Sport
13 juli 2017 15:35

Bästa 5-åring: Dragon Welt

De 5-åriga hästarnas final blev händelserik. En sak var konstant, Dragon Welt och Ida-Linn Lundholm tog en välförtjänt seger med Philip Ruwe på Touchdown och Jeanna Högberg med Astoria på pallplatserna bakom. (Uppdaterad)

Bästa 5-åring: Dragon Welt
Ida-Linn Lundholm kramar hingsten Dragon Welt efter en makalös finalritt. Foto: Arkivbild

Segerintervjuer
Det var en verkligt glad segrare Ida-Linn Lundholm som beskrev hur arbetet med Dragon Welt fått läggas upp annorlunda i kraft av hans avelsarbete.
– Han är ändå så fokuserad här på banan, han ser och bryr sig men arbetar vidare, den bästa sortens häst, sa Ida-Linn Lundholm.

– Han är obesegrad och det hade varit klart trist att bryta den sviten idag så viss tär jag mer än glad, överlycklig faktiskt.

För tredjeplacerade Jeanna Högberg har arbetet med Astoria fått läggas upp lite annorlunda också.
– Hon har varit iväg i en månad för att göra embryotransfer, så vi har ridit i tre dagar bara. Nu blir det hem och träna mer innan vi hoppas få åka till Ermelo på unghäst-VM. Jag hade faktiskt bättre känsla i måndags men hon är så duktig, sa Jeanna Högberg.

Klassreferat
De 5-åriga hästarnas final dömdes av Susanne Baarup, Lars Andersson och Magnus Ringmark. Ryttarna red programmet Lätt A för unga hästar, samma program som i kvalet.

De tolv finalisterna gjorde upp i stekande sol inför relativt fulla läktare.

Yvonne Österholm och Diod (F. 2) (SWB f -12 e Ampère-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) inledde klassen, stoet är en av två uppfödningar från Per-Arne Persson som nått final. Idag tyckte Diod inte riktigt lika som Yvonne om i vilken ordning rörelserna skulle tas och det gav inget lysande procentmässigt resultat.

Diod och Per-Arne Persson.

För Philipp Rüwe och stilige Touchdown (SWB f -12 e Quaterback-Sack, uppf/äg Verbena AB) blev dagens fina ritt förmodligen den sista inteckningen som krävdes för att få biljett till unghäst-VM för Sverige och SWB. Hingsten satte inte en hov fel, var fullständigt obrydd av miljön och excellerade, 74,198 procent.

Philip Ruwe med Touchdown tog andraplaceringen.

Allt annat än obrydd var Harlem D (KWPN f -12 e Vivaldi-Donnerhall, uppf J.C.M. Derikx, äg Stall Säthälla AB) som tyckte att de smattrande flaggstängerna och publiktillströmningen var allt annat än ok. Mia Runesson försökte men klarade inte att övertyga hingsten inom ramen för de sekunder ryttaren har på sig utan Magnus Ringmark, domare vid C, blåste i pipan och ekipaget diskvalificerades.

Mikaela Alderin och Hilus MHB (SWB f -12 e Johnson-Don Primero, uppf Madeleine Karlsson och Fredric Spång, äg Fredric Spång) red för en plats i laget till unghäst-VM och de gjorde det med den äran. Lite spännande tyckte Hilus det var men Mikaela lotsade vant och valacken gjorde ett fint travprogram och totalen blev lite över 69 procent.

Karolin Sjöland på Bravour (SWB f -12 e Hermes-Prestige VDL, uppf Yddinge Farm AB, äg Karolin Sjöland) är ett par som känner varandra. Unga Karolin har själv ridit in och matchat sin häst med träningshjälp från Susanne Gielen. Bravour är helbror med hingsten Bellman men har mer av modern Bellona över sig. På Falsterbos stora bana visade de upp sig otroligt prydligt och korrekt, totalt nästan 71 procent.

Karolin Sjöland med sin Bravour, finalist i första försöket.

Jacob Nörby Sörensen har tagit flera till final och med Gammelenggårds Zappa (DWB f -12 e Zonik-Akinos, uppf Nanna Voss Jönsson, äg Bjarke Laustsen) var han i kvalet en av utmanarna till segern. Zappa är avslappnad och ser inte ut att låta lite flaggor skrämma sig. Jämfört med kvalet såg Zappa lite mattare ut, lite snäv i formen och låg säkert lite brist på ork. En fin uppvisning men det räckte inte till ledning, totalt nästan 72 procent.

Så var det dags för kvalsegrande Drakvältaren, eller Dragon Welt (Hann f -12 e Dancier-Weltmeyer, uppf Pernilla Svensson, äg Tullstorp Dressage Stable AB) som han heter på riktigt, riden av Ida-Linn Lundholm. När såg vi senast en sådan bra svenskfödd 5-åring i Sverige senast, tillika godkänd hingst? Som förenar goda gångarter med ridbarheten och precisionen som Falsterbos programridning kräver? Ett fullständigt fläckfritt program med härlig avspändhet belönades med över 79 procent. Ida-Linn Lundholm red ut till publikens taktfasta hyllning och möttes av chefen Jan Brinks high-five; Det där gjorde du väldigt bra!

High-five på den! Jan Brink välkomnar Ida-Linn Lundholm efter en bra ritt.

Mia von Essen och Zumba (SWB) f -12 e Zuidenwind-Amiral, uppf Wilburt Paulsson, äg Ebba von Essen) gjorde en snäppet ännu bättre uppvisning i dagens final än i kvalet. Det stora stoet ser så tillfreds ut med sitt arbete och glänser framförallt i travarbetet. Hon har en stor galopp som med tid kommer att bli än mer i uppförsbacke när styrkan finns fullt ut. Totalt en bit över 71 procent.

Födelsedagsbarnet Pernilla André Hokfeldt red Damien (SWB f -12 e Zuidenwind-Don Schufro, uppf Marie Haward, äg Victoria Appleyard), Dejas halvbror, i finalen. De fick till ett härligt avspänt program, korrekt och på bokstaven där den rörlige valacken kom väl till sin rätt. Traven är ännu bäst, i galopp är det ännu svårt att bli lite uppe. En  mycket väl avvägd ritt som gav ”Pilla” en fin födelsedagspresent i form av nästan 74 procent och en temporär tredjeplats.

En rejäl uppridning från kval till final stod ”Pilla” och Damien för.

Camilla Lindh och den godkände hingsten Klifton G 1329 (SWB f -12 e Floricello-Briar, uppf/äg Anette Syrèn) hade en biljett till unghäst-VM att rida för. Det kan fortfarande gå vägen men finalritten idag var inte deras bästa uppvisning, i kvalet var det en annan precision även om gångarternas grundkvalité fortfarande är lika fin, totalt en bit över 65 procent.

Maria Eriksson och Mc Gordon (SWB f -12 e Connery-Highlander, uppf Håkan Pettersson, äg Maria Eriksson) hanterade miljön väl och den högelegante valacken har fyllt ut kostymen sedan Breeders Trophy-placeringen i höstas. En härlig modell och så trygg med Maria på ryggen, i den rätt utmanande miljön i Falsterbo med ärevarv på hoppbanan på hög volym. En härligt lätt trav och fin galopp, förhoppningsvis tar Mc Gordon Maria Eriksson tillbaka till toppen om några år. Dressyrvärldens härligaste leende behöver synas på banorna igen, totalt 68,704 procent efter låga siffror från långsidesdomaren.

Sist ut var Astoria (SWB f -12 e Sir Donnerhall II-Quaterback, uppf/äg Hipponews Kb, Christina Olsson), stoet med klassens längsta och vippigaste öron men för övrigt ingen likhet med en åsna. Riden av Jeanna Högberg var det en villigt dansande dam på banan, en härlig lätthet i rörelserna som satt i hela vägen tills det blev ett omslag i en travökning, sen var den på plats igen. Galoppen är härligt luftig och kommer att göra sig fint i högre klass. Totalt lite över 74 procent och trede plats totalt.

Vippöronen var på plats på Astoria.

Resultat
F
oto: Mikael Persson, Mip Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden