Avel
7 oktober 2017 11:55

Bästa 5-åriga dressyrhäst är Total Hope

De 5-åriga dressyrhästarna har gjort upp. Astoria är årets 5-åriga vinnare av Breeders Trophy och Total Hope tog hem SWB Stallion Trophy före Dragon Welt.

Bästa 5-åriga dressyrhäst är Total Hope
Total Hope har all talang i världen och resten finns det tid att putsa på, bästa 5-åring med mer än 94 procent tack vare fint visad av Pernilla André Hokfelt. Foto: Roland Thunholm

De 5-åriga dressyrhästarna dömdes åter av domare längs långsidan tillsammans med domare på podiet vid C. Gästdomare Isobel Welles skötte kommentarerna och dömde tillsammans med Annette Fransén Iacobeaus vid C och Mats Eriksson från kvalet vid B.

Hela 16 finalister gick in för att göra sitt bästa och de blev belönade med värdefulla kommentarer från Isobel Wessels som gav insikter för vidare utbildning. Hittills har hästarna och deras gångarter  varit i rättmätigt fokus för poängsättningen snarare än ryttarna.

Marcus Lagergren såg ut att inte tro sina öron när han fick ta emot de fina vistorden från Isobell Wessels om sin fina häst. Balenciaga (SWB f -12 e Bellagio- Richfield, uppf Anneth Nordstrand-Lagergren) är pappa upp i dagen som ung och är elegant och lättfotad, det blev fint beröm för både gångarter och ridning även om det finns mer att utveckla, totalt 85 procent.

Balenciaga.

Pernilla André Hokfelt har två hästar i final och Damien (SWB f -12 e Zuidenwind-Don Schufro, uppf Marie Haward, äg Victoria Appleyard) var först ut. 
– Du måste rida ryggen lite mer mjuk genom att få en lägre nacke för han är för hög i nacken nu. Gångarterna är bra och lösgjordheten får högt betyg för den är mycket lydig, sa Isobel Wessels.
Totalt 80,6 procent.

Damien.

Yvonne Österholm och fölstoet Hera (1) (SWB f -11 e  Hohenstaufen II-Don Schufro, uppf/äg Råbäcks Egendom AB) gjorde en fin ritt och fick beröm för sina enkla byten.
– En härlig, villig och naturlig häst, som domare vill vi inte se producerade gångarter. Traven har rytm och energi, skriten har övertramp men behöver marchera mer, galoppen har rytm och behöver få mer självbärighet, en verligt fin häst med en fin framtid om det blir lite mer energi och självbärighet, sa Isobel Wessels.
Totalt 82 procent.

Camilla Lindh visade upp godkände hingsten Klifton 1329 (SWB f -12 e Floricello-Briar, uppf/äg Anette Syrèn), de deltog för Sverige i unghäst-VM. I kvalet var det lite spänt men i kraft av goda gångarter och hög lägsta-nivå tog de sig till final. 
– En vacker häst, en imponerande häst men idag en del problem med kontakt och böjning, en energisk trav, skritten är lite kort då han inte slappnade av, galoppen är i grunden bra, han kan både öka och komma tillbaka men är lite blockerad i kontakten, han bar sig inte helt och hållet idag. Han följde inte handen i stretchningen, en underbar häst men en del problem idag, sa Isobel Welles.
Totalt 70,2 procent

Sophia Skobe Rosén rider sin godkände hingst Harlem D (KWPN f -12 e Vivaldi-Donnerhall , uppf J.C.M. Derikx, äg Stall Säthälla AB). Han får i kraft av godkännande vid årets bruksprov ställa upp trots sin grundregistrering i KWPN. Han går och leker med sin tunga och vill gapa, är av härligt lätt och elegant typ.
– väldigt mycket hingst idag, som leker med tungan och är okoncentrerad. Han är väldigt lättfotad men du får kämpa med honom idag. Traven är bra men behöver mer bakbensaktivitet, skritten har bra övertramp, galoppen är bra men problemet med kontakten överskuggar tyvärr kvalitén. Lösgjordheten går ner på grund av att kontakten inte är bra och att han inte är så villig. En underbar häst som kommer att kunna göra mycket bättre när du övertygat honom om att han vill göra det här, sa Isobel Welles.
Totalt 76,2 procent.

Hilus MHB (SWB f -12 e Johnson-Don Primero, uppf Madeleine Karlsson och Fredric Spång, äg Fredric Spång) hittade något att bli verkligt livrädd för nere vid F. Mikaela Alderin Danielsson lyckades få honom med på noterna igen och fortsätta ritten.
– Väldigt väl presenterad, trots att du fick en stor störning. Det var ett ögonblicksstörning som inte har något med hästens kvalité att göra. Traven är verkligt fin, skritten behöver marchera lite men är markvinnande, galoppen är riktigt bra som kan kortas och längas fin 9:a för den. Dina enkla byten och skrittpiruetter var bra, en alltigenom trevlig häst och du är på helt rätt väg, fortsätt så! sa Isobel Welles.
Totalt 85 procent med  9:a på galopp och framtidsutsikter.

Hilus MHB

Nästa utlandsfödde och godkända hingst var Gammelenggårds Zappa (DWB f -12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Bjarke Laustsen) riden av Jacob Nørby Sørensen. Hingsten går med låg nosgrima och vill gapa och det stör harmonin lite i.
– Vacker vacker häst, traven har massor av uttryck och bakbenen är bra, kontakten är inte perfekt men travens kvalité är en nia. Kontakten stör en annars rens skritt. Galoppen kommer att bli enorm, han kan reglera sig men är justnu hög i kruppan. Lösgjordheten går ner för han är överaktiv i munnen och inte korrekt i nacken. En fantastisk häst för framtiden, sa Welles.
Totalt 85,4 procent.

Sist ut i Breeders Trophy leden var Astoria (SWB f 12 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews Kb, Christina Olsson) riden av Jeanna Högberg. Hon fick stryka sig från 3-årsklassen när hästen tappade en tand mitt under framridningen. Astoria är en lättfotad och expressiv dam som bör representera SWB i unghäst-VM en gång till 2018 för kvalitéerna är så många.

– Bra jobbat, vi älskar öronen. Trven kom alltid bakifrån, massor av energi, du behöll schvungen i volterna. Skritten var avspänd och marktäckande. Galoppen var härlig med fina bakben. Lösgjordheten var fin även om hon tappade balansen i början lite. En verklig stjärna för framtiden, sa Isobel Welles.
Totalt 91,80 procent och Astoria vinner Breeders Trophy 2017.

Astoria

Drakvältaren alias godkände utlandsregistrerade hingsten Dragon Welt (Hann  f -12 e Dancier-Weltmeyer, uppf Pernilla Svensson, äg Tullstorp Dressage Stable AB) och Ida-Linn Lundholm har varit obesegrade länge och i kvalet blev de slagna. Det är lite giganternas kamp över det. Ida-Linn red sin fina mjuka ridning och Dragon Welt är underbart samarbetsvillig, precisionen i uppvisningen skyhög, hingstens öron utfällda till sidorna som antenner. Det ser underbart enkelt ut, som en studie i mjukhet, hur långt skulle det räcka. Inte hela vägen skulle det visa sig.
– WOW, ännu en fantastisk häst, grattis till svenska uppfödare, traven har mycket elasticitet, skritten behöver vinna mer mark, galoppen kan regleras bra men behöver bära mer. Som helhet kunde han vara mer självbärig och bli mer rak i den förvända galoppen.
Totalt 88,8 procent med 9,2 för framtidsutsikter.

Dragon Welt

Sist ut var en av landets mest använda avelshingstar med världens mest prestationstygnda stamtavla. Själv genomgick han buköppning så nyss som för 17 månader sedan. Nu är Total Hope (Old f -12 e Totilas-Don Schufro, uppf Christine Arns-Krogmann,  äg Gestüt Lewitz) på banan med Pernilla André Hokfelt och de vann kvalet på skyhöga siffror. Då sa Pernilla att det nästan var för mycket energi i tanken, i finalen var det mer modererat och därmed blev precisionen högre. Galoppen är ”breathtaking”, kraftfull och markvinnande med en rejäl motor bak. Så villig, så mjuk som om han var dubelledad. Vad tyckte domarna?
– Ohh my goodness, den skulle jag vilja rida, som en gummiboll, vi älskade hans energi och ryttarens leende att det säger allt. Traven var i ökningarna bra, en fantastisk tryck bakifrån. Skritten var enorm och det gick att samla, det är en energisk skritt och vi ser piaffen komma ur den här fantastiska skritten. Galoppen har ett enormt språng, när du tog tilbaka var det helt osynligt, fantastiskt, det finns ännu mer där. vi tar lite från lösgjordheten för han stod inte still i halten det får du lära honom, det finns inget annat än en 10:a för framtidsutsikterna för den här hästen, sa Isobel Welles.
Procenten stannade på över 94 procent, ett snäpp upp från kvalet och seger i SWB Stallion Trophy.

Total Hope

fotograf: Roland Thunholm

SWB Stallion Tophy 5-åriga hingstar
Final 5-åriga dressyrhästar

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden