Sverige
31 mars 2015 07:00

Beslagtagna hästar återlämnade

16 hästar, som beslagtagits av polisen, har återlämnats till ägaren som polisanmäler såväl polisen som djurambulansen.

I samband med att en hästuppfödare fått djurförbud hade hästarna överlåtits på en ny ägare men hämtats av djurambulansen med polisen som handräckning. Enligt lagen finns inget hinder för ett omhändertagande om ägaren låter den som har djurförbud ha hand om hästarna.

Den misstanken fanns i samband med att hästarna omhändertogs men uppgifterna är motstridiga och ärendet är infekterat. Enligt den nya ägarens juridiska ombud ska de omhändertagna hästarna ha återlämnats till sin nya ägare.

– Det här har inte gått rätt till. Det är att betrakta som stöld, det har inte funnits laga grund till omhändertagandet. Det här är inte förenligt med gott djurskydd. Transporterna och omhändertagandet har utsatt hästarna för psykisk press och fysisk fara. Och vi anser att det saknades giltiga myndighetsbeslut, säger ägarens juridiska ombud EvaMärta Granqvist till Helsingborgs Dagblad.

Ombudet förbereder därför en anmälan till rikspolisstyrelsen för att få såväl polisens beslut som djurambulansens inblandning i ärendet juridiskt prövat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden