Porträtt
4 juli 2023 18:55
Ridsportplus

Bertram Allen har blivit stor: ”Alltid svårt att lyckas”

Etablerat stjärnskottLänge var han "the young gun" i toppsporten. Nu har Bertram Allen blivit stor och i hans ställe kommer det andra unga stjärnskott. Ridsport har pratat med irländaren om vad som krävs för att lyckas, vad han ger för råd till lillebrorsan Harry, hästaffärerna och nästa stora mål. Läs intervjun här.

Bertram Allen har blivit stor: ”Alltid svårt att lyckas”
Bertram Allen gjorde femstjärnig raketkarriär innan han ens hade hunnit fylla 20. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Länge var irländaren Bertram Allen ”the young gun” på den internationella hoppscenen. Redan som 18-åring vann han sitt första världscupkval och året efter tog han brons i världscupfinalen i Las Vegas. Grand Prix-segrarna stod som spön i backen och blott 20 år gammal rankades han som femma i världen.

    Idag har bland andra britterna Jack Whitaker och Harry Charles, och grekiskan Ioli Mytilineou tagit över som hoppsportens unga stjärnskott, medan nu 28-årige Bertram Allen etablerat sig som en av de mer rutinerade världsryttarna. Som reserv vid VM i Herning fick han med kort varsel ersätta Darragh Kenny, och bidrog starkt till Irlands fjärdeplats i lag och därmed ett OS-kval.

    När de totala prispengarna räknades ihop för 2022 red han tillsammans med sin VM-häst Pacino Amiro (ISH val f-12 e Pacino-NC Amiro) in som tvåa med 952 538 euro, närmare 11 miljoner svenska kronor, i prispotten. Även i år har Bertram Allen visat god form med en femstjärnig tredjeplats i 1,60 och två femstjärniga segrar i 1,55 med Pacino Amiro.

    Nyligen värvades Bertram Allen till GCL-laget New York Empire i samband med ligans transferfönster. Helgen som gick startade han med Pacino Amiro i Monacos Grand Prix.

    Allen är känd som en riktigt snabb ryttare. Under flera år tog han hem totalt sju bilar vid Sweden International Horse Show, där han gick under smeknamnet ”biltjuven”.

    Vad gör dig och ryttare som Julien Epaillard så snabba på banan?
    – Julien Epaillard har hela tiden en väldigt fin rytm, han går alltid på första distansen och hästarna blir vana vid att gå på det viset. De anpassar sig till det. Om du jämt rider långsamt och plötsligt ska rida fort i en omhoppning, då blir skillnaden i tempo för stor. Hästarna måste vänja sig vid att gå i ett högre grundtempo. För att vinna måste du öva på att rida snabbt på tävling, den nyckeln hittar du inte hemma.

    Rätt hästar vid rätt tidpunkt

    Bertram Allen kan känna igen sig i unga ryttare som Jack Whitaker och Harry Charles.
    – Ibland ser jag tillbaka på vad jag gjorde i samma ålder och jag har många goda minnen från den tiden. Jag hade många fina framgångar och stora segrar. Det var en häftig tid samtidigt som mycket handlade om att hela tiden jobba på och få fram rätt hästmaterial.

    Vad gjorde dig framgångsrik vid en sådan ung ålder?
    – Jag hade med mig mycket erfarenhet från mina framgångar på ponny, där jag red EM och allt man kan tänka sig. Jag hade också turen att få rätt hästar vid rätt tidpunkt. Ibland har man fler hästar och ibland färre, och jag var lyckligt lottad som hade väldigt bra hästar när jag inte var så gammal. Jag tror det var en kombination av det och mina ponnyframgångar.

    Bertram Allen, som här vinner världscupen i Verona med Molly Malone V, har utsetts till Irlands bästa unga idrottare 2014.
    Bertram Allen, som här vinner världscupen i Verona med Molly Malone V, utsågs till Irlands bästa unga idrottare 2014.

    Hästen som gjorde Bertram Allen under hans ungdomsår var skimmelstoet Molly Malone. Tillsammans vann de otaliga femstjärniga klasser på högsta nivå, och det var med Molly Malone som Bertram Allen tog världscupbrons i Las Vegas 2015. Duon representerade Irland vid VM i Caen 2014 och vid EM i Aachen 2015. Stoet pensionerades 2019 och gick in i avelsboxen 15 år gammal.
    – Hon var den som tog mig hela vägen till toppsporten, säger Bertram Allen om sin hjärtehäst.

    Är det lättare eller svårare att ta sig fram i toppsporten idag?
    – Det är alltid svårt att lyckas i toppsporten, men fördelen med exempelvis Global Champions Tour är att det måste ingå en ryttare under 25 i laget. Young Riders Academy skapar också möjligheter för yngre ryttare, som kan få rida större tävlingar. Om du har talang och lyckas få fram bra hästar så finns det alltid en väg till toppen.

    Ridsport, Ullevi Dag 5
    Bertram Allen och Hector Van D’abdijhoeve vid EM i Göteborg 2017. Foto: Roland Thunholm

    En familjeaffär

    Själv har Bertram Allen banat väg för 22-årige lillebrorsan Harry Allen, som har fem mästerskapsmedaljer som ungdomsryttare på meritlistan, där den senaste var YR-bronset vid EM 2022. Liksom för storebrorsan har ponnytiden varit en språngbräda, med dubbla EM-guld 2017. Harry Allen har även femstjärniga Grand Prix-placeringar i bagaget.

    Bröderna driver Ballywalter Stables med bas i tyska Hünxe tillsammans. 
    – Det är roligt att jobba tillsammans med sin bror. Han är väldigt duktig, säger Bertram Allen som flyttade till Tyskland, ”och ett mer centralt läge i Europa”, för tolv år sedan.

    Att köpa och sälja hästar är en betydande del av verksamheten.
    – Att vinna så mycket som möjligt och sälja hästar är det som håller det rullande, säger Bertram Allen.
    – Det är lite av en press men en bra press. Harry och jag jobbar bra tillsammans och än så länge går det bra.

    En av tio kanske ser lovande ut, men med unga hästar är det väldigt mycket upp och ner.

    Bertram Allen om att välja ut talanger

    Systern April Allen har också arbetat med bröderna i Tyskland, men är nu tillbaka på Irland där familjen både föder upp och köper in unga hästar som de sedan producerar. Att hitta talangfulla unga hästar är svårare än någonsin, och att föda upp framtida hoppstjärnor är inte lättare. Det är många faktorer som spelar in, menar Bertram Allen.
    – Att hålla på med toppsport är inte enkelt, oavsett sport. Om det var enkelt skulle alla hålla på med det, säger han.

    Hästarna tävlas på Irland och Bertram Allen får filmer skickade till sig. 
    – En av tio kanske ser lovande ut, men med unga hästar är det väldigt mycket upp och ner. Harry åker dit med jämna mellanrum och stämmer av med April – om du bara ser dem då och då är det svårt att få en rättvisande bild. Harry och April känner dem bättre och kan se till helheten. De ser den sanna bilden och jag litar på att de berättar för mig vilka som är bra.

    Bertram Allen-empoli De Champloue 1 221126 Rt
    Bertram Allen och Empoli de Champloue på SIHS. Foto: Roland Thunholm

    När hästarna är mellan sex och åtta år kommer hästarna till Tyskland för att matchas vidare. Empoli de Champloue (SF val f-14 e Arko-Diamant de Semilly, uppf M. Jean-Marie Charlot, äg Ballywater Stables), som Bertram Allen tävlade vid Sweden International Horse Show, köptes in som 5-åring och skickades till Irland för utbildning och tävling innan den kom till Tyskland på hösten som 7-åring.

    Empoli de Champloue (SF val f-14 e Arko-Diamant de Semilly, uppf M. Jean-Marie Charlot, äg Ballywater Stables) var tänkt som möjlig mästerskapshäst efter ett framgångsrikt 2022 med flera femstjärniga pallplaceringar på 1,55-nivå. Året avslutades med att den blott 8-årige fuxvalacken vann den stora Grand Prixen över 1,60-hinder i Riyadh. 

    Därefter kom ett bud som inte gick att motstå och sedan i mars ägs hästen av Coolmore Showjumping och tävlas av landsmannen Cian O’Connor. Valacken har även döpts om till Tipperary.
    – Det är en otrolig häst som har varit fantastisk sedan vi fick honom, säger Bertram Allen krasst.

    Arrangerar toppauktion

    Liksom många andra toppryttare har Bertram Allen gjort karriär som hästhandlare. Ett nödvändigt verksamhetsben för att komma framåt i toppsporten. Vid sidan av storaffärer som den med Empoli de Champloue arrangerar bröderna Allen Aloga Auction, för att få avsättning för hästarna de producerar. Medarrangörer är tyska hoppryttaren Max Lill och Laurens Meynaerts, chef för Sentower Park i belgiska Opglabbeek, där auktionen hålls. 

    Under våren gick den tredje upplagan av stapeln och det blev huggsexa om 7-årige Qinn C (BWP val f-16 e Cornet Obolensky-Clarence C), uppf Yeguada Campos), som presterat internationellt med båda bröderna Allen och klubbades för en miljon euro. 

    På plats i Belgien var bland andra SM-medaljören och landslagsjunioren Ebba Kewenter med hästägaren och sponsorn Anna-Maria Lundström Törnblom, som slog till på 6-åriga Cassandra (OLDBG sto f-17 e Chacoon Blue-Cascari). Skimmelstoet gick för 200 000 euro, det vill säga närmare 2,2 miljoner svenska kronor.

    Auktionen gör att det händer grejer. Vi säljer hästar samtidigt som folk hör av sig till oss om de har en fin ung häst.

    Bertram Allen om sin hopphästauktion

    Aloga Auction är svaret på det hål som Bertram Allen upplevde fanns i marknaden. 
    – Jag har sett flera auktioner, men kände att det kunde göras mycket bättre, säger han.

    Tredje upplagan gav cirka 69 miljoner kronor för de 18 hästarna, födda 2015-2018 med tyngdpunkten på 2016-2017, i kollektionen. Vissa av hästarna är egenuppfödda och vissa är inköpta och producerade.

    Auktionen är också ett tillfälle för Allens att fånga upp nya talanger.
    – Auktionen gör att det händer grejer. Vi säljer hästar samtidigt som folk hör av sig till oss om de har en fin ung häst. 

    Caprisco på väg upp

    Bertram Allen har även varit i Sverige för att leta häst, även om det var ett tag sedan sist. Intrycket av svenska hästar är gott, men han saknar bra vägar in på marknaden.
    – När du kommer till ett nytt land behöver du ha någon som känner människorna och kan hästarna, och som vet vart du ska vända dig. De jag åkte till då kontaktade jag själv efter att ha sett hästarna på film. Men jag behöver någon som kan landet bättre än vad jag gör.

    Vad en häst kan prestera vet du först när den gör det.

    Pacino Amiro är fortfarande den stabila förstahästen för Bertram Allen.
    – Han är väldigt enkel att rida, och han är både modig och ”scopey”, säger han om hästen som plötsligt kastades in i hetluften i Herning.
    – Med en annan häst hade det kanske varit svårare, men han gjorde det utan problem. 

    Bertram Allen är glad över att Irland satte OS-kvalet så tidigt.
    – Det gör det enklare att planera och målet är förstås Paris. Pacino är fortfarande ung och så har jag Caprisco som blir tio då. Men vad en häst kan prestera vet du först när den gör det. I år ska Caprisco få kliva upp i klasserna.

    Med framtidshoppet (WESTF val f-14 e Cole Porter-Arpeggio, uppf Wolfgang Bockmann) blev det nyligen en placering i den femstjärniga Grand Prix-klassen i Hamburg. Ett tidsfel höll ekipaget borta från omhoppning.

    Vad söker du hos en häst?
    – Mycket handlar om huvudet. Hästen måste förstås ha kapacitet, men huvudet har väldigt stor betydelse för om du når framgång. Den måste vilja göra jobbet. Annars blir det svårt.

    Wellington är optimalt

    Irland är traditionellt sett en stark hoppnation, vilket man även har visat med OS-kvalet. Bertram Allen har gott hopp om att Irland ska kunna göra något bra i Paris. 
    – Vi har många starka ryttare både i USA och Europa – och det går inte många veckor utan att en irländare vinner en stor klass eller en Grand Prix någonstans. 

    Bertram Allen har belägg för det han säger – sista helgen i maj vann Irland dessutom nationshoppningen i Rom för första gången någonsin.

    Själv försöker 28-åringen göra det bästa av varje tävlingssäsong, sett till vad hästarna i stallet behöver just då. Tre månader i Wellington utgör vanligen starten på året, därefter följer några GCT-tävlingar varvat med Nations Cup. Han har även gjort Sunshine Tour i Oliva, men föredrar Wellington för egen del.

    – Det går inte riktigt att jämföra. Sunshine Tour är fantastiskt och Harry åker dit med några av de yngre hästarna, men i Wellington är det fyr- och femstjärniga tävlingar nästan varje vecka. Alla är i Wellington och allt händer där, säger Bertram Allen som har varit i Florida de senaste fyra åren.
    – Det är hög kvalitet på tävlandet och det är bra för affärerna.

    Ehning är mentorn

    Bertram Allen har tränat länge för rykande färska Aachen Grand Prix-vinnaren Marcus Ehning, vars anläggning ligger 20 minuter från Ballywalter Stables.
    – Vi är goda vänner. Om jag behöver råd eller hjälp, finns han alltid där för mig. Jag åker över till honom och rider och han kommer till oss och miljötränar sina hästar. Han är inte min tränare på det sättet längre, men han är definitivt den första jag ringer om jag behöver råd. 

    Om jag behöver råd eller hjälp, finns han alltid där för mig.

    Bertram Allen om mentorn Marcus Ehning

    Vad är hans bästa råd?
    – Jag vet inte, det är inte bara en sak, säger Bertram Allen och småflinar lite.
    – Bara det att se honom rida och prata med honom betyder mycket. Att få borra in i hans hjärna och förstå hur han tänker – det har lärt mig väldigt mycket. Han är en riktig hästmänniska.

    Vad skickar du med din bror?
    – Det är väldigt annorlunda för honom jämfört med hur det såg ut när jag var 20. Vi driver en annan business nu och han rider helt andra hästar än jag gjorde. Dynamiken är helt annorlunda och jag försöker låta honom hitta sin egen väg. 
    – Han måste själv få lista ut vad som fungerar bäst för honom, och han är ganska självständig. Vi gör båda vår egen grej samtidigt som vi jobbar väldigt nära tillsammans.

    Vad önskar du att någon hade sagt till dig när du var 20?
    – Att det inte var så enkelt, säger Bertram Allen och småflinar igen.
    – Toppsport är verkligen inte enkelt. Du måste fortsätta kämpa och jobba hårt för dina mål. Jag saknade bra hästar en period och för mig var det svårt att hålla i framgångarna. Att hela tiden fylla på med unga hästar underifrån samtidigt som du kan ha kvar några bra äldre är en svår balansgång. Så du inte får slut på hästar.

    ”Att rida i lag är speciellt”

    Vad har varit din svåraste motgång?
    – Vid EM i Göteborg vann laget guld, men jag blev utesluten två gånger. Det var väldigt tufft och svårt att smälta. Å andra sidan finns det nog ingen ryttare som har varit en tid i sporten, som inte har haft svåra perioder eller en dålig säsong. Det är en del av jobbet, men det som hände i Göteborg tog hårt. Du måste bara lära dig av det som händer och gå starkare ur det, för det kommer att hända igen, säger Bertram Allen.

    – Att rida i lag är speciellt – oavsett om du är den bästa eller sämsta i laget måste du göra jobbet. Även om det innebär att du kanske får göra det från marken medan dina lagkompisar tar guld. Du måste bara ta dig samman. Om du har ridit tillräckligt många laghoppningar vet du också hur det är att vara både den bästa och sämsta i laget.

    Att rida i lag är speciellt – oavsett om du är den bästa eller sämsta i laget måste du göra jobbet.

    Framtidsdrömmarna är stora, som sig bör.
    – Att ta en olympisk medalj, både med laget och individuellt, säger Bertram Allen och tillägger:
    – Jag älskar att vinna, oavsett vilken tävling jag rider. Att vinna är det som motiverar mig, och förstås att utveckla businessen. Att bli bättre och större, helt enkelt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden