under 2025 står Basel värd för tre världscupfinaler i dressy, hoppning och voltige, Då går finalen 2-6 april i Basel dar den tidigare schweiziske lagledaren Andy Kistler är tävlingsledare.

    53459203135_8b0af9fbbd_k
    På Basels showprogram finns anrika Cirkus Knie. Foto: © CHI Classics Basel / Katja Stuppia

    Platsen för årets världscupfinaler i dressyr och hoppning är Riyadh i Saudiarabien, vilket har skapat diskussioner med hänsyn till landets hantering av mänskliga rättigheter. Finalerna äger rum den 16-20 april.

    Toppar den västeuropeiska ligan gör Patrik Kittel med 68 poäng. Matthias Alexander Rath ligger sexa på 37 poäng medan Isabell Werth dyker upp först på plats 19. Världsettan är hittills inte med på listan, men det lär ändras efter Basel.

    Till final går de 18 bästa i de olika ligorna, varav nio från den västeuropeiska ligan.

    Lördagens världscupkür startar klockan 14.30 och Ridsport rapporterar live här på sajten.

    Startlista världscupküren

    Aktuell ställning västeuropeiska ligan

    FEI Dressage World Cup – regler

    Arrangörens hemsida

    Clipmyhorse sänder live (betaltjänst)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden