Hästliv
30 augusti 2019 19:00
Ridsportplus

Behoven i fokus: Inred stallet för allas bästa

Del 2 av 4Luftigt, lättarbetat och så underhållsfritt som möjligt. Tänker du rätt från början går ett sådant stall, som är bra för både häst och människa, att förverkliga. Tips för detta får du här i andra delen av Ridsports stallserie som nu fokuserar på inredningen.

Behoven i fokus: Inred stallet för allas bästa
Många detaljer ska falla på plats när hästen ska få ett nytt, eller nyrenoverat, hem. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästsammansättningen avgör vilken inredning som behövs. I en fast besättning där hästarna känner varandra fungerar ofta boxar utan galler emellan. I ett stall med stor rotation på hästar eller en hingststation med uppstallning av många olika ston med föl, kan det finnas behov av hela väggar och/eller galler, liksom kring fölningsboxar.

    Samtidigt behöver inte alla boxar vara likadant byggda, det går utmärkt att kombinera en öppen planlösning för några boxar med en del med mer skydd emellan.
    – Försök att komma bort från burarna, uppmanar hästrådgivaren Margareta Bendroth, Hushållningssällskapet Sjuhärad.

    Med det avser hon alla de galler- eller nätförsedda boxar som länge har varit standard.
    – Hästar har stort behov av frisk luft, att ha koll på vad som händer och att kunna socialisera med varandra och med oss. Det finns en rad sätt att kunna uppnå det.
    Det går även att bygga varannan hög och varannan låg boxvägg, då har alla hästar möjlighet att ha kontakt med en boxgranne och ändå få en plats där de kan vara helt i fred.

    Utdragbara mellanväggar

    Boxväggarna kan byggas i trä eller återvunnen plast, muras upp alternativt bestå av horisontellt eller vertikalt ställda rör. De senare ger mycket god luftväxling och möjlighet att föra alla väggar åt sidan och gödsla ut med maskin. Det är också lätt att bygga en gruppbox eller på annat sätt ändra inredningen.

    Utdragbara mellanväggar på hjul är ett annat sätt att ordna mockning med maskin.
    Valet av material till mellanväggarna beror på vad som finns att tillgå lokalt och vad ekonomin tillåter. Gran och ek är vanliga träslag, medan plankor av återvunnen plast har fördelen att de är underhållsfria och lätta att hålla rena.

    Horse
    Det här stallet visar ett rejält exempel på högt i tak. Foto: Roland Thunholm

    Så ljust som möjligt

    Stallet bör vara så ljust som möjligt. Tillförsel av dagsljus kan ske genom fönster eller på annat sätt. I stall där man har valt fönsterluckor i stället för glas står hästarna gärna med huvudet utanför och kan följa vad som händer utomhus.
    Pansarglas i fönstret är ett okrossbart alternativ som inte behöver skyddas av galler.

    Läsartips: När det gäller boxens golv har en Ridsportläsare bidragit med ett bra tips. Maria Aarflot Lundgren, Uppsala, berättar: ”För över 20 år sedan göt jag in brunnar i bakre kanten av alla boxar med lite lutning på golven bakåt. Detta fungerar alldeles utmärkt, oavsett om jag använder halm, spån eller torv som strö. Numera har jag tjocka mattor på golvet, de slutar vid brunnarna. Urinen rinner rakt ner i brunnarna för alla hästar kissar så långt ifrån maten de kan och de behöver aldrig stå i sin urin.”

    Regler: Läs Jordbruksverkets bestämmelser på www.jordbruksverket.se. Där finns gällande lagar och bestämmelser för stall samt broschyren ”Bra att veta om mindre häststallar”.

    Tips

    Ett stall för allas bästa

    Förenklad utgödsling

    Mockning är oundvikligt, men det finns praktiska lösningar. Flyttbara boxväggar är ett sätt, rälshängd vagn att mocka i är ett annat. För den som har en con-tainer är det smidigt att förvara den nedsänkt i marken, gärna under tak. Då är det bara att gå rakt ut och tömma skottkärran i den.
    Emmy Lagerqvist, Hindås, har ett annat tips på att förenkla mockningen: en gödsellucka i golvet.
    – Hos oss finns luckan längst ner 
i stallet, den går ner till gödselplattan. Vi behöver aldrig gå ut från stallet när vi tömmer skottkärran utan tömmer bara rätt ner i hålet. Det underlättar massor när det är många boxar att mocka.
    – Man slipper köra ut och tömma eller balansera upp på en spång till en container. Bara att lägga på locket när man är klar.

    Hästens behov

    Hästar är ursprungligen stäpplevande och deras idealstall är inte ett tryggt och ombonat bo. Hästar vill ha:

    • Mängder av frisk luft.
    • Möjlighet att se omgivningarna.
    • Ljus.
    • Social kontakt med andra hästar, med möjlighet att dra sig undan.
    • Möjlighet att röra sig.
    • Möjlighet att söka föda/äta större delen av dygnet.

    Ventilation

    Hästen försämrar själv sin miljö så snart den kommer inom fyra väggar. En normalstor häst andas ut närmare fyra kubikmeter luft varje timme, luft som nästan till 100 procent består av vattenånga. Det innebär att cirka 300 gram rent vatten förs ut i stallmiljön varje timme, per häst.
    Samtidigt förbrukar hästen det mesta av det syre som finns i luften den andas in. Det innebär att det krävs ett stort utbyte av luft i stallet, dels för att transportera bort fukt, dels för att förse hästen med nytt syre.
    Olika sätt att få bra luftutbyte är:

    • Hög takhöjd.
    • Luftintag i den nedre och/eller den övre delen av boxväggen.
    • Ventilations-galler i boxfronten.
    • Glespanel på stallets gavlar.
    • Självdragstrumma.
    • Reglerbar öppning längs taknocken eller i varje box.

    På en äldre gård med befintliga byggnader är kanske logen eller en lagerbyggnad bästa platsen för hästen – glespanel och öppet ända upp i nock, medan stallet med låg takhöjd kan inredas till skötselutrymme och förvaring.
    En ny produkt som har kommit på senare år, och som kan vara viktig 
i tävlingsstallet, är virushämmaren, en joniserad luftrenare som genom negativa joner renar stalluften från virus.

    Vatten

    De flesta inreder med vattenkopp 
i varje box. På en tidigare mjölkgård kan det finnas en cirkulationspump för vattnet – behåll den, för den ser till att vattnet ständigt cirkulerar runt till vattenkopparna och håller vattnet frostfritt på vintern. För den som vill ha hinkbevattning kan det vara idé att fästa en vattenslang i taket med en avdelning ner till varje box, för individuell påfyllning.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden