Träningstips
8 januari 14:46
Ridsportplus

Benjamin Werndl vill ha logisk träning för unga hästar

TräningsfilosofiEnormt uppskattad testryttare på Breeders Trophy och bror till världsettan – den tyske dressyrryttaren Benjamin Werndl har fångat den svenska publiken. Här bjuder han på sin träningsfilosofi för unga hästar och berättar hur han arbetar med positiv förstärkning.

Benjamin Werndl vill ha logisk träning för unga hästar
Benjamin Werndl och den numera pensionerade Daily Mirror. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Benjamin Werndl gjorde ett stort intryck på den svenska publiken när han tidigare i höstas var testryttare för de 4-åriga dressyrhästarna i Flyinge. Tillsammans med sin syster Jessica von Bredow-Werndl har han blivit världsberömd för hästvänlig dressyrträning, där de uppnår resultat utan att kompromissa med hästvälfärden.

    Bra balans kommer in i ekvationen redan från början när Benjamin utvecklar unghästar.

    – Vårt övergripande mål är naturligtvis lösgjordhet, oavsett nivå. Det kommer genom att rida hästen i balans, vilket innebär att den bär sig själv över ryggen, att du kan ge tygel och lätta i handen – det gör hästen lösgjord. Denna grundprincip är en bas för oss, alltid.

    Bra kommunikation från marken

    Kontroll är en annan viktig faktor.

    – När du har en ung häst är det väldigt viktigt att du kan känna att du har kontroll, annars är det riskabelt. Innan jag sätter mig på en häst måste jag ha en bra kommunikation redan från marken, det är där det börjar. 

    – När du har en bra kontakt med din häst är nästa steg tillit. När hästen litar på dig blir kommunikationen mycket bättre. Förtroende är en del av kontrollen, det betyder inte att du måste vara brysk och sträng eller att hästen måste acceptera allt. Det är bara våld och det börjar där kunskapen tar slut. När du har kunskap behöver du inte våld. 

    Ska du utveckla en häst måste du veta hur en häst tänker.

    – Kontroll är inte att få ner halsen och nacken. Kontroll är när du kan lätta på handen och påverka bakbenen. Med en unghäst börjar vi jobba på det för att kunna ge eftergift. Ur det kommer riktig kontroll när du kan aktivera bakbenen. 

    – När du verkligen kan rida fram och ge eftergift, samtidigt och hästen bär sig själv och inte springer iväg, är det magiskt. Där startar utbildningen och vi arbetar med det grundläggande paradigmet varje dag. 

    Tvivlade på Daily Mirror

    Alla som har följt internationell dressyr har sett ekipaget Benjamin Werndl och Daily Mirror. Hästen har stallnamnet ”Ken” för att han är så snygg och i samklang med tiden och Barbie-filmen. 

    I början hade Benjamin tvivel om valackens förmågor. 

    – Från starten var han lite lat och hade inte den mest naturliga talangen för piaff, det var svårt för honom. Med tiden och efter bra och logisk träning utvecklades Ken. 

    – Jag lärde mig mycket av den processen och har blivit övertygad om vad som fungerar. Det handlar om att inte begära för mycket på en gång, för att göra det lätt för hästen. Vi ger en hjälp och försöker få en reaktion från hästen. Om det bara finns en liten, liten tendens i den riktning vi vill ha, måste vi notera det och belöna hästen. Det är inte ens babysteg, det är intentioner i rätt riktning, mikroframsteg men ändå framsteg.

    Fakta

    Många hästar i olika stadier

    Benjamin ”Benni” Werndl är professionell tränare och tävlingsryttare, och driver en tränings- och utvecklingsanläggning för dressyrhästar med sin syster Jessica von Bredow-Werndl. De har också grundat grundade de Aubenhausen Club som är ett internetbaserat träningskoncept.

    På gården i Aubenhausen, sex mil sydost om München i södra Tyskland, finns många hästar i olika utvecklingsstadier och åldrar. Benjamin Werndl är inte främmande för att utbilda unghästar, även om de flesta av hans hästar är lite äldre och mer utbildade. 

    På gården finns det även andra ryttare plus elever. Benjamin är i många fall tränare och engagerad i unghästarnas utbildning. 

    En av de yngre hästarna han tävlar är stoet Birkhof’s Zieta FBW som har dubbel svensk anknytning. Stoet är sju år och Benjamin startade henne först som 6-åring, hon är efter Birkhof’s Zalando OLD och har Briar som morfar. Delägare är Christina Melin Dahlström från Båstad.

    Expandera

    – Vi måste ge hästen beröm och positiv förstärkning för att säkerställa att han tänker ”åh, det här är vad jag borde göra”. Då vill hästen göra det igen. 

    – När jag började träna hästar gjorde jag misstaget att vilja få några fina piaffsteg. Redan det är för mycket. Jag vill bara ha början på ett litet, litet piaffsteg. När du verkligen känner igen den lilla tendensen och säger till hästen: ”det här är vad vi vill ha”, då vill hästen göra det igen. 

    – Visst, det tog lite tid men till slut hade Ken verkligen en fin piaff. Lärdomen är: ”Vi ger hjälper och instruktion till hästen och om vi ens har ett mikroskopiskt gensvar så noterar vi det och berömmer.”

    Resultatet från Aubenhausen är många hästar som når den högsta nivån. 

    Det beror enligt Benjamin på att träningen är logisk för hästarna och ger dem en bra känsla med positiv förstärkning som i sin tur gör att hästarna blir väldigt arbetsvilliga och tycker det är kul att jobba och träna. 

    Syskon_werndl
    Benjamin Werndl jobbar tätt ihop med sin syster Jessica von Bredow-Werndl. Deras Aubenhausen Club har flera delar och onlineprogram för utbildning och utveckling av dressyrryttare runt om i världen. Foto: Kim C Lundin

    På Aubenhausen är positiv förstärkning inte en bara en trend, det är grundregeln. 

    – Det är definitivt något vi har etablerat här hos oss. Det intressanta är att en häst alltid letar efter en lösning eftersom hästar enligt vår uppfattning är väldigt intelligenta. De tänker väldigt enkelt men ändå är de väldigt intelligenta. 

    – När du ger en hjälp och hästen genast letar efter en lösning så finns det förstås olika personligheter även bland hästar. Vissa tänker bara ”åh, jag gör ingenting, han kanske slutar”. En annan häst överreagerar direkt och tror att då kanske ryttaren slutar. 

    ”Enkelt när du förstått det”

    – Saken är att när vi visar hästen rätt lösning och den inte reagerar på det sätt som vi vill att den ska reagera, så ignorerar vi det helt enkelt och bara fortsätter och väntar på rätt lösning eller rätt reaktion. När vi bara har en antydan till att få rätt reaktion, ger vi hästen beröm. Det här är så enkelt när du väl förstått det, för då tänker du som en häst. Ska du utveckla en häst måste du veta hur en häst tänker. 

    – Ignorera felet – beröm och fira det rätta. När du gör det rätta lätt för hästen, då tänker hästen alltid ”okej, när jag gör det är det väldigt lätt, det är väldigt bekvämt”. Hästen vill göra rätt för det är bekvämare.

    D1 - Chio Aachen 2022
    Discover och Benjamin Werndl i Aachen 2022. Foto: Hippofoto

    Men det krävs skicklighet för att göra det enkelt. 

    – Gör det inte för svårt, för då skapar du negativ energi emellan dig och hästen. All träning måste vara positiv. 

    Skapa inte negativ energi

    – Låt säga att en häst gör ett misstag; du ger en hjälp, hästen ger dig fel reaktion och du reagerar genom att bestraffa hästen eller säger ”nej, det är helt fel”. Det skapar en negativ energi som överförs till hästen. Som vanlig ryttare kommer du inte ur en sådan situation. Jag uppmuntrar dig att tänka på det igen på ett annat sätt, att bara vara cool, fortsätta försöka och vänta ut det rätta ögonblicket. 

    – Ha tålamod och missa inte tillfället där du får en lite bättre respons även om det inte är så mycket, det räknas fortfarande. 

    – Ibland vill ryttare få slutresultatet alltför snabbt och sedan markera det genom att ge beröm till hästen. Du måste tvärtom notera från början med det allra första steget i rätt riktning.

    – På det här sättet utvecklar du en gladare och mer självsäker häst.

    Benjamin Werndl tipsar: Stimulera sinnet

    • Med alla hästar, inte bara unghästar, måste du arbeta för att stimulera hästens mentala mående. För mycket ridhus– eller paddockarbete kommer så småningom att tråka ut hästen. Det är viktigt att byta miljö, ge sig ut på en ridtur utomhus – vad du kan göra beror på hästen och marken, om det är lämpligt för trav och galopp. 
    • Skrittdagar är viktiga för att senor och ligament ska återhämta sig och för att även huvudet ska kunna ladda om batterierna.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden