Hästägartips
27 maj 2024 14:58
Ridsportplus

Behöver vi mocka hagarna eller inte?

KlargörandeEna minuten propageras det för regelbunden mockning av hagarna, i nästa visar rapporter att gödseln är en stor tillgång, som ska ligga kvar. Hästrådgivare Margareta Bendroth förklarar hur vi ska förhålla oss till motstridiga budskap.

Behöver vi mocka hagarna eller inte?
Mocka hagen eller ej, det är frågan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur ska jag egentligen göra med skithögarna i hagen?

    – Båda uppmaningarna stämmer, det är typ och storlek av hage som avgör hur man ska göra. På större naturbeten behövs ingen mockning alls, där bryter en rad mikroorganismer ner högarna. Däremot kan de små upptrampade hagarna fortfarande behöva mockas för att undvika övergödning och minska parasittrycket, säger Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet Sjuhärad. 

    – På stora naturbeten ingår hästens gödsel i ett system där dyngbaggarna startar processen genom att gräva gångar i spillningen. Sedan tar maskar, svampar, gråsuggor och tusenfotingar vid. Det finns över 400 insektsarter som lever i eller av spillning och de i sin tur äts av fåglar och fladdermöss. Detta är naturens eget sätt att minska mängden parasiter i gödselhögen och ge mullrik jord.

    Streckdyngbagge
    Streckdyngbagge lever mestadels av hästgödsel. Så länge hästar var vanliga i lantbruket, fanns streckdyngbaggen i nästan hela landet, men sedan försvann den från många områden. Nu har den börjat återhämta sig. Foto: Udo Schmidt

    Finns det mer att tänka på när det gäller hagar och gödsel från hästar?

    – Ja. Vi måste hitta en balans mellan övergödning, parasiter och slitet med att mocka hagar. Grundproblemet är att det oftast finns för lite mark till hästgårdarna, med för många hästar på liten yta. Det är det viktigaste budskapet av alla!

    – Tänk på att ta hand om träckhögarna de första dagarna efter avmaskning, så att de inte hamnar i de hagar som hästarna ska gå i. Rester av avmaskningsmedlet, framför allt Ivermektin, påverkar dyngbaggarna negativt. Ha helst den nyavmaskade hästen i en speciell hage där gödselhögarna kan plockas upp direkt.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym