Dressyr
11 september 2022 20:58
Ridsportplus

”Bästa rådet för att göra en perfekt halt är att göra en biljon halter”

LärdomarDanska världsstjärnan Cathrine Laudrup-Dufour höll i helgen en clinic i regi av Svensk Ridsport på Billdals Ridklubb. Ryttare var unga mästerskapsryttarna Emma Kåberg och Siri Ehrnrooth och nyblivna A-landslagsryttaren Johanna Due-Boje. Det var en fullmatad clinic med allt från hoppspötips och klappens betydelse till hur du leker bort en orolig mun och håller den heta hästen lugn i bytena.

”Bästa rådet för att göra en perfekt halt är att göra en biljon halter”
Världsstjärnan höll hov. Foto: Emelia Henningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fyrverkerierna har precis lagt sig efter de danska framgångarna i Herning, där Cathrine Laudrup-Dufour visade vilken superstjärna hon är. I helgen var hon i Billdal och höll clinic tillsammans med Johanna Due-Boje, som tränar för Cathrine sedan några år tillbaka. Rubriken var: ”Resan till eliten.” Arrangör var ridsportbutiken Svensk Ridsport som för första gången arrangerade ”The Horse Show” med ett digert clinicprogram, mässa och ryttargala på Billdals Ridklubb utanför Göteborg.

    Första ekipage på banan var Emma Kåberg och Carla (SWB sto f-10 e Skovens Rafael-Richfield, uppf Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen), som i somras tog en fjortondeplats vid junior-EM. Emma och Carla, som beskrevs som en ”liten röd Ferrari”, tränar också för Johanna till vardags.

    Cathrine berättade om sin förkärlek för övergångar när hon värmer upp – och Emma och Carla fick börja med att gå från trav till skritt i hörnen och sedan till trav igen.
    – Det kan verka enkelt, men om du har en het häst kan det vara ganska svårt att göra en lätt övergång, sa Cathrine och bad om lite mer böjning runt innerskänkeln i hörnen.

    Tog hjälp av ett hoppspö

    Eftersom Emma i förväg hade bett om att få jobba med samlingen i galoppen inriktades arbetet på det. Tempoväxlingar var utgångspunkten och Cathrine betonade vikten av att våga rida framåt, även på en het och känslig häst. Att samla från säte och hand men addera ben för att behålla energin i galoppen.

    Emma och Carla fick även jobba i förvänd galopp, och ekipaget fick beröm samtidigt som Cathrine bad om lite mer energi.
    – Det är en känslig häst och en väldigt känslig ryttare, och genom att rida framåt kan du komma till den där mjuka känslan du vill ha i ridningen.

    När hästen kommer lite bakom lod är lösningen också att rida fram, med känslig hand så att hästen tar stöd med nosen framme. Därefter kan man jobba med var hästen har nacken och få den att arbeta ännu mer i uppförsbacke. Det var budskapet från Cathrine.

    När bogarna lyfts uppåt framåt, ser man direkt hur bakbenen kommer in mer under hästen.

    För att jobba med kvaliteten på galoppen visade Cathrine ett knep som hon lärt sig av Kyra Kyrklund. Emma fick ett hoppspö i handen, inte ett dressyrspö som ibland kan irritera hästen, menade Cathrine. Med hjälp av hoppspöet kunde Emma peta lite på den inre bogen i det samlande galopparbetet, för att på så vis få en respons uppåt framåt.

    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-21
    Emma Kåberg fick många goda råd från världsstjärnan. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-26
    Den lilla röda Ferrarin Carla gillades av Cathrine. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-24
    Emma Kåberg och Carla jobbade med piruettarbete runt Cathrine. Foto: Emelia Henningsson

    Carla och Emma fick även prova sig fram med spöet i piruettarbetet, där en lätt touch med spöet fick det känsliga fuxstoet att direkt reagera genom att höja fronten.
    – När bogarna lyfts uppåt framåt, ser man direkt hur bakbenen kommer in mer under hästen, sa Cathrine nöjt.

    Emma och Carla gjorde ett väldigt fint jobb och fick mycket beröm.
    – Ibland fryser vi till lite när vi koncentrerar oss på att göra något, men då är det viktigt att tänka på att fortsätta rida på framåt, sa Cathrine.

    Klappa hästen ofta

    Den danska världsstjärnan betonade även vikten av att komma ihåg att klappa sin häst under arbetet. ”Klappa henne” var något hon upprepade genom hela passet, och Emma klappade gärna om sin häst.
    – Varje gång jag sätter press på mina hästar, tänker jag på att klappa för att också släppa på pressen, sa Cathrine.

    Emma och Carla fick fortsätta jobba i galopp, bland annat i öppna där Cathrine återigen bad om den där lilla extra energin som direkt lyfte hela ekipaget.
    – Hur man ska gå från en sjua till en åtta handlar just om att lägga till den där extra lilla kryddan här och där, sa Cathrine som var väldigt nöjd med det hon såg.
    – Här handlar det främst om att göra henne lite mer rörlig.

    Det är ryttarens visitkort och talar om för domarna att nu ska de hålla ögonen öppna.

    EM-ekipaget fick även öva på att rida upp och göra halt.
    – Det är ryttarens visitkort och talar om för domarna att nu ska de hålla ögonen öppna, sa Cathrine om inledningens betydelse för hela ritten.
    – Dressyr är lite som ett skådespel. ”Här kommer en världsmästare”, fortsatte hon med ett leende.

    Carla ställde upp fint, men fick inte riktigt med sig ena bakbenet trots flera försök. Knepet är att jobba med ett ben i taget, förklarade Cathrine.
    – Jag lär mina hästar att flytta ett ben i taget. Annars rör sig alla ben samtidigt när du försöker korrigera halten.
    – Ofta är det samma ben som landar fel. Med Cassidy är det alltid vänster bakben.

    Även här fick Emma hjälp med att använda det korta hoppspöet som en mycket lätt signal till Carla att ställa det där bakbenet rätt.
    – Mitt bästa råd för att göra en perfekt halt är att göra en biljon halter. Ha någon på marken som kan belöna hästen med godis, om den blir stressad. Lista ut vad som krävs för att din häst ska göra en bra halt. Jag gör minst tio halter varje ridpass, sa Cathrine.

    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-17
    Siri Ehrnrooth fick i uppdrag att leka med fingrar och hand. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-14
    Publiken lyssnade uppmärksamt. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-19
    Två ryttare med humor. Foto: Emelia Henningsson

    Undvik dragkamp

    Nästa ekipage in på banan var young rider-ekipaget Siri Ehrnrooth med Elverhöjs Olympia, som i år gått NM, varit förstareserv till EM och alldeles nyligen vann SM-guld i lag med Särö Ryttarförening. De gjorde en hejdundrande entré med friska tempoökningar i galopp.
    – Hon kan göra 55 kilometer i timmen, skojade den härliga ryttaren.

    Att även ”Olga” var en röd sportbil stod snart klart, liksom att hon hade en del egna idéer om saker och ting. Bland det första Cathrine Laudrup-Dufour noterade var att fuxstoet gärna låg på i handen, vilket fick Siri att bli lite fast i sin kontakt. Konsekvensen blev en något öppen mun, vilket Cathrine fokuserade på att guida ryttaren bort från.

    En stängd mun och stilla svans är vad vi vill ha.

    Olga var även väldigt uttrycksfull med sin röda, svallande svans.
    – En stängd mun och stilla svans är vad vi vill ha. Det ska se ut som att ingen gör någonting, sa Cathrine och instruerade Siri att lätta både i sätet och handen.

    – Tänk på att inte bli för fast i handen när hon blir stark, utan försök hela tiden att röra lite på bettet för att få henne att söka kontakt. Att gå in i en dragkamp med ett djur som väger 500 kilo är ingen idé, men med en mer dynamisk hand och handposition kan du få henne att tänka till i stället för att hon drar i tyglarna, förklarade Cathrine.

    Hon tipsade också om att flytta sidvärts och på olika sätt engagera det lite egensinniga fuxstoet så att hon fick annat att tänka när hon blev stark.
    – Tala om för henne att ”du har ett jobb att göra”, sa Cathrine.

    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-13
    Travjobbet är Siri Ehrnrooths favorit till vardags. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-12
    Stilstudie av Siri och Olga. Foto: Emelia Henningsson

    ”Ett stort A”

    Den danska VM-guldmedaljören förklarade hur Siri kunde arbeta med sin position och sits genom att tänka sig själv som ”ett stort A” i sadeln. Med det menade hon att Siri skulle komma ner och känna sittbenen, och slappna av mer i överkroppen.
    – Om du sitter som ”ett stort I” blir du lite för stel, sa Cathrine pedagogiskt.

    Ekipaget fick jobba på med tempoväxlingar, samling och sidvärtsarbete i galopp och trav och tog snabbt åt sig av instruktionerna. Det märktes genast på fuxstoets mun, som blev mer stilla, och kroppshållningen som blev rundare. Arbetet fortsatte på samma vis, även med sikte på att få Olga att jobba mer i uppförsbacke med nacken lite högre upp.
    – Fortsätt leka fram kontakten och lyft nacken lätt. Öppna upp i bröstet och sitt som ett stort A. Luta dig inte för mycket bakåt, sa Cathrine och berömde samlingen i piruettarbetet.
    – Jobba med att få upp nacken utan att det blir dragkamp. Tänk dig att underhalsen trycker sig upp igenom överlinjen. Klappa hästen så att hon känner att det finns plats och för att minska pressen, förklarade Cathrine.

    Lekfull hand

    Den dynamiska handen var det övergripande budskapet och Siri fick beröm när fuxstoet mycket tydligt visade upp en mjukare mun. Utmaningen är att hitta balansgången mellan att göra klart för hästen att ”det är den här tygellängden som gäller, du kan inte få mer tygel”, och att med mjuk hand få den att acceptera detta och samarbeta.

    Drar du för hårt kommer den att gå av – och då är du verkligen körd.

    Cathrine hade flera slående liknelser, som fick publiken att dra på smilbanden.
    – Lek med fingrarna och händerna till hon stänger munnen. Tänk att du har ”granny wrists”, eller ”two broken wrists”, och tänk att du håller i en tunn sytråd. Drar du för hårt kommer den att gå av – och då är du verkligen körd, sa Cathrine.

    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-5
    Svenska landslagsekipaget Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-10
    Tränaren och eleven hade ett härligt samspel. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-2
    ”Sit on your asshole” var budskapet. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-4
    Ladies on fire. Foto: Emelia Henningsson

    Mjukgörande arbete

    Sist ut på banan var nyblivna A-landslagsryttaren Johanna Due-Boje med stjärnhästen Mazy Klövenhöj. Cathrine återkom här till vikten av en god uppvärmning bestående av mycket övergångar.
    – När det gäller Mazy jobbar vi först med att göra henne mjuk och lösgjord, efter det kan hon göra alla rörelser med väldigt höga poäng.

    Knepet från Kyra för att lossa den stelare sidan, i Mazys fall var det höger, var att jobba med stora, mjuka, ledande tygeltag på innertygeln i högervarvet. Detta samtidigt som yttertygeln gick lite utåt.

    Johanna fortsatte att jobba med högersidan även i andra varvet, vilket fick beröm av Cathrine.
    – Varför jobba med den sidan som redan är bra? Vi vill ju att hästen ska vara lika genomsläpplig på bägge tyglarna.

    Liksom de tidigare två hästarna på banan, visade även Mazy att hon är ett fuxsto åt det hetare hållet. Blir hon spänd resulterar det i en platt överlinje, i stället för att välva ryggen som är önskemålet, berättade Johanna Due-Boje.

    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-37
    Påskjutet satt på plats. Foto: Emelia Henningsson
    Svensk Ridsport Event, Foto Av Equinebyeh.com 22-31
    Cathrine och Johanna har jobbat ihop i flera år. Foto: Emelia Henningsson

    Lära in byten

    Målet för dagens sista ekipage var att jobba med byten – både att visa hur man lär in byten hos unghästen och hur man jobbar för att Mazy inte ska ”elda upp sig” i bytesserierna.

    Knepet när det gällde den unga hästen var att från långsidan vända tillbaka in på diagonalen, rida fram i balans, förbereda med en liten touch från ytterbenet och om läget känns rätt, genomföra ett byte.
    – Med ytterbenet visar du att ”snart ska det hända något”. Hästen ska vara i balans men inte för mycket i balans. När det känns naturligt gör du ett byte. Hittar du inget läge rider du upp på långsidan och vänder in igen, förklarade Cathrine.
    – Det ska kännas enkelt och naturligt.

    Hästen ska vara i balans men inte för mycket i balans.

    För att göra hästen lite uppmärksam på bytet tog Cathrine återigen hjälp av det korta hoppspöet som Johanna fick peta lite med på schabraket bakom sadeln.
    – Det gäller att få i gång det där bakbenet, att väcka det försiktigt med ”granny hands”, sa Cathrine om lättheten i spötouchen.

    Dämpa med övergångar och volter

    Efter inlärningstipset var det dags att visa hur Johanna kunde jobba för att hålla nere temperaturen på Mazy i bytesserierna. Första knepet var att göra ett byte och därefter göra en övergång till skritt. Sedan var det över till galopp igen för att fortsätta repetera proceduren på diagonalen.
    – På det viset blir hästen mer fokuserad på övergången än på bytet, sa Cathrine.

    Nästa världsmästarknep var att växla mellan byten och volt, det vill säga göra ett byte åt vänster för att sedan gå in på en liten volt i vänster varv och likadant åt andra hållet.
    – Märker du att hästen börjar springa eller blir spänd i bytena, tänk då om och skola hästen med små volter, sa Cathrine medan Johanna red byten i vartannat.

    Sätet ska röra sig i slowmotion.

    – När det kommer till byten i varje är det ”less is more” som gäller med Mazy. Sätet ska röra sig i slowmotion och i stället för att sitta på rumpan ska du göra som Kyra brukar säga, sa Cathrine och ursäktade sig med ett leende innan hon fortsatte:
    – ”Sit on your asshole and not just on the cheeks.”

    Målet var att ”bounce down behind the saddle” i bytena i varje, förtydligade Cathrine ytterligare, medan Johanna gjorde just det samtidigt som Mazy dansade fram i bytena på diagonalen.

    Den danska världsstjärnan hyllades av publiken i Billdal för sitt engagemang och pedagogiska instruktioner med många tydliggörande bilder.

    Häst som kastar sig

    ”Vad gör jag om hästen kastar sig åt ena sidan i bytena?” var en fråga som Cathrine Dufour fick mot slutet.
    – Gå ut på fyrkantsspåret i ridhuset och gör bytena nära väggen. Då kan hästen inte kasta sig utan tvingas röra sig uppåt framåt i stället, var det enkla svaret.
    – Jag gjorde det med Bohemian i början, för att få honom att röra sig uppåt framåt, sa Cathrine och visade med hjälp av handgester.

    Lite passage- och piaffsnack blev det också på slutet.
    – Passagen lär jag in genom att först ”lyfta traven” tills jag känner ”fjädern undertill”, sedan gör jag några steg och så rider jag framåt igen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden