Dressyr
23 februari 2021 11:18
Ridsportplus

Beckham – krutgubbe som gjort storstilad comeback

På voltenHan är för alltid förknippad med namnet Mattsson, och tillsammans med Marina Mattsson har han en lång rad mästerskapsmedaljer och tävlades ända upp på världscupnivå. Efter tre år som pensionär har nu Beckham gjort comeback på tävlingsbanorna med lillasyster Elin Mattsson.

Beckham – krutgubbe som gjort storstilad comeback
Beckham var tvåa i Breeders 2008, riden av Maj-Christin Ehnberg. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förra året gjorde Beckham comeback på tävlingsbanorna efter tre år som pensionär, med en lyckad nypremiär i Danmark. Knep därefter SM-silver för unga ryttare och slog i somras till med guld. Är sina 18 år till trots helt fräsch och enligt sin nuvarande ryttare, Elin Mattsson, piggast i stallet. Som en 5-åring ungefär.

Beckham tävlades av Marina Mattsson i sex guldkantade år ända upp i världscupen. Tanken var att han sedan skulle få dra sig tillbaka som läromästare åt lillasyster Elin Mattsson på hemmaplan. Det föll dock så väl ut att planen ändrades. Med ett nytt lugn i sinnet trivs han nu utmärkt med att fortsätta tävla snäppet under GP.

Familjehäst

Han är för alltid förknippad med namnet Mattsson. Köptes som 6-åring 2009 då Marina Mattsson var 15 år och tränade i Plantskolan på Tullstorp, där Beckham stod för utbildning. Hade placerat sig tvåa i Breeders men var utöver det sparsamt tävlad, vilket passade Mattssons begränsade plånbok. Kommer aldrig att säljas.

En het och känslig häst som behövde en lugn ryttare för att utvecklas rätt. Det sa klick vid första provridningen.
– Det var ingen hemlighet att han var svår och hade mycket temperament. Men jag var van vid det. Han var vår chans och vi tog den, berättar Marina Mattsson.

Året därpå blev de svenska mästare.

Utåtagerande

Beckham kan upplevas som aningen trög och långsam till en början, men tänder till rejält när han kommer i gång. Har i episoder hoppat och skuttat och varit spooky på banan. Visar tydligt vad han känner – och inte känner – för att göra. Tydligt kroppsspråk. Inte minst när han vill vara ifred i boxen. Därav smeknamnet Sure.

Han mötte alla nya saker i inlärningen med motstånd om han tyckte att det blev jobbigt. I början trodde därför ingen att han skulle gå särskilt långt. Knepet blev att låta honom göra allt nytt ”dåligt” tills han kände sig trygg. Piaffen tyckte han var särskilt svår att lära sig, men sedan blev den hans starkaste kort.

Koncerz-xx
Morfar Koncerz xx. Foto: Krister Lindh

Segt virke

Beckham har fullblod som morfar, vilket gett lätthet och uthållighet. Kan springa i två timmar utan problem. Frisk och sund trots alla år på hög nivå. Behandlad max två gånger. Har alltid signalerat om något inte känts hundra och sagt till när han varit redo för nya svårigheter. Kan förhoppningsvis tävla i ett par år till.

Han har satt djupt avtryck i Marina Mattssons liv.
– När man väl fått honom med sig kan han gå genom eld. Han har aldrig svikit utan kämpat på i varje steg. Hans fighting spirit är hans styrka. Vi trodde inte att han skulle nå GP, sedan gick han världscupen. Han är beviset för att skallen är viktigare än kvaliteten på gångarterna, säger Marina Mattsson.

Fakta

Beckham

Img_5955
Beckham Foto: Privat

f 2002 e Bernstein u Kontesse (51) e Koncerz xx-Caracas, uppfödare Johanna Nihlgård, ägare Lottie Mattsson.

Mästerskapsmedaljer med Marina Mattsson:

  • 2010 JSM guld, JNM silver individuellt och lag.
  • 2011 JSM guld, JNM brons och JNM silver lag.
  • 2012 JSM guld.
  • 2016 SM guld, U25EM brons lag.

Mästerskapsmedaljer med Elin Mattsson:

  • 2019 YRSM silver och YREM brons i lag.
  • 2020 YRSM guld.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden