Fälttävlan
28 mars 12:00
Ridsportplus

Vägen till OS för svenska fälttävlanslaget: ”Bana som ger mycket kunskap”

Paris 2024Observationstävlingar, viktiga datum och de hetaste svenska fälttävlansryttarna inför OS. Förbundskapten Fredrik Bergendorff berättar om hur han tänker kring vägen till Paris och varför den inte går över stortävlingarna i Aachen.

Vägen till OS för svenska fälttävlanslaget: ”Bana som ger mycket kunskap”
Fredrik Bergendorff. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är ingen hemlighet att de ryttare som ingår i svenska spetstruppen 2024 är de som är mest aktuella för en OS-biljett i fälttävlan.

    Nu är vi sugna på att komma ut och se om det stämmer, om ekipagen har lyft sig.

    Fredrik Bergendorff.

    Det handlar om Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén, Sofia Sjöborg, Louise Romeike och Malin Asai (tidigare Josefsson).

    Kvintetten består av fem starka ryttare med massor av rutin men lite skiftande status på hästar när det gäller erfarenheter och klara OS-kval.
    – Sedan finns det flera andra som kan vara aktuella, säger Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff.

    Fler tänkbara

    Förra årets mästerskapsdebutanter Lina Forsberg och Amanda Staam har inget att skämmas för i sina debuter och veteranen Niklas Lindbäck är förmodligen sugen på ännu ett OS – för att nämna några som kan bli aktuella.

    Sverige kvalade ett lag till Paris vid VM i Italien 2022 och får skicka fyra ekipage. Tre kommer att starta i lagtävlingen där allas resultat räknas. Den medresande fjärderyttaren är reserv och får hoppa in i laget även efter att tävlingarna är i gång.

    Tre tävlingar har valts ut för den svensk som vill till Paris:

    • 24–28 april. Saumur, Frankrike. 
    • 9–12 maj. Marbach, Tyskland.
    • 12–16 juni. Luhmühlen, Tyskland.

    – Saumur finns med för att det är en tävling där alla kan lära sig mycket. Det gäller både dem som ska till OS och de som inte kommer att åka till Paris. Det är en klassisk bana som ger mycket kunskap, en väldigt naturlig bana, säger Fredrik Bergendorff som har sin spetstrupp utspridd i Tyskland, Storbritannien och Sverige.

    ”Mäta sig med de bästa”

    – Marbach har vi valt för att där brukar det vara bra banor och en chans att mäta sig med de bästa tyskarna som säkert kommer att vara där. Tävlingen ligger också bra till i tiden, fortsätter förbundskaptenen.

    – Luhmühlen ligger också bra i tid som den sista tävlingen innan OS. Det brukar alltid vara bra banor och underlag där oavsett väder, säger Fredrik Bergendorff om den tyska klassikern.

    Väljer bort Polen

    Många svenskar brukar åka till de polska tävlingarna i Sopot och Strzegom, men förbundskaptenen har valt bort dem som observationstävlingar.
    – Det är inget fel att åka dit och samla erfarenheter, men jag tycker inte de banorna har inte riktigt samma fördelar som de vi har valt i år som är mer klassiska banor, säger han.

    Sara1
    Sara Algotsson Ostholt och Dynamite Jack vid EM 2023 – ett av flera möjliga svenska OS-ekipage i sommar. Foto: Kim C Lundin

    Däremot så väljer han bort stortävlingarna i tyska Aachen i år. Där rids det också en lagtävling och den trestjärniga klassikern har ofta använts som värdemätare inför de internationella mästerskapen. I år går tävlingarna första veckan i juli.
    – Det är lite för nära inpå OS, tycker jag. Men kanske att några andra svenska ekipage än de OS-aktuella startar där, säger Fredrik Bergendorff.

    Förbundskaptenen är nöjd med den utveckling han har sett bland landslagsekipagen under vintern, inte minst när det gäller dressyren.
    – Nu är vi sugna på att komma ut och se om det stämmer, om ekipagen har lyft sig, säger han.

    Börjat lufta sig

    Flera av de OS-aktuella svenska ryttarna har börjat lufta sig efter vintern i lägre, internationella klasser.

    Fälttävlan är först ut av ridsportens OS-grenar med hästbesiktning fredag 26 juli, dressyr 27 juli, terräng 28 juli och en andra hästbesiktning samt två hoppningar måndag den 29 juli.

    En svensk är redan klar för OS i fälttävlan, och det är Christina Klingspor som kommer att vara ordförande för Ground Jury.

    Viktiga datum inför OS i Paris

    • 28 mars. Sista dagen för nationella förbunden att skicka in sina långa listor till FEI. Ekipage som inte finns med här kan inte anmälas.
    • 24 juni. Sista dagen att få ett kvalificerande resultat.
    • 8 juli. Sista dag att anmäla de definitiva OS-ekipagen.

    Fakta

    Individuella OS-kval i fälttävlan

    Det räcker inte med att en nation har klarat av att kvala till OS i form av ett lag, de som ingår i laget måste också ha klarat av de individuella kvalgränserna för ekipage:

    • Minst 55 procent dressyren, vilket motsvarar högst 45 straff.
    • Max 11 straff på hinder i terrängen, vilket motsvarar att ha påverkat ett rivningsbart hinder så mycket att det behöver återställas.
    • Max 75 sekunder över optimaltiden i fyrstjärnigt kval, eller max 100 sekunder över i ett femstjärnigt kval.
    • Max 16 straff i banhoppningen.

    För att kvala till OS behövs ett kvalificerande resultat i femstjärnig klass eller kvalificerande resultat i både en CCI4*L och en CCI4*S. Dessa kval ska vara gjorda mellan 1 januari 2023 och 24 juni 2024.

    Ett så kallat ”bekräftande kval” måste göras i fyrstjärnigt eller femstjärnigt mellan den 1 januari och 24 juni 2024 av dem som har sina kval klara sedan tidigare.

    Källa: Internationella Ridsportförbundet, FEI

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden