Sverige
20 december 2022 13:45

Bättre hästvälfärd och arbetsmiljö med nya forskningsprojekt

Forskning på gångMinskad läkemedelsanvändning, mer klimatsmarta lösningar för foderproduktion och attraktivare hästjobb är några av målen med nya forskningsprojekt som precis beviljats anslag från Stiftelsen Hästforskning.

Bättre hästvälfärd och arbetsmiljö med nya forskningsprojekt
Friskare hästar och förbättrad hästhållning är förhoppningarna med de nya forskningsprojekten. Foto: Michelangeloo/Istockphoto

Ny salivbaserad provtagning för tidig upptäckt av spolmaskinfektion, ett diagnosverktyg för att påvisa astma via blodprov respektive ökad kunskap kring hästens förmåga att tillgodogöra sig proteinet i baljväxter är målen för tre av de nya forskningsprojekt som Stiftelsen Hästforskning anslår medel till. Det fjärde beviljade projektet handlar om arbetsbelastning vid stalljobb.

Spolmasken är en parasit som infekterar främst föl och där träckprovtagning inte visar på infektion innan akuta problem eventuellt uppstår. Genom att utveckla en ny salivbaserad provtagning hoppas man kunna behandla i tid – samt minska den rutinmässiga användningen av avmaskningsmedel för att inte påskynda resistensutveckling hos parasiter.

Kan bidra till bättre hästhållning

Målet för det andra projektet är att ta fram ett diagnosverktyg för astma på häst genom ett enkelt blodprov – med hjälp av biomarkörer. Detta för att lättare kunna upptäcka och följa hästar med luftvägsproblem och samtidigt undvika mer komplicerad provtagning för hästens skull.

Det tredje projektet handlar om att öka kunskapen kring hästens förmåga att tillgodogöra sig proteinet i ett urval av baljväxter. Idag används nästan uteslutande gräs som grovfoder medan baljväxter används i begränsad utsträckning. Baljväxterna har generellt ett högt proteininnehåll vilket gör dem till en potentiell viktig resurs för ökad hästvälfärd. Forskningsprojektet är ett samverkansprojekt mellan Sverige och Norge.

– De tre projekten inom VHT-området (veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap, reds anm) kan alla bidra till friskare hästar och ökad djurvälfärd på olika sätt och är viktiga pusselbitar för förbättrad hästhållning i framtiden, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare Stiftelsen Hästforskning, i ett pressmeddelande. 

– Dessutom kan resultaten bidra till minskad läkemedelsanvändning och mer klimatsmarta lösningar för foderproduktion.  

Attraktivare att jobba med hästar

Syftet med det fjärde projektet är att öka kunskapen om arbetsställningar och belastning i stallet samt relaterade riskfaktorer inom hästsektorn för att kunna minska ohälsosam fysisk exponering. Något som på sikt kan minska belastningsbesvär och arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Här ska forskarna studera och utvärdera användbarheten av en ny metod med smarta arbetskläder för att mäta och kvantitativt beskriva arbetsställningar under arbetet i stallet.

– Detta projekt kommer kunna generera viktig dokumentation om arbetsförhållanden i stall, vilket krävs för fortsatt arbete framåt mot en förbättrad arbetsmiljö, och för att på sikt kunna anpassa arbetet så att hästnäringen blir en mer attraktiv långsiktig arbetsplats med mindre personalomsättning, vilket behövs i hästnäringen, säger Lina Bengtsson. 

Nya projekt som tilldelas anslag

  • Är migrerade spolmaskar en del av etiologin bakom luftvägssymptom och nedsatt prestation hos unga travhästar? Utveckling och tillämpning av ett serodiagnostiskt test för spolmaskdiagnostik. (Frida Martin, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU)
  • Grovfoder som ett lokalproducerat protein- och energirikt foder till hästar (Rasmus Bovbjerg Jensen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Cecilia Muller, SLU)
  • Validering av nya biomarkörer för hästens astma i flytande vätskebiopsier (Amanda Raine, Uppsala universitet)
  • Ergonomi och arbetsställningar hos anställda på ridskolor – en ny mätmetod med smarta arbetskläder (Cecilia Lindahl, RISE Research Institutes of Sweden)

Förutom de nya projekten beviljas även 15 pågående projekt fortsatt finansiering.

Läs mer om pågående projekt på hemsidan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden